Strona 26 z 30 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 292

Wątek: Panasonic Lumix DMC-GH3

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Panasonic Lumix DMC-GH3

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Widzę, że do porównywania aparatów i systemów używacie argumentów wielkiej wagi
    Nie wiesz, ze teraz maly rozmiar sie liczy?
    Chociaz w sumie cirka 770gr (gh3+12-35) to w porownaniu z komoreczka, ktora tez filmuje i zdjecia robi zaiste ciezar nieproporcjonalny, wiec HELOU...

IMHO: rozmiar to na tyle indywidualna sprawa, ze raczej nie powinen byc przedstawiany jako glowny argument, to tak jak wyglad, kompletnie subiektywny parametr.

Swoja droga to ziste slabowity ten rod fotografow jak ~2 kg to ciezar, nie do ponoszenia...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Widzę, że do porównywania aparatów i systemów używacie argumentów wielkiej wagi
    Argument rownie dobry jak kazdy inny. Jak mialem DSLR to nie chcialo mi sie go nigdzie brac ze wzgledu na wage i rozmiar - malego fujika mialem za to zawsze wiec z mojego punktu widzenia byl lepszym aparatem. Nikt nie twierdzi ze m43 daje lepsza jakosc zdjec niz FF Canikona - dla mnie daje wystarczajaco dobra a przy okazji moge go miec zawsze z soba. FF tez nie jest szczytem jakosci o czym jakos wiekszosc ludzi zapomina

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Nie wiesz, ze teraz maly rozmiar sie liczy?
    Chociaz w sumie cirka 770gr (gh3+12-35) to w porownaniu z komoreczka, ktora tez filmuje i zdjecia robi zaiste ciezar nieproporcjonalny, wiec HELOU...
    No jesli roznica jakosci miedzy D600 a GH3 jest dla ciebie taka jak miedzy GH3 a komorka to nie mam pytan ...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Argument rownie dobry jak kazdy inny. Jak mialem DSLR to nie chcialo mi sie go nigdzie brac ze wzgledu na wage i rozmiar - malego fujika mialem za to zawsze wiec z mojego punktu widzenia byl lepszym aparatem. Nikt nie twierdzi ze m43 daje lepsza jakosc zdjec niz FF Canikona - dla mnie daje wystarczajaco dobra a przy okazji moge go miec zawsze z soba. FF tez nie jest szczytem jakosci o czym jakos wiekszosc ludzi zapomina
    Słusznie prawisz, tyle że niektóre konstrukcje m4/3 (i generalnie bezlusterkowcowe) zaczynają się robić kolubryniaste. To nawet nie chodzi o to czy coś waży pół kilo mniej czy więcej. Dla mnie wyznacznikiem jest czy zmieszczę toto do wewnętrznej kieszeni kurtki. Jak nie zmieszczę, a tak jest z OMD i pewnie tak samo byłoby z GH2, to oznacza że muszę wziąć foto-torbę (albo plecak). A jak już takie coś targam to tylko wtedy kiedy wiem że będę musiał zdjęcie zrobić (E-P1 często brałem ot tak na wszelki wypadek), a wtedy jest mi wszystko jedno czy jest to bezlusterkowiec czy lustrzanka...
    Reasumując - zaczynam dojrzewać do koncepcji żeby OMD zastąpić jakimś X100s + lustrzanka...

---------- Post dodany o 22:10 ---------- Poprzedni post był o 22:10 ----------

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    No jesli roznica jakosci miedzy D600 a GH3 jest dla ciebie taka jak miedzy GH3 a komorka to nie mam pytan ...
    tak gwoli żartu - proporcja wagowo/jakościowa jest raczej zachowana
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Duże body czasami się przydaje. Podepnijcie lampę do jakiegoś PENa i poużywajcie go tak przez parę godzin, to będzie wiedzieć, o co chodzi GH3 to pod tym względem wcale nie głupi pomysł. Ale duże i ciężkie obiektywy to już nikomu nie są potrzebne.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Słusznie prawisz, tyle że niektóre konstrukcje m4/3 (i generalnie bezlusterkowcowe) zaczynają się robić kolubryniaste. To nawet nie chodzi o to czy coś waży pół kilo mniej czy więcej.
    Niektorzy sie skarzyli ze nawet OMD i GH2 sa dla nich za male wiec GH3 jest dla nich jak znalazl. Ja go kupowac nie mam zamiaru ale nie przeszkadza mi ze istnieje. Wolalbym nawet cos mniejszego od OMD ale to pewnie juz jako drugie body do stalek bo zoomy z malymi body ciezko sie uzywa

Dla mnie wyznacznikiem jest czy zmieszczę toto do wewnętrznej kieszeni kurtki. Jak nie zmieszczę, a tak jest z OMD i pewnie tak samo byłoby z GH2, to oznacza że muszę wziąć foto-torbę (albo plecak). A jak już takie coś targam to tylko wtedy kiedy wiem że będę musiał zdjęcie zrobić (E-P1 często brałem ot tak na wszelki wypadek), a wtedy jest mi wszystko jedno czy jest to bezlusterkowiec czy lustrzanka...
    Reasumując - zaczynam dojrzewać do koncepcji żeby OMD zastąpić jakimś X100s + lustrzanka...
    Mnie to nie jest obojetne. Moj standardowy zestaw na codzien sklada sie z OMD + 12-35, 20 i 45 a w wakacyjnym dochodzi (zamiast 45) 14-140 i 9-18. Do kieszeni to sie na pewno nie miesci ale bez problemu miesci sie w malej torbie - APSC czy tym bardziej FF o zblizonej wadze nie zapewnilby podobnej uniwersalnosci. Na wieczorne eskapady biore zestaw minimum (20 albo 25) ktory miesci sie w malym pokrowcu (przy pasku lub na ramieniu). Zadna lustrzanka nie zapewni mi takiej elastycznosci a zaden kompakt (moze poza RX1 ) nie zapewni podobnej jakosci i szybkosci - dlatego m43 jest dla mnie najlepszym rozwiazaniem na dzien dzisiejszy

Tu trzeba byc ostroznym bo nie wszystkie komorki maja zblizona jakosc zdjec

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Każdy ma swoje preferencje i fajnie, że coraz szersza oferta umożliwia dobranie indywidualnie najlepszego rozwiązania.

Bo czy GH3 jest lepsze czy gorsze od 5D? jeden oceni to tak inny inaczej. Możemy o tym bajdurzyć na Forum, ma to nawet swój urok (choć niektórych to irytuje) o ile nie prowadzi do narzucania "jedynie słusznego rozwiązania".
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

dzarro
    Gość

Słusznie prawisz, tyle że niektóre konstrukcje m4/3 (i generalnie bezlusterkowcowe) zaczynają się robić kolubryniaste. To nawet nie chodzi o to czy coś waży pół kilo mniej czy więcej. Dla mnie wyznacznikiem jest czy zmieszczę toto do wewnętrznej kieszeni kurtki. Jak nie zmieszczę, a tak jest z OMD i pewnie tak samo byłoby z GH2, to oznacza że muszę wziąć foto-torbę (albo plecak). A jak już takie coś targam to tylko wtedy kiedy wiem że będę musiał zdjęcie zrobić (E-P1 często brałem ot tak na wszelki wypadek), a wtedy jest mi wszystko jedno czy jest to bezlusterkowiec czy lustrzanka...

---------- Post dodany o 22:10 ---------- Poprzedni post był o 22:10 ----------

Jest prostsze i tańsze rozwiązanie - zakup torby, która łączy cechy torby fotograficznej i torby na co dzień(tzn. ma wydzieloną przestrzeń na rzeczy osobiste). Wtedy można mieć zawsze ze sobą bezlusterkowca + ewentualnie 1-2 obiektywy. Ja mam przy sobie aparat w sytuacjach kiedy robię 200 zdjęć i w sytuacjach kiedy robię 2 albo żadnego. W takim przypadku fakt, że waży on poniżej 700 g jest istotny i branie ze sobą aparatu "na zapas" nie wiąże się z żadnym dyskomfortem.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Jest prostsze i tańsze rozwiązanie - zakup torby, która łączy cechy torby fotograficznej i torby na co dzień(tzn. ma wydzieloną przestrzeń na rzeczy osobiste). Wtedy można mieć zawsze ze sobą bezlusterkowca + ewentualnie 1-2 obiektywy. Ja mam przy sobie aparat w sytuacjach kiedy robię 200 zdjęć i w sytuacjach kiedy robię 2 albo żadnego. W takim przypadku fakt, że waży on poniżej 700 g jest istotny i branie ze sobą aparatu "na zapas" nie wiąże się z żadnym dyskomfortem.
    Moj kumpel tez taka torbe ma.Tylko,ze on nosi dwie flaszki dwa kieliszki i trzy mielonki.Tak na wszelki wypadek nosi czy pije 50 czy sete czy zagryza czy nie.

dzarro
    Gość

Dystyngowany jegomość - skoro nawet w terenie pije z kieliszków.