91 świetne
91 świetne
***Olympus Stylus 1s***
Zgadzam się 91 świetne. Pozdrawiam.
"Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard
kiedyś w dawnych czasach kiedy występowałem na tym forum pod nickiem Centus, opisywałem pewne sytuacje kiedy "zmuszony" zostawałem do użycia wysokich ISO w E-3
niestety moja pochopna decyzja o usunięciu Centusowego wątka spowodowała że, informacje te wyleciały z forum
może warto temat odkurzyć, w końcu nowych użytkowników E-3 przybywa i być może komuś to się przyda (gratuluje majeczek78 nowego nabytku)
póki co jedno zdjęcie z kosza, jednak nadaje się dosyć dobrze jako przykład aby nie bać się wysokich ISO w E-3
kluczem do używalności ISO 3200 w E-3 jest odpowiednia ekspozycja już a etapie robienia zdjęcia aparatem, co do poniższego zdjęcia to zrobione jest bez użycia lampy oraz w bardzo ekstremalnej sytuacji, kiedy jedynym źródłem światła były świece (zdjęcie zrobione w Rozbitku podczas szalejącej na zewnątrz burzy, energetyka była na tyle miła iż, profilaktycznie wyłączyła prąd)
resztę można uzyskać podczas obróbki,
co ciekawe zdjęcia wcale nie są mocno odszumiane ani obrabiane, podany przykład nie jest poddany korektom lokalnym, nie robiłem obróbki na warstwach, nie kadrowałem zdjęcia tak aby pozbyć się zbędnych i psujących kadr elementów
PS.
informacja dla zwolenników ISO pierdyliard w innych systemach: nie mam zamiaru udowadniać jakim wspaniałym aparatem jest E-3,
nie mam zamiaru udawać że jestem jakimś specjalistą od wysokich ISO,
chcę się podzielić osobistymi przemyśleniami i doświadczeniami z tym aparatem, tak aby inni często nowi użytkownicy nie bali się sięgania po ISO 1600 i 3200
PSS.
w przypadku zainteresowania tematem postaram się to przedstawić dosyć dokładniej
Ostatnio edytowane przez Jaack ; 25.11.12 o 20:07
"Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard
Czas przywrócić tę sponiewieraną wiedzę forum.
AP.
W OMD ta samio będzie dotyczyło zapewne ISo 6400 i wyższego. Pisz dokładnie jak mierzyłeś i jak dobierałeś parametry ekspozycji.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
tutaj kłania się temat robienia zdjęć stojąc na terenie prywatnym, oraz pewnej umiejętności radzenia sobie w podobnych sytuacjach
czasami dużo można załatwić uśmiechem, czasami trzeba odpuścić i podejść do tematu innego dnia
generalnie temat upierdliwy jak diabli
PS.
znalazłem swoje zdjęcie Amber Gold, chyba zrobiliśmy je niezależnie tego samego dnia, później je poszukam
---------- Post dodany o 20:27 ---------- Poprzedni post był o 20:25 ----------
postaram się przygotować najpierw wersje beta takiego opracowania, jeżeli przejdzie pozytywnie testy pojawi się finalnie na forum
PS.
jednak chwilę to zajmie
Poczekamy bo przecież warto