Domyślam się że to naczepa do transportu ciężkiego sprzętu - jak np. czołgi. Zastanawia mnie tylko po co część naczepy nakładana na ciągnik siodłowy (nie wiem jak się ta część fachowo nazywa) podnosi się aż tak wysoko.
Domyślam się że to naczepa do transportu ciężkiego sprzętu - jak np. czołgi. Zastanawia mnie tylko po co część naczepy nakładana na ciągnik siodłowy (nie wiem jak się ta część fachowo nazywa) podnosi się aż tak wysoko.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Naczepa jest w takim położeniu, aby pokazać bardzo duży skok zawieszenia (650 mm), umożliwiający transport ciężkiej techniki wojskowej, nawet w trudnych warunkach terenowych. W normalnej eksploatacji, sprzęg naczepy będzie oczywiście znacznie niżej. Polecam przeczytać opis, aby uzmysłowić sobie, jak zaawansowana technicznie, jest ta konstrukcja - link.
Wozy dowodzenia i ewakuacji medycznej, na bazie LPG (Lekkiego Podwozia Gąsienicowego). Ten drugi już na zmodyfikowanym nośniku.
![]()
Ostatnio edytowane przez Operator ; 31.01.25 o 22:15
Dzięki za wyjaśnienia. Przeczytałem opis tej naczepy - faktycznie ciekawa konstrukcja. Nadal jednak wysokość na jaką jest podniesiony na wstawionym przez Ciebie zdjęciu ten sprzęg (teraz już wiem jak się ten fragment naczepy nazywa) budzi moje zdziwienie. W opisie podają że wysokość jest regulowana płynnie w zakresie 120-165cm a tam sądząc po ludziach stojących obok jest tak ze 2.5m albo i więcej. Domyślam się że podczas podczepiania trzeba ten sprzęg podnieść wyżej niż podczas jazdy ale że aż tak wysoko...
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Proszę.
W typowym użytkowaniu, nie trzeba podnosić go aż tak wysoko, chodziło o zademonstrowanie dużych możliwości adaptacyjnych naczepy, dostosowanej do różnorodnych pojazdów. Jak widać na zdjęciu, sprzęg ma wahliwą konstrukcję, wyposażoną w siłowniki hydrauliczne, które umożliwiają zmianę wysokości połączenia naczepy, z ciągnikiem siodłowym.
Lynx KF41
![]()