Jest to ciekawa uwaga, która skłoniła mnie do sprawdzenia w czym rzecz. Po przejrzeniu wielu zdjęć tego czołgu, można zauważyć, iż wiele egzemplarzy Grizzly jak i Shermanów miało dospawane płyty pancerne z obu stron kadłuba. Było to podyktowane relatywnie słabym opancerzeniem tych wozów. Niestety nie znalazłem odpowiedzi, czy robiono to fabrycznie, czy też w warunkach polowych siłami załóg. Nie wykluczałbym także obu tych możliwości. Najlepiej byłoby to sprawdzić w jakiejś dobrej monografii (są takowe np. w źródłach anglojęzycznych). Tutaj w formacie PDF można zobaczyć foty chyba wszystkich zachowanych do naszych czasów maszyn Grizzly.
Pozostając w klimacie pojazdów gąsienicowych, wrzutka czegoś mniejszego - Sd.Kfz. 302/303, lepiej znany jako Goliath. Eksponat pochodzi z Muzeum Transportu w Bratysławie.
![]()
Kojarzy mi się to z pewnym filmem o II WŚ Spielberga, gdzie załoga bombowca w czasie nalotu straciła podwozie i facet z samolotu, który był rysownikiem i obsługiwał taką wierzyczkę dorysował podwozie u siebie w rysowniku jak z komiksu i na takim wylądowali, ponieważ cudem pojawiło się pod samolotem![]()
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 3.04.16 o 01:08
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ