Zastanawiam się, dlaczego na takiej wystawie zakaz fotografowania na zderzaku mu umieścili. Przecież wiadomo, ze i tak nie da się tego zakazu wyegzekwować.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 6.12.18 o 22:55
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Skomplikowany w praktyce temat , ale tyczy się nie wystawy , tylko pojazdu/pojazdów/kolumny przemieszczającej się , wykonującej zadania . Zakaz ma uniemożliwić rozpowszechnianie obrazu/wizerunku osprzętu i technologi zabudowy konkretnych pojazdów jak również rodzaju zamontowanego uzbrojenia . Na wystawie nie ma takiego zagrożenia .
Tyczy się to również niektórych obiektów o znaczeniu strategicznym . Mosty, przeprawy , dworce czy stacje rozrządowe lub energetyka . W praktyce wielu foci , chociaż kary bywają dotkliwe .
Ostatnio edytowane przez Hiszpan63 ; 7.12.18 o 11:17
Odnośnie obu postów. Specyfika focenia na Eurosatory - piszę o tegorocznym (nie wiem jak wcześniejsze edycje), była bardzo dziwna. Zdecydowana większość wystawców nie robiła z tym żadnych problemów, można było focić do woli co się chciało. Jednak byli też tacy, którzy zwracali uwagę, by nie robić zdjęć wybranych elementów sprzętu - najczęściej chodziło o wnętrza pojazdów. Największym kuriozum były naklejki z zakazem fotografowania. Kiedy tylko próbowałem wycelować swój aparat w kierunku tak oznaczonego obiektu, od razu pojawiał się jakiś ochroniarz, lub ktoś z obsługi stoiska, informując, że takim sprzętem focić nie wolno - jeżeli już, to tylko telefonem. Równie absurdalny był zakaz focenia na stoisku MBDA. Ktoś z ochrony powiedział, by nie focić szczegółów konstrukcji, natomiast jakaś wyjątkowo niemiła baba, zabroniła mi focić tam czegokolwiek. Nie mam pojęcia po co robiono takie problemy, skoro ten sam sprzęt, ale pod innym szyldem (Ministerstwo Obrony Francji) można było bez przeszkód focić w innej hali. Rzecz jasna foty smartfonami robiła masa ludzi, w końcu to główny cel zwiedzania tego typu imprez. Nadmienię jeszcze, iż nigdy na żadnym salonie, czy innej wystawie uzbrojenia nie miałem problemów z fotografowaniem, a trochę już tego zjeździłem.
Po tych przydługich wynurzeniach, pora przejść do premiery kolejnego pojazdu - tym razem będzie to Piranha III VFB (Variable Folding Bridge).
![]()
Ostatnio edytowane przez Operator ; 7.12.18 o 22:09