Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: The Faces of London

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Odp: The Faces of London

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    Reakcje są rózne...
    Może się przyda: http://www.youtube.com/watch?v=IRBAR...eature=related.

---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post był o 14:01 ----------

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Eeeeeee to trochę niegrzecznie ... pomyślą, że Polaki niewychowane są.
    Przywitanie się nie jest najlepszą metodą na zrobienie zdjęcia z zaskoczenia. Przywitać się można po .

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

w UK prawo jest inne - moge publikowac te zdjecia bez ich zgody (pisze to jedynie w celach informacyjnych - nie zamierzam wchodzic w dyskusje nt. moralnosci moich zdjec).

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Przywitanie się nie jest najlepszą metodą na zrobienie zdjęcia z zaskoczenia. Przywitać się można po .
    Ale gdzie na tych fotkach jest zaskoczenie, przecież wszyscy się gapią prosto w obiektyw?

w UK prawo jest inne - moge publikowac te zdjecia bez ich zgody (pisze to jedynie w celach informacyjnych - nie zamierzam wchodzic w dyskusje nt. moralnosci moich zdjec).
    A jakie są ich prawa jak zaczniesz czerpać profity z tych fotek?
    Pytam się, bo kiedyś czytałem porady jakiegoś anglosaskiego fotografa, co to radził aby robiąc fotki dzieciom w afryce, czy azji podpisywać z nimi stosowną umowę i wręczyć zapłatę w postaci symbolicznego 1$.

PS
    Co do moralności to każdy w swoim czasie odbierze stosowną zapłatę, więc ja się do tego nie mieszam, niech każdy robi co chce, byle nie łamał obowiązujących praw.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 5.09.12 o 14:24

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Moralność to osobny temat i dotyczy wielu innych trudnych tematów fotograficznych. Ale kwestie prawne są wyjaśnione.

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

jeslii chodzi o cel zdjec - forma buntu przeciwko sztucznym usmiechom, ktore przybieramy w zyciu codziennym, w stosunku do innych ludzi. Po czesci jest to autoportret. Drugim celem jest zrobienie teczki na opave, na ktora musze miec 15 zdjec.

Wrzuce teraz druga serie zdjec, co do ktorych mam mniej pewnosci - i licze tutaj na wasza pomoc - ktore z tych zdjec (jesli w ogole jakies) nadawaly by sie do serii?

1a. 2a. 3a. 4a. 5a. 6a. 7a. 8a. 9a. (w tym zdjeciu Pan celowo zrobil taka mine)
    10a. 11a. 12a. 13a.

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

dla mnie całość wygląda bardzo spójnie jako tematyczna galeria : ) - twarze są w większości nietuzinkowe i mocno wyraziste - w naszych warunkach ciężko by było zdobyć się na podobną odwagę - przynajmniej mi
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

dzarro
    Gość

Dylematy etyczne czy prawne są oczywiste w takich sytuacjach. Z drugiej strony każda z tych osób pokazana jest jako ktoś co najmniej interesujący, noszący w sobie tajemnicę - w tym sensie takie portrety są nobilitujące dla ich bohaterów(nienawidzę słowa "model"). Oglądając takie zdjęcia mam świadomość dwuznaczności etycznej, ale jest to niejako świadomość teoretyczna. Większy dyskomfort odczuwam oglądając różne glamury, gdzie wartość estetyczna - w mojej opinii - jest żadna, a osoby na zdjęciach są sprowadzone do postaci przedmiotów czy wręcz produktów. Nie wiem też, czy napięcie wynikające z nieco konfliktowej sytuacji między fotografującym a fotografowanym nie jest składnikiem koniecznym w tego rodzaju fotografii.

---------- Post dodany o 14:28 ---------- Poprzedni post był o 14:25 ----------

I w między czasie jeszcze lepsze rzeczy. 2a - odlot!

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

jeslii chodzi o cel zdjec - forma buntu przeciwko sztucznym usmiechom, ktore przybieramy w zyciu codziennym, w stosunku do innych ludzi. Po czesci jest to autoportret.
    Wg. mnie to "zamienił stryjek siekierkę na kijek ..." i zamiast "sztucznego uśmiechu" masz nie mniej "sztuczny" wyraz zdziwienia z faktu, że ktoś robi "mi" zdjęcie ...

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Teczka? Po selekcji z mojej strony zostawiłbym: 1, 3, 4, 5, 7, 9, 2a, 6a, 7a.

A 2a faktycznie pasuje do tego jak to nazwałeś "buntu przeciwko sztucznym uśmiechom". To zdjęcie powinno zaczynać portfolio z wybitym dużą czcionką wspomnianym mottem.

dzarro
    Gość

Pierwsza seria jest bardziej klasycznie kadrowana - druga jest bardziej abstrakcyjna, ludzie wydają się czasem jedynie elementem dominującej i nieco sformalizowanej kompozycji(dla mnie to zaleta). Do pierwszego rzutu to chyba najbardziej pasują te, które skupiają się na pojedynczej osobie - np. 1a, 4a, 12a, 13 a. To ostatnie jest super - ten chłód bijący od dziewczyny...