Strona 123 z 335 PierwszyPierwszy ... 2373113121122123124125133173223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.221 do 1.230 z 3348

Wątek: Militaria wszelakie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jurec
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Wygląda na to, że nie jest to czołg operacyjny (duże braki w wyposażeniu i różne odcienie poszczególnych elementów) - być może składak .
    Jeśli chodzi o kamuflaż NATO, to są chyba tylko trzy wersje - letni, zimowy i pustynny.
    "A niekiedy wystarczy mi patrzeć na kamień"...

| OlyJedi Awatar ronin75
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jurec Zobacz posta
    Standardowy kamuflaż NATO - zieleń, brąz, czerń.
    Od kiedy niemiecki kamuflaż z Leopardów obu wersji jest standardowym kamuflażem NATO?
    Challenger 2 jest malowany w 4 wersje kamo - zielony, zielony z zielonoczarnymi (czy jak tam nazwać ten odcień) plamami, piaskowy, piaskowy z zielonymi plamami. Czyli to kamo, które jest na zdjęciu zamieszczonym przez Operatora jest jak najbardziej standardowe, tylko trochę "zmęczone" i trochę niezbyt starannie wykonane.
    Challenger 2
    Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Standardowe to być może tylko UK.
    Pozostałe państwa paktu w Europie stosują kamuflaż: green FS 34094, brown FS 30051, black FS 37030 lub 37037 ( nie wiem jak Francja).
    Zmieściłem zdjęcia Leopardów bo takie miałem przez siebie zrobione.
    Ten kamuflaż jako pierwsi zastosowali chyba Niemcy.

Nazwa:  DSCF0100a.JPG
Wyświetleń: 1118
Rozmiar:  321,9 KB

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Standardowe to być może tylko UK.
    W UK z pewnością tak.

Pozostałe państwa paktu w Europie stosują kamuflaż: green FS 34094, brown FS 30051, black FS 37030 lub 37037.
    Nie masz racji, bo nawet w obrębie jednego kraju, pojazdy są malowane różnie. Nie ma uniwersalnego typu kamuflażu stosowanego przez wszystkie państwa NATO, nawet jeśli mowa tylko o pojazdach pancernych używanych w Europie. Jest też potężna ilość maszyn w jednolitym malowaniu (bez plam/pikseli). W necie można znaleźć niezliczone na to przykłady. Ja ograniczę się tylko do swoich fot, które zamieściłem w tym wątku. Rosomak i Leopardy wstawione przez Ciebie, nie mają tego samego kamuflażu. Ten schemat jest dobrze widoczny choćby na fotach z postów #970, #971, #972 i #987. Znakomicie widać różnicę na zdjęciu z postu #974, gdzie Leopard 2A5 stoi obok WZT-3. Rosomaki używane u nas, również są różnorako malowane i to bez względu na wersję np. foty z postu #1133.

Przechodząc do kolejnego pojazdu z tegorocznego RIAT-u, dziś wrzucę uzbrojonego Land Rovera 110.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Land Rover 110.jpg
Wyświetleń:	939
Rozmiar:	162,0 KB
ID:	195636

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Farby specjalne zatwierdzone przez normę wojskową NO-80-A200 przeznaczone do nanoszenia malowania maskującego w Polskiej Armii, wprowadzone i zatwierdzone do stosowania przez Ministra Obrony Narodowej decyzją nr 2/MON z 8 stycznia 2004r.

Certyfikat zgodności nr 0001/06 dla farb o numerach w odcieniach standardowych dla środkowoeuropejskiego teatru działań wojennych NATO.

RAL 6031 zielona

RAL 8027 brązowa

RAL 9021 czarna

I tyle w tym temacie .

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Rosomak w malowaniu przepisowym.

Nazwa:  DSCF0556a.JPG
Wyświetleń: 1103
Rozmiar:  330,1 KB

i bez kamuflażu maskującego ?

Nazwa:  DSCF0550a.JPG
Wyświetleń: 1083
Rozmiar:  319,9 KB

Hammer.

Nazwa:  DSCF0575a.JPG
Wyświetleń: 1079
Rozmiar:  310,0 KB

BWP 1.

Nazwa:  DSCF0762a.JPG
Wyświetleń: 1123
Rozmiar:  345,4 KB

Wszystkie zdjęcia VII Piknik Militarny "Misja Wschód" - Ogrodniczki 2017.

Para BRDM-2.

Nazwa:  DSCF0625a.JPG
Wyświetleń: 1096
Rozmiar:  236,2 KB

I para BWP-1.

Nazwa:  DSCF0570a.JPG
Wyświetleń: 1055
Rozmiar:  274,8 KB

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    BWP 1 są piękne. W każdym malowaniu
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Farby specjalne zatwierdzone przez normę wojskową NO-80-A200 przeznaczone do nanoszenia malowania maskującego w Polskiej Armii, wprowadzone i zatwierdzone do stosowania przez Ministra Obrony Narodowej decyzją nr 2/MON z 8 stycznia 2004r.

Certyfikat zgodności nr 0001/06 dla farb o numerach w odcieniach standardowych dla środkowoeuropejskiego teatru działań wojennych NATO.

RAL 6031 zielona

RAL 8027 brązowa

RAL 9021 czarna

I tyle w tym temacie.
    Twoja odpowiedź dotyczy tylko malowania używanego u nas, natomiast mowa była też o innych europejskich krajach NATO (poza UK), jak sam pisałeś w poście #1223. Żeby nie szukać daleko, wystarczy zobaczyć jak to wygląda w przypadku naszych południowych sąsiadów Czechów (ten sam teatr działań, ta sama strefa klimatyczna). Znów poprzestanę tylko na swoich fotach z tego wątku, by nie być posądzonym o jakąś manipulację - wiadomo, że w necie można znaleźć co się chce. Przykłady dotyczą zdjęć z tegorocznego IDET-u, więc są miarodajne. Posty o numerach : 1154, 1156, 1172, 1174, 1175 ukazują sprzęt, który jest użytkowany w Czechach, jednak co ciekawe identyczne barwy mają też pojazdy, które wystawili Turcy - posty #1163 i #1169. Celowo pominąłem maszyny w jednolitej barwie, skupiając się tylko na ''prawdziwym kamuflażu''. Jak widać w tym schemacie w ogóle nie występuje kolor brązowy (RAL 8027). Jeśli te przykłady Cię nie przekonują, to możesz jeszcze cofnąć się dalej, przekopując ten wątek - wrzucałem jeszcze wiele innego sprzętu używanego przez Czechów. Poza tym zobacz jak wyglądają amerykańskie wozy, które służą obecnie u nas - np. post #1143 (Bradleye), czy też post #924 (Stryker) Twojego autorstwa. W obu przypadkach znów mamy odmienne malowanie.

Po przydługich wyjaśnieniach, wrzutka dwóch Pinzgauerów w układzie 6x6 firmy Steyr-Puch. Pierwszy to prawdopodobnie model 712, a drugi 718. W opisie widocznym na pierwszym zdjęciu, nie podano jaki to konkretny typ.

Nazwa:	Pinzgauer.jpg
Wyświetleń:	928
Rozmiar:	198,0 KB
ID:	195710

Nazwa:	Pinzgauer 6x6.jpg
Wyświetleń:	949
Rozmiar:	210,0 KB
ID:	195711

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Myślę, że nasze dywagacje odnośnie kamuflażu nikogo nie interesują (jeśli pozwolisz prowadźmy je poza Forum ).

Ruchomy Węzeł Łączności Cyfrowej RWŁC 10/AT na pojeździe STAR 966.

Nazwa:  DSCF0109a.JPG
Wyświetleń: 1061
Rozmiar:  302,0 KB

| OlyJedi Awatar ronin75
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria
    Myślę, że nasze dywagacje odnośnie kamuflażu nikogo nie interesują
    Tu bym polemizował... - takie dyskusje są ciekawe i prowadzą do wzbogacenia wiedzy czytających i... prowadzących te dyskusję (o ile oczywiście dyskutanci utrzymują poziom merytoryczny).
    Każdą bądź razą jestem zainteresowany tym tematem.
    Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Operator - problem z kontaktem .

No to jeszcze raz:
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Może chodzi o to, że angole mają interesy w różnych częściach świata, lubią podkreślać swoją niezależność. Nie tylko występy pod szyldem NATO (np. Falklandy raczej nie były natowską operacją). Potraktuj ten zielony jako podkład do lokalnych malowań
    Challenger 2 za wiki był użyty operacyjnie tyko w Kosowie w ramach KFOR - kamo faktycznie dwukolorowe zielono (olive drab) - czarny
    i w Iraku - desert sand.

Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    Posty o numerach : 1154, 1156, 1172, 1174, 1175 ukazują sprzęt, który jest użytkowany w Czechach, jednak co ciekawe identyczne barwy mają też pojazdy, które wystawili Turcy - posty #1163 i #1169. Celowo pominąłem maszyny w jednolitej barwie, skupiając się tylko na ''prawdziwym kamuflażu''. Jak widać w tym schemacie w ogóle nie występuje kolor brązowy (RAL 8027). Jeśli te przykłady Cię nie przekonują, to możesz jeszcze cofnąć się dalej, przekopując ten wątek - wrzucałem jeszcze wiele innego sprzętu używanego przez Czechów.
    Który z tych pojazdów jest użytkowany przez Czechów, a nie jest propozycją eksportową Czeskiego przemysłu obronnego ?
    Wystarczy kliknąć T-72M4Cz .

Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    Poza tym zobacz jak wyglądają amerykańskie wozy, które służą obecnie u nas - np. post #1143 (Bradleye), czy też post #924 (Stryker) Twojego autorstwa. W obu przypadkach znów mamy odmienne malowanie.
    Oba są w tym samym malowaniu Olive Drab.
    Do Polski przyjechały wozy w malowaniu zielonym i piaskowym (w zależności skąd jednostka przybyła) i będą (za defence24) przemalowane.