Strona 15 z 27 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 270

Wątek: Sony RX1 - kompakt FF

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Odp: Sony RX1 - kompakt FF

Zamiast trybow, na pokretle powinny byc czasy. Zamiast wbudowanej lampy, wysuwajacy sie celownik optyczny. Zamiat 35ki - 28ka. Obiektyw mimo, ze niewymienny, powinnien miec opcje zdejmowania. Jak zauwazyl wczesniej kolega, nawet aparaty z niewymienna optyka potrafia kurzyc sie w srodku. A im wieksza matryca, tym wieksze szanse na trafienia babola.
    Z tego co zauwazylem, jest juz w jednym sklepie - 12300, -

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Fajny test rozdzielczości
    Nie wiedziałem, że koty są najpopularniejszym testem
    Ten aparat robi spore wrażenie.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    232
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez [rK] Zobacz posta
    Zamiast trybow, na pokretle powinny byc czasy. Zamiast wbudowanej lampy, wysuwajacy sie celownik optyczny. Zamiat 35ki - 28ka. Obiektyw mimo, ze niewymienny, powinnien miec opcje zdejmowania.
    jak to przeczyta dział konstrukcyjny Sony to pewnie popełni sepuku, że też wypuścili taki bubel w swiat i na dodatek chcą za to niedorobione urzadzenie pieniadze !!
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    136
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez [rK] Zobacz posta
    Zamiast trybow, na pokretle powinny byc czasy. Zamiast wbudowanej lampy, wysuwajacy sie celownik optyczny. Zamiat 35ki - 28ka. Obiektyw mimo, ze niewymienny, powinnien miec opcje zdejmowania. Jak zauwazyl wczesniej kolega, nawet aparaty z niewymienna optyka potrafia kurzyc sie w srodku. A im wieksza matryca, tym wieksze szanse na trafienia babola.
    Z tego co zauwazylem, jest juz w jednym sklepie - 12300, -
    EVF powinien być. Ja nie potrafię kadrować na LCD, a jak jeszcze przyjdzie robić zdjęcie przy ostrym słońcu...
    Brak EVF mogę przeboleć przy sprzęcie typu NEX-5, czy E-PL3, tutaj bym chciał mieć, nawet za cenę trochę większych rozmiarów. Niby można podpiąć zewnętrzny, ale wtedy nie dopniesz już lampy, to by nie był jeszcze jakiś wielki problem gdyby wbudowana lampa miała opcję sterowania bezprzewodowo zewnętrznymi lampami.

Inna sprawa że teraz do RX-1 jest dostępna tylko jedna lampa HVL-60 - a to już trochę nieporęczny zestaw.

Co do ogniskowej to już zależy co komu bardziej pasuje. Miałem 28mm na FF i zmieniłem na 35mm. Mnie 28mm zupełnie nie leży, 35mm jak najbardziej.

Tak czy owak, to i tak takie tam dywagacje, bo to sprzęt o wiele za drogi dla mnie i prędzej doczekam się pewnie szkła 16-70/4 do NEX i wtedy wolałbym wydać pieniądze na NEX-6 + 10-18 mm f/4.0 OSS + 24 mm f/1.8 ZA + 16-70/4. Nie FF, ale możliwości dużo większe przy tym samym właściwie rozmiarze.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    jak to przeczyta dział konstrukcyjny Sony to pewnie popełni sepuku, że też wypuścili taki bubel w swiat i na dodatek chcą za to niedorobione urzadzenie pieniadze !!
    Bubel nie - docelowo aparat w sam raz dla amatorow. Po prostu gdyby go troszeczke "usurowili" moglby celowac w grupe bardziej zaawansowanych fotografow.
    Ironie "finansowa" mozesz sobie darowac. Nie widze problemu w placeniu duzych pieniedzy za produkty spelniajace moje wymagania, ale nie widze tez sensu w przeplacaniu za cos co mi nie potrzebne. Jak na razie aparatow z pelnoklatkowym przetwornikiem i celownikiem optycznym nie ma zbyt duzo, dlatego szkoda, ze RX nie bedzie nastepnym.

---------- Post dodany o 15:09 ---------- Poprzedni post był o 15:07 ----------

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Co do ogniskowej to już zależy co komu bardziej pasuje. Miałem 28mm na FF i zmieniłem na 35mm. Mnie 28mm zupełnie nie leży, 35mm jak najbardziej.
    Oczywiscie, sa rozne gusta. Tyle, ze latwiej przy 24mln matrycy przyciac 35 z 28miu niz z 28 z 35ciu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Sony wcale nie chciało stworzyć kompaktu idealnego. Chciało spełnić jeden warunek: wsadzić do niego jak największy sensor, żeby chwalić się, że są pierwsi na świecie. A jeśli chodzi o całą resztę, to chcieli dać jak najmniej za jak najwyższą cenę, żeby nikt przypadkiem nie zapomniał, że wszystkomające aparaty tego producenta to nie kompakty, tylko "lustrzanki", w szczególności A99. I tak właśnie zrobili.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Sony wcale nie chciało stworzyć kompaktu idealnego. Chciało spełnić jeden warunek: wsadzić do niego jak największy sensor, żeby chwalić się, że są pierwsi na świecie. A jeśli chodzi o całą resztę, to chcieli dać jak najmniej za jak najwyższą cenę, żeby nikt przypadkiem nie zapomniał, że wszystkomające aparaty tego producenta to nie kompakty, tylko "lustrzanki", w szczególności A99. I tak właśnie zrobili.
    Siure. Dlatego moj post byl wyrazem tesknoty a nie krytyka firmy. Miec aparat FF z optycznym celownikiem, 28mm f2 i tradycyjnymi czasami/przyslonami za niewygorowana cene 12300,-... Rozmarzylem sie po prostu.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Jeśli ktoś chce celownik optyczny, to pewnie wybierze lustrzankę, albo Fuji X100s.

Kompaktów z FF jest tak mało, że Sony może być spokojne o RX1.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Chyba zauważyłeś ciekawy problem, producenci będą mieli obecnie ciężkie życie. Będą musieli tak lawirować aby ich produkty nie stanowiły dla siebie konkurencji. Więc daję się to co łatwo wykorzysta marketing (duży sensor) a zabierze się w innym miejscu (zauważą to zaawansowani).

Podobnie było z kompaktem Canona X coś tam, miał matrycę takiej wielkości jak Olkowe 4/3. Tyle tylko że dali do tej matrycy ciemny obiektyw. Ot taka polityka aby nie dać za dużo od razu. Aby klient nie zwariował ze szczęścia

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Jeśli ktoś chce celownik optyczny, to pewnie wybierze lustrzankę, albo Fuji X100s.
    Tyle, ze x100s tez nie ma 28mm, a lustrzanka to lustrzanka - mi chodzilo klasyczny celownik dalmierzowy. Bez znikajacego obrazu podczas robienia zdjecia.
    No nic. Idzie w dobrym kierunku. Moze za kilka lat sie uda.