Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: E-410 służył wiernie kilka lat i pojawiły się problemy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-410 służył wiernie kilka lat i pojawiły się problemy

Witam wszystkich użytkowników serdecznie mając jednocześnie nadzieję na uzyskanie kilku cennych wskazówek.
    Tak jak w tytule: od kilku lat wiernie mi służył E-410, wykorzystywany czysto amatorsko z obiektywem kitowym 40-150.
    Od jakiegoś czasu zaczęły się problemy z ostrością, zdjęcia w ruchu wychodzą nieostre, nawet na ustawieniach automatycznych. Im dłuższa ogniskowa tym gorsza jakość fotki i to przy bardzo dobrym świetle. Do tego doszły problemy z ustawieniami, aparat samoistnie się przestawia: ja ustawiam na S a wskakuje mi A. Często także brzegi zdjęcia wychodzą przyciemnione. Czyżby to już jego ostatnie chwile?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: E-410 służył wiernie kilka lat i pojawiły się problemy

Zmien obiektyw na inny i popatrz czy objawy te same.Jesli tak to jest juz na pozomie potrzeby przegladu i naprawy.Jesli nie, to szklo winne.Chyba taniej kupic drugi egzemplarz,lub cos innego.

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria

e420 zaczął mi sam skakać po trybach po, że tak delikatnie to ujmę, "zawilgoceniu". Po kolejnych, zupełnie niechcianych, kompielach tylko się nasiliło. Ale zdjęcia robi jakie mu wymyślę, więc chyba jest ok.
    Po testuj z innym obiektywem.
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ok. Spróbuję w wolnej chwili zrobić kilka fotek na "krótki" obiektywie i zwrócić uwagę na jakość zdjęć i na to czy problem z ustawieniami się pojawił. Dziękuję za podpowiedzi.

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

u mnie już od roku pojawia się problem samoistnego przeskakiwania programów zarówno w e410 jak i w e30. Wystarczy przekręcić pokrętło programów w dowolne położenie i ponownie wrócić na właściwe. Na początku też się martwiłem, że to początek końca ale jakoś działa do tej pory i da się do tego przyzwyczaić. Gorzej z tą ostrością. Przy dłuższej ogniskowej masz dłuższe czasy więc to normalne, że są gorsze warunki do zrobienia ostrych zdjęć.Gorzej gdyby było odwrotnie. Nie kwestionuję jednak, że jakiś problem się pojawił...zresztą sam to wyczułeś. Musisz jednak spróbować zrobić zdjęcia na innych obiektywach żeby sprawdzić co jest powodem...czy obiektyw czy też body.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Więc u mnie wygląda to następująco:
    - problem z ustawieniami, jak pisze mój przedmówca, jest i jest uciążliwy ale nie wyklucza korzystania z body: trzeba pilnować przy włączaniu aparatu, żeby przekręcić ustawienia na "pożądane"
    - obiektyw... 150mm - ewidentna awaria, na krótkim zdjęcia wychodzą bez zarzutu,

Ponieważ obiektyw dawno po gwarancji, do tego przedstawia na dzień dzisiejszy raczej znikomą wartość materialną chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby kupić coś nowego na miarę moich skromnych, amatorskich potrzeb i skromnych środków finansowych
    Czy ktoś byłby w stanie polecić mi coś przyzwoitego, kompatybilnego z E-410? Może z chociaż odrobinę lepszym światłem niż kit 40-150 mmm 4-5.6 ?
    Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Proponuję więc następny w kolejce 40-150mm f3.5-4.5. Jaśniejszy, solidniejszy i cenowo przystępny...oczywiście używany

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tkud Zobacz posta
    Proponuję więc następny w kolejce 40-150mm f3.5-4.5. Jaśniejszy, solidniejszy i cenowo przystępny...oczywiście używany
    Wiem o jaki chodzi... niewiele brakowało a kupiłabym właśnie taki... zabrakło mi kilku sekund w licytacji.
    W każdym razie chodzi o ten: http://allegro.pl/olympus-40-150-3-5...617881445.html ???
    A taki "uniwersal": http://allegro.pl/obiektyw-olympus-z...628562279.html?
    A taki mi się marzy: http://allegro.pl/obiektyw-olympus-z...615099966.html tylko trochę krótka ogniskowa, ale w imię jakości chyba warto by poświęcić?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez vanilia Zobacz posta
    Wiem o jaki chodzi... niewiele brakowało a kupiłabym właśnie taki... zabrakło mi kilku sekund w licytacji.
    W każdym razie chodzi o ten: http://allegro.pl/olympus-40-150-3-5...617881445.html ???
    A taki "uniwersal": http://allegro.pl/obiektyw-olympus-z...628562279.html?
    A taki mi się marzy: http://allegro.pl/obiektyw-olympus-z...615099966.html tylko trochę krótka ogniskowa, ale w imię jakości chyba warto by poświęcić?
    Ten z pierwszego lnku to chyba wysadzany diamentami 40-150 chodza w granicach 70-100€.Za lekko ponad 200 to70-300 mozna kupic.
    Tego uniwersala sobie odpusc,szkoda nerwow.
    Ten ostatni co podlinkowany jest za bardzo dobry a i rowniez za drogi.Wystarczy Ci 14-42.
    Ja bym kupil ten nowszy 40-150-Naprawde mozna nim dobre zdjecia zrobic

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Ten z pierwszego lnku to chyba wysadzany diamentami 40-150 chodza w granicach 70-100€.Za lekko ponad 200 to70-300 mozna kupic.
    Tego uniwersala sobie odpusc,szkoda nerwow.
    Ten ostatni co podlinkowany jest za bardzo dobry a i rowniez za drogi.Wystarczy Ci 14-42.
    Ja bym kupil ten nowszy 40-150-Naprawde mozna nim dobre zdjecia zrobic
    14-42 mam, ale najczęściej robię foty na dłuższej ogniskowej (psy )
    Nowszy 40-150? On ma gorsze światło od starszego modelu, w dodatku to ten właśnie mi padł... nawet nie był używany tylko kupiony jako "nówka" w sklepie...