Ciekawie 'patriotycznie' pomalowany. Zastanawiam się, dlaczego akurat w tym muzeum go umieścili. Nie chciało mi się sprawdzać w sieci, ale przypuszczam, że to konstrukcja z lat 80-tych lub 90-tych ubiegłego stulecia.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Trudno powiedzieć. Jest tam wiele sprzętu współczesnego, który nie współgra z nazwą tej placówki.
Nie znalazłem informacji w którym dokładnie roku powstał ten wóz, jednak najprawdopodobniej w połowie lat 80-tych.Nie chciało mi się sprawdzać w sieci, ale przypuszczam, że to konstrukcja z lat 80-tych lub 90-tych ubiegłego stulecia.
Kolejny sprzęt ukraiński - Su-27S, na Air Show Radom 2013.
![]()
Widać, ze nieco sfatygowany eksponowaniem na świeżym powietrzu. Poniżej po prawej końcówka skrzydła a na niej chyba AIM-9 Sidewinder?
Pozdrawiam!
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Być może jakieś anteny wymagające określonego rozmiaru w pionie wymusiły takie podwyższenie. Czasami antena wymaga odsunięcia od innych anten, elementów metalowych lub źródeł zakłóceń na określoną odległość. Sama antena jeśli jest nadawcza (np. radarowa) też może generować zakłócenia od których warto odsunąć wrażliwą na nie elektronikę. W dolnej części jest sporo metalu - chowa się tam podwozie, głowica optoelektroniczna też zapewne wymaga jakichś silników napędowych. Sama głowica też może generować jakieś zakłócenia. To wszystko mogło wymusić zrobienie garbu na owiewce w celu odsunięcia tam innych czułych elementów.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 5.04.21 o 19:23
Pozdrawiam!
Na zdjęciu jest wersja S, którą wyposażono w radar łączności satelitarnej, stąd podwyższona przednia część kadłuba. Wcześniejsze warianty : A i B nie posiadały tego elementu wyposażenia. Co do metalu użytego w konstrukcji Anki, to raczej nie ma go tam zbyt wiele, gdyż ten UAV ma budowę kompozytową. Poniżej fota wersji B, którą sfociłem na salonie ILA 2014 w Berlinie.
![]()