Tak, gdybym mógł żyć bez zooma to też wybrałbym X100. Jak przegladam zdjęcia zrobione tym aparatem to dochodzę do wniosku, że w zdecydowanej większości kupuja go śwadomi uzytkownicy bo trudno znaleźć złe zdjęcia wykonane tym aparatem. Gdybym na dziś stanął przed takim wyborem to jednak postawiłbym na E-PL5 (z kitowym obiektywem)+ 20/1.7
racja. Kłopot że często mniej świadomi nie chcą posłuchać tych bardziejmyślą, że nie ogarną tematu. Ostatnio mój własny, rodzony brat poprosił o radę... no i aż czekam, czy posłucha
---------- Post dodany o 11:26 ---------- Poprzedni post był o 11:22 ----------
racja, ale jak dorzucić byle dodatkowy jasny obiektyw to już sprawa wygląda lepiej - poza tym klient nie rozważa co dokupić a higiena myśli = bezcenneAle jak ma być tanio no to już nie ten wątek: w sumie o ep3 vs. x100
z założenia tak jest ale czy aby epl jest do wszystkiego a może cały system? Coś mi się nie widzi. A może w m4/3 mamy obiektywy w całej rozciągłości cenowej i jakościowej pokrywające te "wszystko". Jak ktoś kupuje mikro bezlusterkowca za mniej niż 2 koła to nie dokupi raczej 12-35 czy choćby 75? A jak nie dokupi to x100 jest ok
Śmiem się nie zgodzić.
Mimo, że x100 jest fajnym aparatem, to niekoniecznie nadaje się do fotografowania rodzinnych imprez, bo w pomieszczeniach może być za wąsko.
Amatorom wolę polecić coś z zoomem z zakresu 24-50mm jako bardziej wszechstronne i wygodniejsze.
X100 jest dla świadomych ograniczeń tej ogniskowej i wiedzących co chcą.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
no pewno że 24-50 jest lepiej - ale to co daje x100 starczy i do kotleta. Ostatnio cykałem (do kotleta) wąsko i jakoś bez zumika też było fajnie, a przez to że jaśniej też coś mogłem więcej niż z "naszymi" systemowymi ciemnozumami. Racja x100 to sprzęt dla świadomych ale kiedyś, przed erą cyfry większość miała małpki bez zoomów i wtedy nadawały się do wszystkiegoi wszyscy byli tacy świadomi?
![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Akurat stałka w x100 jest dość szeroka, a w takiej sytuacji nogami można podejść bliżej (znacie ten cytat - jeśli zdjęcie nie jest dość dobre, to znaczy nie byłeś wystarczająco blisko!), w drugą stronę to tak niestety nie działa - [gdy kąt zbyt wąski], bo ściany za plecami zwykle nie da się bezproblemowo usunąć
Zoom rozleniwia, stałka uczy myślenia. Ktoś przywykły do mega zooma będzie pewnie na początku narzekać, z kolei rozpoczynający naukę foto-świeżak nie będzie za zoomem tęsknić (bo go nie zna), a zamiast tego, może od samego początku rozwijać pożądane nawyki
No ale tak sobie tu gawędzimy, a cena x100 w tym czasie w ogóle nie spadła...![]()