Czy wysięgnik widoczny poniżej prawego okna kabiny służy do pobierania paliwa w locie?
Czy wysięgnik widoczny poniżej prawego okna kabiny służy do pobierania paliwa w locie?
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
5-8 IX 2023 odbyła się XXXI edycja MSPO w Kielcach, która okazała się rekordowa. Salon zgromadził 711 wystawców z 35 krajów świata, goszcząc 61 delegacji reprezentujących 43 państwa. Odwiedziło go prawie 26 tys. zwiedzających, mogących zobaczyć sprzęt, eksponowany na powierzchni ponad 34000 m². Wszystkie te liczby, były największe w historii targów. Moim zdaniem, najciekawsza była wystawa narodowa Republiki Korei, na której wreszcie prócz modeli, można było oglądać prawdziwe wyposażenie, zaprezentowane przez wszystkie najbardziej liczące się firmy branży zbrojeniowej. Prezentację rozpocznę amunicją artyleryjską różnego typu i 155 mm ładunkami miotającymi, z zapalnikami do armatohaubic.
![]()
Na Gryfie chyba zamontowany zestaw do prześwietlania promieniami RTG?
Pozdrawiam!
To co trzyma na wysięgniku wygląda na przenośny detektor bezprzewodowy promieniowania rentgenowskiego - miałem do czynienia z takimi detektorami używanymi w medycynie. To co ma zamontowane na podwoziu nie przypomina lamp rtg stosowanych w medycynie. Ten brak podobieństwa jest zrozumiały - lampy stosowane w medycynie maja grube ołowiane obudowy chroniące personel i pacjentów przed promieniowaniem. W przypadku takiego robota można dla zaoszczędzenia ciężaru z ołowianych osłon zrezygnować - podczas pracy lampy obsługa znajduje się w bezpiecznej odległości chroniącej przed promieniowaniem (natężenie promieniowania spada z kwadratem odległości). Przypuszczam że oparty o koło robota tablet służy do zdalnej obsługi urządzenia i oglądania zarejestrowanych obrazów.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Znalazłem przed chwilą stronę firmy oferującej przenośne zestawy rentgenowskie dla służb saperskich - https://www.novo-dr.com/
Wygląd tego co oferują potwierdza moje przypuszczenia że pokazany wczoraj robot Gryf jest wyposażony właśnie w zestaw do prześwietlania promieniami rtg.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 27.01.24 o 22:54
Pozdrawiam!
Zaskoczyły mnie koła robota Hyundai Sherpa - zastanawiam się czy są to jakieś dziwne opony z metalowymi wzmocnieniami zewnętrznej konstrukcji czy tylko tak je pomalowali?
Pozdrawiam!