GH3 wygląda znacznie solidniej niż GH2. Dodatkowe pokrętła i przyciski też wydają się dobrze przemyślane.
Pytanie tylko czy rozmiar z obiektywem będzie wyraźnie większy, czy może okaże się, że w sumie zajmuje tyle samo miejsca co GH2?
Oby to drugie. Grip w GH2 można nieco powiększyć i nadal nie będzie wystawał za naleśnika 20/1.7. Jak utrzymają podobne gabaryty to jestem za
Do tego grip, który poprawi ergonomię, wtedy kiedy zapowiadają się długie godziny trzymania aparatu w dłoniach.
Oby tylko nie zaszaleli z ceną, po polegną.
NEX-6 i D600 ustawiły dość ciasne widełki.
Mamy wielu fachowcow na forum Olympusa ale cos slabo Panowie, 2:37 na moje ewidentnie jest to 14-35 f2 na przejsciowce od Panasa.
Ktos mysli inaczej?
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
To że cena będzie wysoka - to już prawie pewne. Plotki mówią o 2800 euro - pewnie chodzi o zestaw z 12-35/2.8. Czyli za korpus mniej więcej wychodzi tyle co za X-1Pro. Pomijając kwestię matrycy(ma być nowa - więc trudno wyrokować) można domniemywać, że taki korpus będzie w większości aspektów lepszy od Fuji, a w każdym razie - bardziej uniwersalny. Reasumując cena nie może cieszyć, ale nie może też bardzo dziwić.
Gdyby nie (moje) ograniczenia finansowe taki aparacik - zwłaszcza z tymi dwoma zoomami - jest dla mnie ciekawszy niż te drogo-tanie amatorsko-profesjonalne D600 albo A99. Ta reklamówka świetnie wypunktowała w jakich sytuacjach taki aparacik będzie miał przewagę nad leśnymi dziadkami z klubu C/N: plener, ulica, podróże. Sprzęt wysokiej jakości(body+2/3 szkła) - mieszczący się w małym plecaku i ważący góra 2 kg.
Ostatnio edytowane przez dzarro ; 14.09.12 o 10:54
2800 euro na starcie z 12-35/2.8 brzmi realnie i daje nadzieję na jakąś rozsądną cenę za czas jakiś.
GH2 też tani na starcie nie był, a teraz to szkoda nie brać.
Ja i tak poczekam, bo nie mam zwyczaju się przesiadać o jedną generację.
Ale widać jakiś konkretny kierunek rozwoju systemu i robi się ciekawie. Jakby tak GH2 był uszczelniany i miał ze 2EV lepszy DR to byłby totalny wypas jak dla mnie.
GH3 uszczelniany jest, DR ma być lepszy, ale czy na poziomie nowych APS, to się okaże.
Jeżeli tam faktycznie jest elektroniczna migawka, co by stanowiło olbrzymi walor aparatu, to reklamówka nie dość, że tego nie pokazuje to jeszcze w momentach "robienia zdjęć" podłożono głośny i nieprzyjemny trzask. Czyżby była opcja włączenia takiego dźwięku z głośnika wbudowanego w aparat?
Wygląda... tak jak chciałbym by wyglądał E-M5![]()
Z gripem wygląda na większego.. może nie dużo, może to wrażenie, ale jakoś tak... ergonomiczniej.
Dla filmowców pewnie będzie super, ale mnie te jego funkcje filmowe są psu na budę. Jak czytam reklamówki, to mam wrażenie, że 40% zapłaconej ceny byłoby na nic (bo bym tych super wypasionych funkcji nie używał).
Jak dla mnie, to mogliby zrobić GH3 dla filmowców i jakś wersje GH3s w ogóle okrojoną z możliwości nagrywania filmów.
Ciekawe jak będzie z jakością obrazka w sosunku do E-M5? Hmmm...
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.