Strona 5 z 27 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 270

Wątek: Sony RX1 - kompakt FF

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Sony RX1 - kompakt FF

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To raczej nie jest aparat dla typowego klienta Media Marktu. Nie musi być płaski i różowy. Jeśli tylko nie zarżną go ceną i będzie kosztował podobnie, co zaawansowane bezlusterkowce z jasną stałką o podobnym ekwiwalencie ogniskowej, to klienci się znajdą.
    Cenę podali 3000$. Dlaczego miałby kosztować mniej niż NEX-7/6 z Zeissem 24mm/1.8 - wewnętrzna konkurencja cenowa? Zjadanie własnego ogona? Podcinanie gałęzi na której siedzi Sony? Strzelanie sobie samobója? ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

A czemu ma kosztować mniej? Może kosztować podobnie. Jeden wybierze jednego zachęcony możliwością wymiany obiektywów, a drugi drugiego omamiony "magią" pełnej klatki. Te 3.000$ jeszcze nie jest potwierdzone.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Klienci się zawsze znajdą bez wzgledu na cenę, zwłaszcza jezeli produkt bedzie rewolucyjny. Moim zdaniem mamy do czynienia z czystym marketingiem i wysoka cena bedzie kluczowa. Może chodzić o to aby pokazać, że sony jest firmą inowacyjną i ich target to nie klienci Panasonica czy Olympusa ale własnie Leici. A skoro mamy sprzet, który konkuruje z Leica to nasze tańsze produkty też musza byc niezłe.

A klienci na pewno i tak się znajda więc sony raczej nie straci na tym produkcie, a marketingowo na pewno zyska nawet jak go nie wprowadzi do produkcji
    Ostatnio edytowane przez pers ; 10.09.12 o 16:41

dzarro
    Gość

A ja się zgadzam z jedną opinią wyrażoną wyżej - X-E1 jest duuuużo fajniejszy i w dodatku o połowę tańszy. Pierwszy raz od nie wim kiedy mam impuls żeby kasę odkładać.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    A ja się zgadzam z jedną opinią wyrażoną wyżej - X-E1 jest duuuużo fajniejszy i w dodatku o połowę tańszy. Pierwszy raz od nie wim kiedy mam impuls żeby kasę odkładać.
    +1
    Serio!

Z tym, że jeśli ta plotka się potwierdzi, to jak pisałam wcześniej, będę temu kierunkowi kompaktów FF (i wszytskich małych z matrycą FF) kibicować

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Mnie też Fuji bardziej przekonuje. Co więcej, chyba go kupię
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

x-e1 to APSC, tu mamy FF w "kompakcie" i na te FF uważam spora grupa nabywców się znajdzie
    Oczywiście o ile faktycznie taki sprzęt stanie się rzeczywistością. Co do Fuji, robi fajny sprzęt tylko drogi i zawsze coś tam jest niedopracowane. Jak zobaczyłem X-1Pro w sklepie za 12K to odeszła mi nawet ochota brać go do ręki. A jednak się sprzedaje i mimo jego wad jest chwalony. Jak zwykle jeśli Sony coś robi to większość jedzie z krytyką. Mimo, że inni korzystają z ich matryc. Ja tam uprzedzeń nie mam. Dla nas użytkowników im szybciej takie aparaty zaczną powstawać tym lepiej.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Dla mnie rewelacja - prawdziwa lekcja dla ...'ów z marketingu Panasa. Prawdziwy następca mojego ulubionego GF1@20.
    Respect dla Słonego marketingu!
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    232
    Moja galeria

No dobra, ale powiedz w takim razie, gdzie widzisz zastosowanie aparatów o takiej właśnie konstrukcji? Kto kupi taki aparat?
    u cioci na imieninach ? wycieczka w zoo ? spacer na molo w Sopocie ? ............
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

kto kupi? A po co Fuji zrobiło X100 (ogniskowa 23 mm (odpowiednik 35 mm dla pełnej klatki)) adresowany do profesjonalistów, nad którym zachwytów naczytałem się niemało, Sigma DP1 ogniskowa nominalna: 16,6 mm (ekwiwalent w małym obrazku: 28 mm), DP2 - 24.2 mm (odpowiednik 41mm w standardzie 35 mm) komu to potrzebne? Czy ktokolwiek to kupuje? Jeśli Sony zrobi ten aparat to myślę że wielu z tych co mają Fuji X100 będą myśleć o Sony. Magia FF jest spora, zresztą nie da się ukryć, że plastyka obrazu jest o wiele lepsza na FF niż na m4/3, APSC itd. Do streetfoto całkiem niezły sprzęt, do widoczków też się nada a i do portretu niezgorszy. Jeśli cena będzie przystępna to uważam że nieźle sobie poradzi na rynku.