Strona 99 z 335 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109149199 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 3350

Wątek: Militaria wszelakie

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Pożyjemy - zobaczymy. Bezzałogowa wieża ma niewątpliwe zalety - mniejszą masę, wymiary, większe szanse przeżycia załogi w przypadku trafienia w wieżę, ale ma też i wady - jak choćby brak możliwości usunięcia najdrobniejszego nawet zacięcia broni bez wychodzenia na zewnątrz czołgu.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Świat jednak idzie w kierunku rozwiązań bezzałogowych. Armata jest chyba krokiem w dobrym kierunku.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Rozwiązania bezzałogowe mają swoje zalety i wady. Automat zajmuje mniej miejsca, wytrzymuje większe przeciążenia, na ogół mniej żal zniszczonego automatu niż zabitego załoganta. Z drugiej jednak strony automat działający w oparciu o zdalnie przekazywane komendy można ogłupić zakłócając kanał łączności, a taki, który działa w oparciu o algorytmy wbudowanego komputera można oszukać, jeśli uda się w jakiś sposób taki algorytm przechwycić lub rozpracować. Nie wiadomo też, czy automat bazujący na wbudowanej w komputer inteligencji w nietypowych sytuacjach nie będzie częściej niż wyszkolony żołnierz podejmował błędnych decyzji. Mam wrażenie, ze w wiodących armiach świata istnieją całkiem silne zespoły mądrych ludzi kombinujących jak zabezpieczyć własne automaty przed przeciwdziałaniem wroga, oraz jak ogłupić (a może nawet zhackować celem przeciągnięcia na własną stronę) automaty przeciwnika...
    Pozdrawiam!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Nie sądzę, żeby oni wybierali się czołgami na wycieczkę do Stanów, a jak przyjadą do nas lub nam podobnym, to czym będziemy produkować te zakłócenia???
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Na to ostatnie pytanie odpowiedzi nie znam (i dobrze - gdybym znał fatalnie by to świadczyło o poziomie ochrony tajnych informacji), ale akurat w elektronice wojskowej polskie firmy trochę do powiedzenia mają - choćby takie WB Electronics. Masz jednak rację, że troszczysz się o nasze bezpieczeństwo - ja też mam obawy, że pod tym względem ostatnio sprawy idą w bardzo złym kierunku. To jednak chyba temat na nieco inne forum.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Wydaje mi się, że Rosjanie wyznaczyli nowy kierunek rozwoju czołgów i wielka wieża, to tylko zbędne tony i łatwiejszy cel.
    Niczego nowego nie wyznaczyli, prace nad tego typu konstrukcjami prowadzono w różnych krajach już kilkadziesiąt lat temu - np. brytyjski COMRES 75. Poza tym wieża Armaty wcale nie jest tak mała, jak można by się spodziewać po układzie bezzałogowym. Trudno spekulować na temat jej masy, jednak należy przyjąć, iż raczej zbyt lekka nie jest, biorąc pod uwagę możliwość instalowania w niej działa o większym kalibrze (152mm) w przyszłości. Implikuje to wymóg odpowiednio stabilnej i wytrzymałej konstrukcji. Poza tym trzeba jeszcze wziąć pod uwagę masę osłon i nieznaną ilość dodatkowego wyposażenia : amunicji, systemu ochrony aktywnej, czy dodatkowego uzbrojenia - działko, karabiny itp.

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Świat jednak idzie w kierunku rozwiązań bezzałogowych. Armata jest chyba krokiem w dobrym kierunku.
    Nie w przypadku czołgów. Jak do tej pory żaden kraj nie wprowadził na wyposażenie swojej armii takiego wozu. Wyjątek stanowił Strv 103, który zbudowano w układzie bezwieżowym. T-14 wcale nie musi mieć naśladowców. Z tej koncepcji mogą wycofać się z czasem sami Rosjanie, kiedy zaczną użytkować wozy w linii. Fakty są takie, że wiarygodnych i pewnych informacji na temat Armaty jest ciągle niewiele. Nie jest to jeszcze dojrzała i wszechstronnie sprawdzona konstrukcja, o czym świadczą choćby problemy z napędem, jakie wozy tej rodziny miały podczas ubiegłorocznej defilady w Moskwie. Także liczba wyprodukowanych egzemplarzy (wg różnych źródeł około 20 sztuk), to jak na razie maszyny przedseryjne, mogące znacznie różnić się od wersji docelowych.

Tymczasem pora na kolejny czołg z MSPO '16, tym razem będzie to znacznie lepiej znany T-72M1, który swego czasu okazał się sporym sukcesem eksportowym.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	T-72M1.jpg
Wyświetleń:	1040
Rozmiar:	193,0 KB
ID:	185767

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Przegląd sprzętu z tegorocznej ekspozycji MSPO zakończę chyba najciekawszym wozem pancernym, a mianowicie PT-16. Jest to demonstrator głębokiej modernizacji czołgów rodziny T-72, w tym także PT-91.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PT-16.jpg
Wyświetleń:	1034
Rozmiar:	179,2 KB
ID:	185799

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Wygląda ciekawie... Podwieszone kulki prawie jak łańcuchy w Merkavie
    Pozdrawiam!

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Ciekawe to wszystko.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA