Wyposażenie żołnierzy Szwedzkiego Korpusu Ochotniczego, walczącego w Finlandii podczas II W.Ś. Ekspozycja prezentowana na Małopolskim Pikniku Lotniczym w 2013 roku. Najważniejsze elementy wystawy : u góry 6,5mm karabin Carl Gustaf M/96, poniżej granaty Stielhandgranate 24 (ten z kostkami trotylu figurował pod nazwą kasapanos), butelka z koktajlem Mołotowa, z prawej 9mm pistolet maszynowy KP/-31 Suomi, większa skrzynka zawiera przedmioty osobiste, natomiast mniejsza - lekarstwa.
![]()
Ostatnio edytowane przez Operator ; 22.10.15 o 12:38
Ten Carl Gustaf M/96 to aby faktycznie maszynowy? Mi na tradycyjny wygląda...
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Yhy...![]()
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Wielkie dzięki Panowie za pomoc!![]()
We wrześniu zakończył się jeden z największych salonów uzbrojenia na świecie (trzeci w Europie), a mianowicie kielecki MSPO. Była to już XXIII edycja tej imprezy, która okazała się rekordowa - 583 wystawców z 30 krajów promowało swoje wyroby i rozwiązania związane z branżą zbrojeniową, choć nie tylko. Niestety pogoda w dniu zwiedzania przeze mnie salonu nie dopisała - od rana było duże zachmurzenie z siąpiacym od czasu do czasu deszczem. Dopiero po południu wyjrzało słońce, jednak zbyt późno by zdążyć ze sfoceniem wszystkiego w lepszych warunkach. Jako, że część eksponowanego sprzętu powtarza się rokrocznie (kiedyś prezentowałem już wiele z tego uzbrojenia w tym wątku), postanowiłem pokazać tylko to, co moim zdaniem było najbardziej interesujące. Rozpocznę od raczej mało znanego pojazdu SAS 270.16 polskiej firmy Autobox, bazującego na chińskich komponentach.
![]()
Ostatnio edytowane przez Operator ; 23.10.15 o 12:17