C.d. różnorodnych systemów uzbrojenia na MSPO 2013.
Przeciwpancerna wyrzutnia pocisków kierowanych Eryx koncernu MBDA.
Przeciwpancerne pociski kierowane TAM-LR (L-UMTAS) oraz w tle u góry TAM-TR firmy Roketsan.
Zdalnie sterowany moduł uzbrojenia ZSMU-1276 A3 Zakładów Mechanicznych Tarnów.
Wieża Cockerill LCTS 90MP konsorcjum CMI Defence.
![]()
Na zakończenie przeglądu sprzętu z MSPO 2013 najpierw dwa sprostowania. Pierwsze dotyczy postu nr 139 i odnosi się do zdjęcia Land Rovera uzbrojonego rzekomo w działko M61 Vulcan. Po uważniejszym przyjrzeniu mu się jestem raczej przekonany iż jest to M134 Minigun. Drugie tyczy się zaś postu nr 145, w którym Rosomaka z radarem Thalesa opisałem skrótem MTIR. Prawidłowa nazwa tej stacji radiolokacyjnej to : MTTIR (Multiple Target Tracking and Illumination Radar).
Teraz mogę już przedstawić chyba najciekawszy i wzbudzający największe zainteresowanie eksponat targów, a mianowicie pojazd PL-01 Concept, będący demonstratorem modułowego wozu bojowego, którego wystawcą był Polski Holding
Obronny.
![]()
W przeciwieństwie do usadzonego Andersato jest tylko futurystycznie wyglądająca zabawka.
Na temat Andersa można wiele i namiętnie, ale jedno można powiedzieć, że jakąś przyszłość miał przed sobą - na dalszej drodze stanęła jak zwykle niechęć decydentów do sprzętu będącego czysto polskim zamysłem - owszem składowe elementy nie były polskie jednak na dalszym etapie uległyby polonizacji.
To co przemawia za Andersem to jego nowoczesność w przeciwieństwie do rodziny CV90 na bazie, której ma powstać modułowy wóz bojowy.
Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.![]()
Ostatnio edytowane przez Operator ; 3.11.13 o 22:34