Wygląda na to, że nie jest to czołg operacyjny (duże braki w wyposażeniu i różne odcienie poszczególnych elementów) - być może składak.
Jeśli chodzi o kamuflaż NATO, to są chyba tylko trzy wersje - letni, zimowy i pustynny.
Wygląda na to, że nie jest to czołg operacyjny (duże braki w wyposażeniu i różne odcienie poszczególnych elementów) - być może składak.
Jeśli chodzi o kamuflaż NATO, to są chyba tylko trzy wersje - letni, zimowy i pustynny.
"A niekiedy wystarczy mi patrzeć na kamień"...
Od kiedy niemiecki kamuflaż z Leopardów obu wersji jest standardowym kamuflażem NATO?
Challenger 2 jest malowany w 4 wersje kamo - zielony, zielony z zielonoczarnymi (czy jak tam nazwać ten odcień) plamami, piaskowy, piaskowy z zielonymi plamami. Czyli to kamo, które jest na zdjęciu zamieszczonym przez Operatora jest jak najbardziej standardowe, tylko trochę "zmęczone" i trochę niezbyt starannie wykonane.
Challenger 2
Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.![]()
Standardowe to być może tylko UK.
Pozostałe państwa paktu w Europie stosują kamuflaż: green FS 34094, brown FS 30051, black FS 37030 lub 37037 ( nie wiem jak Francja).
Zmieściłem zdjęcia Leopardów bo takie miałem przez siebie zrobione.
Ten kamuflaż jako pierwsi zastosowali chyba Niemcy.
W UK z pewnością tak.
Nie masz racji, bo nawet w obrębie jednego kraju, pojazdy są malowane różnie. Nie ma uniwersalnego typu kamuflażu stosowanego przez wszystkie państwa NATO, nawet jeśli mowa tylko o pojazdach pancernych używanych w Europie. Jest też potężna ilość maszyn w jednolitym malowaniu (bez plam/pikseli). W necie można znaleźć niezliczone na to przykłady. Ja ograniczę się tylko do swoich fot, które zamieściłem w tym wątku. Rosomak i Leopardy wstawione przez Ciebie, nie mają tego samego kamuflażu. Ten schemat jest dobrze widoczny choćby na fotach z postów #970, #971, #972 i #987. Znakomicie widać różnicę na zdjęciu z postu #974, gdzie Leopard 2A5 stoi obok WZT-3. Rosomaki używane u nas, również są różnorako malowane i to bez względu na wersję np. foty z postu #1133.
Przechodząc do kolejnego pojazdu z tegorocznego RIAT-u, dziś wrzucę uzbrojonego Land Rovera 110.
![]()
Ostatnio edytowane przez Operator ; 31.10.17 o 12:26
Farby specjalne zatwierdzone przez normę wojskową NO-80-A200 przeznaczone do nanoszenia malowania maskującego w Polskiej Armii, wprowadzone i zatwierdzone do stosowania przez Ministra Obrony Narodowej decyzją nr 2/MON z 8 stycznia 2004r.
Certyfikat zgodności nr 0001/06 dla farb o numerach w odcieniach standardowych dla środkowoeuropejskiego teatru działań wojennych NATO.
RAL 6031 zielona
RAL 8027 brązowa
RAL 9021 czarna
I tyle w tym temacie.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Rosomak w malowaniu przepisowym.
i bez kamuflażu maskującego ?
Hammer.
BWP 1.
Wszystkie zdjęcia VII Piknik Militarny "Misja Wschód" - Ogrodniczki 2017.
Para BRDM-2.
I para BWP-1.
BWP 1 są piękne. W każdym malowaniu![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Twoja odpowiedź dotyczy tylko malowania używanego u nas, natomiast mowa była też o innych europejskich krajach NATO (poza UK), jak sam pisałeś w poście #1223. Żeby nie szukać daleko, wystarczy zobaczyć jak to wygląda w przypadku naszych południowych sąsiadów Czechów (ten sam teatr działań, ta sama strefa klimatyczna). Znów poprzestanę tylko na swoich fotach z tego wątku, by nie być posądzonym o jakąś manipulację - wiadomo, że w necie można znaleźć co się chce. Przykłady dotyczą zdjęć z tegorocznego IDET-u, więc są miarodajne. Posty o numerach : 1154, 1156, 1172, 1174, 1175 ukazują sprzęt, który jest użytkowany w Czechach, jednak co ciekawe identyczne barwy mają też pojazdy, które wystawili Turcy - posty #1163 i #1169. Celowo pominąłem maszyny w jednolitej barwie, skupiając się tylko na ''prawdziwym kamuflażu''. Jak widać w tym schemacie w ogóle nie występuje kolor brązowy (RAL 8027). Jeśli te przykłady Cię nie przekonują, to możesz jeszcze cofnąć się dalej, przekopując ten wątek - wrzucałem jeszcze wiele innego sprzętu używanego przez Czechów. Poza tym zobacz jak wyglądają amerykańskie wozy, które służą obecnie u nas - np. post #1143 (Bradleye), czy też post #924 (Stryker) Twojego autorstwa. W obu przypadkach znów mamy odmienne malowanie.
Po przydługich wyjaśnieniach, wrzutka dwóch Pinzgauerów w układzie 6x6 firmy Steyr-Puch. Pierwszy to prawdopodobnie model 712, a drugi 718. W opisie widocznym na pierwszym zdjęciu, nie podano jaki to konkretny typ.
![]()
Ostatnio edytowane przez Operator ; 2.11.17 o 11:21
Myślę, że nasze dywagacje odnośnie kamuflażu nikogo nie interesują (jeśli pozwolisz prowadźmy je poza Forum).
Ruchomy Węzeł Łączności Cyfrowej RWŁC 10/AT na pojeździe STAR 966.
Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.![]()
Operator - problem z kontaktem.
No to jeszcze raz:
Challenger 2 za wiki był użyty operacyjnie tyko w Kosowie w ramach KFOR - kamo faktycznie dwukolorowe zielono (olive drab) - czarny
i w Iraku - desert sand.
Który z tych pojazdów jest użytkowany przez Czechów, a nie jest propozycją eksportową Czeskiego przemysłu obronnego ?
Wystarczy kliknąć T-72M4Cz.
Oba są w tym samym malowaniu Olive Drab.
Do Polski przyjechały wozy w malowaniu zielonym i piaskowym (w zależności skąd jednostka przybyła) i będą (za defence24) przemalowane.