Dzięki za wyjaśnienia. Faktycznie przy bombie dymnej spowolnienie opadania jest istotne. Zastanawiam się nawet, czy jakiegoś spadochronu nie powinno się w taką bombę wbudować.
Dzięki za wyjaśnienia. Faktycznie przy bombie dymnej spowolnienie opadania jest istotne. Zastanawiam się nawet, czy jakiegoś spadochronu nie powinno się w taką bombę wbudować.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Hmmm... czegoś nie rozumiem. Myślałem, ze ideą jest wytworzenie obłoku dymu na pewnej wysokości by np. zamaskować obiekt przed obserwacją z powietrza, lub przeciwnie - utrudnić obronie przeciwlotniczej namierzanie celów powietrznych. Jeśli bomba ma zacząć działać dopiero po zetknięciu z celem, to po co spowalniać jej lot? Domyślam się, że przy bombie dymnej nie chodzi o zabezpieczenie samolotu zrzucającego bombę na niskiej wysokości przed działaniem odłamków, nie sądzę też by taki kształt miał poprawiać celność bombardowania.
Pozdrawiam!
Widać niezbyt precyzyjnie wyjaśniłem o co mi chodzi. Pisałem o ładunku dymnym w kontekście bomb ćwiczebnych, których zadaniem jest tylko zwiększenie realizmu efektu ataku. Jak wspomniał ronin75 kilka postów wcześniej, Mk 106 służy do symulacji użycia bomb Mk 82 - link http://www.ordtech-industries.com/2p...ice/MK106.html. Jak widać z tabeli, wysokość zrzutu jest mała, a czas lotu dość długi, więc mało aerodynamiczny kształt ma pewnie na celu zabezpieczenie nosiciela przed ewentualnymi skutkami detonacji. Poniżej wrzucam PDF z krótkim opisem konstrukcji i działania bomby Mk 106.
![]()
Dzięki - to wyjaśnia sprawę. Poczytałem sobie jeszcze trochę o tych bombach i bardzo zaskoczyło mnie porównanie ich masy - Mk 82 - 227kg, Mk 106 - 2.27kg. Nie przypuszczałem, że do ćwiczeń używane są bomby o aż 100x mniejszej masie. Koszty na pewno bardzo to obniża, ale utrzymanie realizmu może być poważnym problemem.
Pozdrawiam!
Armaty, przypuszczam, że z początków XX wieku, sprzed zamku Czocha - pierwsze zdjęcie z 2005r, drugie - z 2009:
Pozdrawiam!
Dawna armata z dziedzińca zamku w Szydłowie:
Pozdrawiam!