Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 111

Wątek: E-P3 czy X100?

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Odp: E-P3 czy X100?

Cytat Zamieszczone przez tojaro Zobacz posta
    ... A w x100 wszystko co trzeba.
    Tylko jakoś nijak się ma cena tego aparatu do budżetu jakim chce dysponować autor wątku, niestety.
    Aż dziwne, że stary Fuji tak trzyma cenę, choć może wraz z wejściem nowego modelu ta cena trochę spadnie? Oby!

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

podzielam opinię. Nie trzeba nic dokupować, matryca lepsza od OMD (patrz: DxO Labs). Często możliwość wymiany obiektywu pozostaje tylko możliwością. Jak się walczy z budżetem to niby skąd potem pieniądze na obiektywy - o zgrozo, droższe od body a jak są dobre to tylko stałki. A w x100 wszystko co trzeba.
    Tak, gdybym mógł żyć bez zooma to też wybrałbym X100. Jak przegladam zdjęcia zrobione tym aparatem to dochodzę do wniosku, że w zdecydowanej większości kupuja go śwadomi uzytkownicy bo trudno znaleźć złe zdjęcia wykonane tym aparatem. Gdybym na dziś stanął przed takim wyborem to jednak postawiłbym na E-PL5 (z kitowym obiektywem)+ 20/1.7

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Tak, gdybym mógł żyć bez zooma to też wybrałbym X100. Jak przegladam zdjęcia zrobione tym aparatem to dochodzę do wniosku, że w zdecydowanej większości kupuja go śwadomi uzytkownicy
    racja. Kłopot że często mniej świadomi nie chcą posłuchać tych bardziej myślą, że nie ogarną tematu. Ostatnio mój własny, rodzony brat poprosił o radę... no i aż czekam, czy posłucha

---------- Post dodany o 11:26 ---------- Poprzedni post był o 11:22 ----------

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Tylko jakoś nijak się ma cena tego aparatu do budżetu jakim chce dysponować autor wątku, niestety.
    Aż dziwne, że stary Fuji tak trzyma cenę, choć może wraz z wejściem nowego modelu ta cena trochę spadnie? Oby!
    racja, ale jak dorzucić byle dodatkowy jasny obiektyw to już sprawa wygląda lepiej - poza tym klient nie rozważa co dokupić a higiena myśli = bezcenne Ale jak ma być tanio no to już nie ten wątek: w sumie o ep3 vs. x100

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Tak, gdybym mógł żyć bez zooma to też wybrałbym X100.
    Bez zooma można żyć. Brak możliwości zmiany obiektywu jest jednak sporym ograniczeniem aparatu dla ludzi, którzy chcą fotografować "wszystko". X100 fajny jest ale raczej nie pod taki "target".
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Bez zooma można żyć. Brak możliwości zmiany obiektywu jest jednak sporym ograniczeniem aparatu dla ludzi, którzy chcą fotografować "wszystko". X100 fajny jest ale raczej nie pod taki "target".
    z założenia tak jest ale czy aby epl jest do wszystkiego a może cały system? Coś mi się nie widzi. A może w m4/3 mamy obiektywy w całej rozciągłości cenowej i jakościowej pokrywające te "wszystko". Jak ktoś kupuje mikro bezlusterkowca za mniej niż 2 koła to nie dokupi raczej 12-35 czy choćby 75? A jak nie dokupi to x100 jest ok

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

z założenia tak jest ale czy aby epl jest do wszystkiego a może cały system? Coś mi się nie widzi. A może w m4/3 mamy obiektywy w całej rozciągłości cenowej i jakościowej pokrywające te "wszystko". Jak ktoś kupuje mikro bezlusterkowca za mniej niż 2 koła to nie dokupi raczej 12-35 czy choćby 75? A jak nie dokupi to x100 jest ok
    Śmiem się nie zgodzić.
    Mimo, że x100 jest fajnym aparatem, to niekoniecznie nadaje się do fotografowania rodzinnych imprez, bo w pomieszczeniach może być za wąsko.
    Amatorom wolę polecić coś z zoomem z zakresu 24-50mm jako bardziej wszechstronne i wygodniejsze.
    X100 jest dla świadomych ograniczeń tej ogniskowej i wiedzących co chcą.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Śmiem się nie zgodzić.
    Mimo, że x100 jest fajnym aparatem, to niekoniecznie nadaje się do fotografowania rodzinnych imprez, bo w pomieszczeniach może być za wąsko.
    Amatorom wolę polecić coś z zoomem z zakresu 24-50mm jako bardziej wszechstronne i wygodniejsze.
    X100 jest dla świadomych ograniczeń tej ogniskowej i wiedzących co chcą.
    no pewno że 24-50 jest lepiej - ale to co daje x100 starczy i do kotleta. Ostatnio cykałem (do kotleta) wąsko i jakoś bez zumika też było fajnie, a przez to że jaśniej też coś mogłem więcej niż z "naszymi" systemowymi ciemnozumami. Racja x100 to sprzęt dla świadomych ale kiedyś, przed erą cyfry większość miała małpki bez zoomów i wtedy nadawały się do wszystkiego i wszyscy byli tacy świadomi?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Racja x100 to sprzęt dla świadomych ale kiedyś, przed erą cyfry większość miała małpki bez zoomów i wtedy nadawały się do wszystkiego i wszyscy byli tacy świadomi?
    Pewnie, że x100 można zrobić sporo tematów fotograficznych, ale wymaga to większego zaangażowania niż zrobienie tego podstawowym zoomem.
    Mając stałkę około 50 mm nie zrobię niektórych zdjęć, bo nie zawsze jest możliwość zoomowania nogami.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Akurat stałka w x100 jest dość szeroka, a w takiej sytuacji nogami można podejść bliżej (znacie ten cytat - jeśli zdjęcie nie jest dość dobre, to znaczy nie byłeś wystarczająco blisko!), w drugą stronę to tak niestety nie działa - [gdy kąt zbyt wąski], bo ściany za plecami zwykle nie da się bezproblemowo usunąć
    Zoom rozleniwia, stałka uczy myślenia. Ktoś przywykły do mega zooma będzie pewnie na początku narzekać, z kolei rozpoczynający naukę foto-świeżak nie będzie za zoomem tęsknić (bo go nie zna), a zamiast tego, może od samego początku rozwijać pożądane nawyki

No ale tak sobie tu gawędzimy, a cena x100 w tym czasie w ogóle nie spadła...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    No ale tak sobie tu gawędzimy, a cena x100 w tym czasie w ogóle nie spadła...
    szkoda dla mnie - bo czekam na okazję, ale nie, dla tych co mają i odsprzedają
    Ostatnio edytowane przez tojaro ; 10.10.12 o 15:18