Strona 92 z 336 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102142192 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 3359

Wątek: Militaria wszelakie

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Jedna z najciekawszych premier na tegorocznym IDEB-e - prototypowy wóz Corsac, czyli Pandur II 8x8 ze słowacką wieżą Turra 30.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Corsac (1).jpg
Wyświetleń:	3768
Rozmiar:	185,5 KB
ID:	175691

Nazwa:	Corsac (2).jpg
Wyświetleń:	3197
Rozmiar:	210,1 KB
ID:	175692

Nazwa:	Corsac (3).jpg
Wyświetleń:	3033
Rozmiar:	214,0 KB
ID:	175693

| OlyJedi Awatar ronin75
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria
    Karabin maszynowy Rheinmetall Borsig MG 131 kal. 13.1 mm

Nazwa:	p1450374.jpg
Wyświetleń:	1875
Rozmiar:	562,7 KB
ID:	177435
    MG 131 – Lotniczy wielkokalibrowy karabin maszynowy o kalibrze 13 mm opracowany w 1938 roku w zakładach Rheinmetall Borsig i produkowany w latach 1940–1945 dla potrzeb Luftwaffe. Używany był między innymi w samolotach Bf 109, Me 410, Fw 190, Ju 88, He 177 i innych.
    Działko lotnicze Rheinmetall Borsig MG FF kal. 20 mm

Nazwa:	p1450372.jpg
Wyświetleń:	1958
Rozmiar:	756,5 KB
ID:	177433
    MG FF – działko lotnicze kalibru 20 mm zasilane z magazynka bębnowego, opracowane w 1936 przez szwajcarską firmę Oerlikon i produkowane licencyjnie w Niemczech. Działko to zostało zaprojektowane do użycia w samolotach Luftwaffe podczas II wojny światowej. Montowane było jako działko stałe lub w ruchomych stanowiskach strzeleckich.

Działko to posiadało szereg poważnych wad takich jak: mała szybkostrzelność, niska prędkość wylotowa i zasilanie z magazynka bębnowego. Zabudowa działka w skrzydłach myśliwców Bf 109 i Fw 190 była dość trudna, gdyż magazynek bębnowy potrzebuje dużo miejsca, co pociągnęło za sobą ograniczenie jego pojemności do około 60 naboi.

Nowy 90 nabojowy bęben amunicyjny został opracowany później dla samolotu Fw 190A-5 i dopasowany do wcześniej używanych działek także w innych samolotach. Prowadzono również eksperymenty z zasilaniem działka z taśm amunicyjnych.
    Działko MG FF zostało dostosowane do strzelania nową amunicją (Minengeschoß) z pociskami o cieńszych ściankach, ale z większym ładunkiem wybuchowym. Nowe pociski były lżejsze, a więc siła odrzutu również była mniejsza. Działko zmodyfikowane latem 1940 do strzelania tymi pociskami oznaczono symbolem MG FF/M.
    Oba modele MG FF i MG FF/M znalazły szerokie zastosowanie w myśliwcach Me 109 wersji E i F, Fw 190A-2 do A-5, w bombowcach Do 217, He 111, oraz innych typach samolotów.
    Działko lotnicze Rheinmetall Borsig MK108 kal. 30 mm

Nazwa:	p1450373.jpg
Wyświetleń:	2023
Rozmiar:	516,6 KB
ID:	177434
    MK 108 (niem. Maschinenkanone), działko automatyczne o kalibrze 30 mm produkowane w Niemczech w czasie II wojny światowej w zakładach Rheinmetall-Borsig i używane w samolotach Luftwaffe.

Działko powstało w 1940 jako prywatny projekt fabryki, a w 1942 zostało zgłoszone do konkursu ogłoszonego przez Reichsluftfahrtministerium (RLM – Ministerstwo Lotnictwa Rzeszy) na ciężkie działko lotnicze przeznaczone do zwalczania alianckich bombowców. Testy potwierdziły przydatność tej broni do takich zadań, aby zestrzelić samoloty (szczególnie znane ze swej kruchości maszyny typu B-24 Liberator, a w mniejszym stopniu także B-17 Flying Fortress) wystarczyło zaledwie pięć skupionych, celnych strzałów z tego działka. MK 108 zostało szybko wprowadzone do produkcji i znalazło się na uzbrojeniu takich samolotów jak Messerschmitt Bf 109, Focke Wulf Fw 190, Heinkel He 219, Messerschmitt Me 163 czy Messerschmitt Me 262. Produkowano dwie odmiany amunicji do MK 108 – pociski odłamkowo-burzące i zapalające.

MK 108 było dużym sukcesem jako broń, było niezawodne i skuteczne. Główną wadą tego działka była niska prędkość wylotowa pocisku - co ściśle wynikało z krótkiej lufy - i co sprawiało, że utrudnione było celowanie z powodu dość dużej krzywizny lotu pocisków z tego działka (mała odległość strzału bezpośredniego). Było one jednak bardzo proste w produkcji i serwisie, a jego małe rozmiary czyniły je idealnym do montowania w samolotach. Wśród lotników alianckich było znane jako młot pneumatyczny.

Oryginalnym zastosowaniem MK 108 było użycie tego działka w myśliwcach nocnych w konfiguracji zwanej Schräge Musik – działka były montowane pionowo w kadłubie samolotu z lufami skierowanymi do góry. Tak uzbrojony myśliwiec mógł atakować bombowce nieprzyjaciela przelatując poniżej swojego celu i strzelając do niego od dołu.
    Zdjęcia z Muzeum Lotnictwa w Krakowie, opisy z wikipedii.
    Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Kontynuacja pojazdów opancerzonych z tegorocznego IDEB-u.

Rosomak-M z wieżą Turra 30.

Nazwa:	Rosomak-M.jpg
Wyświetleń:	1796
Rozmiar:	154,5 KB
ID:	183636

Wersja bazowa wyposażona w ZSMU-1276 A3.

Nazwa:	Rosomak (1).jpg
Wyświetleń:	1815
Rozmiar:	191,4 KB
ID:	183637

Nazwa:	Rosomak (2).jpg
Wyświetleń:	1778
Rozmiar:	183,5 KB
ID:	183638

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Rozumiem, ze na tych czarnych podnóżkach mają żołnierze trzymać nogi podczas jazdy by zmniejszyć ryzyko ich połamania przy eksplozji miny? Pytam, bo trochę mnie zaskoczyło umieszczenie tych podnóżków bardzo głęboko pod siedziskiem - wydaje mi się, ze trzymanie na nich nóg jest mało wygodne.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Rozumiem, ze na tych czarnych podnóżkach mają żołnierze trzymać nogi podczas jazdy by zmniejszyć ryzyko ich połamania przy eksplozji miny? Pytam, bo trochę mnie zaskoczyło umieszczenie tych podnóżków bardzo głęboko pod siedziskiem - wydaje mi się, ze trzymanie na nich nóg jest mało wygodne.
    Podnóżki można regulować, a kwestia bezpieczeństwa jest tu ważniejsza od wygody.

Tym razem kolejny interesujący pojazd - turecki Ejder Yalcin.

Nazwa:	Ejder Yalcin (1).jpg
Wyświetleń:	2877
Rozmiar:	278,7 KB
ID:	183702

Nazwa:	Ejder Yalcin (2).jpg
Wyświetleń:	2854
Rozmiar:	294,8 KB
ID:	183703

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    Podnóżki można regulować, a kwestia bezpieczeństwa jest tu ważniejsza od wygody.
    Co do bezpieczeństwa - 100% racji, ale zastanawia mnie, dlaczego te podnóżki są tak głęboko cofnięte pod siedziska. Po dłuższym siedzeniu z tak silnie podkurczonymi nogami nogi drętwieją i po nagłym opuszczeniu pojazdu może to przez kilka minut wpływać na sprawność poruszania się żołnierza - a to też przecież wpływa na bezpieczeństwo. Na zdjęciu nie widać elementów regulacji umożliwiających wysunięcie tych podnóżków do przodu. Chyba że... żołnierze wzajemnie krzyżują nogi i trzymają je na podnóżkach przeciwnego rzędu siedzeń - wtedy pozycja nóg może być całkiem wygodna.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Co do bezpieczeństwa - 100% racji, ale zastanawia mnie, dlaczego te podnóżki są tak głęboko cofnięte pod siedziska. Po dłuższym siedzeniu z tak silnie podkurczonymi nogami nogi drętwieją i po nagłym opuszczeniu pojazdu może to przez kilka minut wpływać na sprawność poruszania się żołnierza - a to też przecież wpływa na bezpieczeństwo. Na zdjęciu nie widać elementów regulacji umożliwiających wysunięcie tych podnóżków do przodu. Chyba że... żołnierze wzajemnie krzyżują nogi i trzymają je na podnóżkach przeciwnego rzędu siedzeń - wtedy pozycja nóg może być całkiem wygodna.
    Widzę, że kwestia tych podnóżków spędza Ci sen z powiek. Niestety nie wiem jaki stosunek mają doń transportowani żołnierze, być może opierają swe nogi jak komu wygodnie. Sam też nie siedziałem na rzeczonych fotelach, mimo iż miałem niejednokrotnie po temu okazję.

Pora na kolejny wóz - dziś będzie to Aligator Master II.

Nazwa:	Aligator Master II (1).jpg
Wyświetleń:	2903
Rozmiar:	216,2 KB
ID:	183746

Nazwa:	Aligator Master II (2).jpg
Wyświetleń:	1881
Rozmiar:	232,0 KB
ID:	183747

Nazwa:	Aligator Master II (3).jpg
Wyświetleń:	1685
Rozmiar:	165,8 KB
ID:	183748

Nazwa:	Aligator Master II (4).jpg
Wyświetleń:	1710
Rozmiar:	169,3 KB
ID:	183749

Nazwa:	Aligator Master II (5).jpg
Wyświetleń:	1747
Rozmiar:	144,1 KB
ID:	183750

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    Widzę, że kwestia tych podnóżków spędza Ci sen z powiek. ...
    Bo one ciekawe są . Gdyby wystawały bardziej, to wojsko by się o nie pozabijało na etapie opuszczania pojazdu...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Te fotele są rozkładane, a te pałąki od spodu są ich podpórkami. Też są składane aby po złożeniu foteli nie sterczały.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Chyba jednak hipoteza o trzymaniu nóg na podnóżkach przeciwległego rzędu siedzeń się potwierdza - http://www.biomechanik.pl/streszczen...516110821W.pdf
    Pozdrawiam!