Strona 71 z 336 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 3360

Wątek: Militaria wszelakie

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    W pochowanego to na końcu
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Pora kończyć prezentację sprzętu z MSPO '15. Na deser z Kielc proponuję ''wuzetkę''.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WZT-3.jpg
Wyświetleń:	2694
Rozmiar:	205,0 KB
ID:	162460

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Pozostając w pancernych klimatach wrzutka czegoś starszego - Matilda Mk II eksponowana na terenie Les Invalides w Paryżu.

Nazwa:	Matilda Mk II (1).jpg
Wyświetleń:	2601
Rozmiar:	222,2 KB
ID:	162554

Nazwa:	Matilda Mk II (2).jpg
Wyświetleń:	2619
Rozmiar:	215,0 KB
ID:	162555

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Najlepiej opancerzony czołg z początku II wojny swiatowej. Pod Arras sprawili nimi Anglicy Niemcom sporo problemów - niemieckie działa przeciwpancerne byly wobec Matild Mk II całkowicie nieskuteczne i dopiero ataki lotnicze i użycie przeciwlotniczych dział 88mm pozwoliły zatrzymać atak angielskich czołgów. To egzemplarz Matildy Mk IIa (oznaczanej też czasem Matilda III) z Muzeum Broni Pancernej w Saymour (prawdopodobnie jedyny zachowany egzemplarz we Francji). Przenieśli go do Paryża na stałe, czy tylko czasowo z okazji jakiejś imprezy?
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    To egzemplarz Matildy Mk IIa (oznaczanej też czasem Matilda III) z Muzeum Broni Pancernej w Saymour (prawdopodobnie jedyny zachowany egzemplarz we Francji).
    Tak jest - umknęła mi litera ''A''. Czołg pochodzi z Saumur i jest jedynym francuskim egzemplarzem. Co ciekawe najwięcej Matild zachowało się w Australii.

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Przenieśli go do Paryża na stałe, czy tylko czasowo z okazji jakiejś imprezy?
    Nie wiem, jednak raczej skłaniałbym się do przypuszczenia, że został tylko czasowo wypożyczony.

Tym razem kolejny eksponat z Saumur - Char B1, który sfociłem w tym samym miejscu co poprzedni pojazd.

Nazwa:	Char B1 (1).jpg
Wyświetleń:	2604
Rozmiar:	243,4 KB
ID:	162654

Nazwa:	Char B1 (2).jpg
Wyświetleń:	2603
Rozmiar:	217,9 KB
ID:	162655

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    Tak jest - umknęła mi litera ''A''. Czołg pochodzi z Saumur i jest jedynym francuskim egzemplarzem. Co ciekawe najwięcej Matild zachowało się w Australii.
    W sumie trudno się temu dziwić - do Australii trafiło ok. 400szt. z ok. 2900 wyprodukowanych maszyn, a w walkach przeciw Japończykom miały one dużo większe szanse przeżycia niż w walkach przeciw Niemcom (Japończycy mieli znacznie słabsze od Niemców zarówno czołgi jak i broń przeciwpancerną) zatem procent czołgów które przetrwaly wojnę był znacznie większy.

Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    Tym razem kolejny eksponat z Saumur - Char B1, który sfociłem w tym samym miejscu co poprzedni pojazd.
    Ten eksponat to ulepszona wersja B1 bis - chyba jedyny z zachowanych 10 egzemplarz który nadal może jeździć. Z pierwotnych B1 przetrwał tylko jeden mocno zdekompletowany (m. innymi brak uzbrojenia, wielu części pancerza, gąsienic) egzemplarz.
    Francuski mastodont Jeden z najcięższych czołgów końca lat trzydziestych (31.5t) - projektowany początkowo jako działo samobieżne z haubicą 75mm zamocowaną w kadłubie. Haubica taka miała bardzo ograniczone możliwości celowania (w poziomie można było naprowadzać nią tylko w zakresie 1 stopnia w prawo lub lewo od osi czołgu - zatem w praktyce trzeba było w celu wycelowania obracać całym czołgiem) co praktycznie uniemożliwiało zwalczanie czołgów w inny sposób niż z przygotowanej zasadzki. Gdy zmieniły się koncepcje i uznano, że B1 ma być czołgiem - dodano na górze jednoosobową wieżyczkę z armatą 45mm - i ta właśnie jednoosobowość wieżyczki była jedną z największych wad tego i wielu innych francuskich czołgów tego okresu. Dowódca zajmujący miejsce w wieży musiał się zajmować dowodzeniem czołgiem (a czasem również całym oddziałem czołgów), wyszukiwaniem celów, ładowaniem działa, celowaniem i strzelaniem z niego. Była to zdecydowanie zbyt duża ilość obowiązków dla jednego człowieka.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Dzięki za opisy wyszomirze!

Francuska 24 funtowa armata, która jak głosi napis została zdobyta przez Brytyjczyków 1 VI 1794 roku. Eksponat z Royal Arsenal Riverside w Londynie.

Nazwa:	Armata.jpg
Wyświetleń:	2592
Rozmiar:	266,8 KB
ID:	162763

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Stacja radiolokacyjna P-12 Maria (ZIL-157) - Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w Warszawie.

Nazwa:	P-12.jpg
Wyświetleń:	2545
Rozmiar:	286,4 KB
ID:	162872

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    37mm wz.39 (61-K) - to samo miejsce co w poprzedniej wrzutce.

Nazwa:	61-K.jpg
Wyświetleń:	2534
Rozmiar:	260,9 KB
ID:	162931

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Replika bomby atomowej Little Boy, którą zrzucono na Hiroszimę - Muzeum Wojska w Paryżu.

Nazwa:	Little Boy.jpg
Wyświetleń:	2533
Rozmiar:	86,0 KB
ID:	162998