Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 111

Wątek: E-P3 czy X100?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: E-P3 czy X100?

Czyli że najlepiej na hiperfokalnej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tojaro Zobacz posta
    t

tu zaś porównanie wersji 1.3 v 1.21
    Nie miałam pojęcia, że te aparaty robią też w wersji...odwrotnej...

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Czyli że najlepiej na hiperfokalnej.
    etam. Problemy z AF w X100 najczęściej dostrzegają osoby, które albo o nim czytały, albo miały przez kilka chwil w ręku. Ten aparat trzeba poznać, ale potem potrafi się odwdzięczyć. Nosząc go w kieszeni bojówek w czasie wakacji, zrobiłem zdjęcia, których czymś "nie płaskim" bym nie zrobił gdy np. właziłem po drabinie z dzieckiem na ręku na poddasze stodoły, czy jak wziąłem na sam koniec dnia dzieciaki na łąkę za domem, po powrocie z gór i zostawieniu wszystkich plecaków/toreb itp. pod chałupą. A ten był zawsze, totalnie zawsze pod prawą ręką w keszeni na udzie. A tu przykłady takich ujęć "tu i teraz". Swoją drogą, AF świetnie się spisał jak widać nawet ciemnej scenerii czy podczas pracy totalnie pod światło:

A tu jeszcze przykład jak fajnie pracuje z lampami (SB800, SB900) na najtańszych wyzwalaczach phottix (140zł za zestaw 1+2). Musiałem totalnie "odciąć" światło zewnętrzne oświetlające otoczenie robiąc zdjęcie w warunkach domowych na 1/1000s czy jakoś tak. Miał być portret seamless w high-key, i jest.

I jak to nie kochać tego Fujika?
    Ostatnio edytowane przez PiterM ; 17.09.12 o 11:19

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Zdjęcia bardzo mi się podobają ale co do jego zalet związanych z możliwością noszenia w kieszeniach to mam wątpliwości bo jednak rozmiarowo to już spora maszyna. Równie dobrze w kieszeni zmieszczą się PENy, a nawet OMD - oczywiście z nalesnikiem.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Zdjęcia bardzo mi się podobają ale co do jego zalet związanych z możliwością noszenia w kieszeniach to mam wątpliwości bo jednak rozmiarowo to już spora maszyna. Równie dobrze w kieszeni zmieszczą się PENy, a nawet OMD - oczywiście z nalesnikiem.
    PENy tak, ale to jednak E-P3 ma zdecydowanie inne możliwości matrycy. OM-D już prędzej, tyle że z szybkim plackiem 20/1.7 kosztuje taki OM-D o wiele więcej, a do tego nie ma już żadnej przewagi w AF. Jeśli zaś podpiąć 25/1.4 (o, to jest szkło!) no to już się grubas robi. Nie ma aparatu idealnego, niestety. Każdemu wg potrzeb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PiterM Zobacz posta
    etam. Problemy z AF w X100 najczęściej dostrzegają osoby, które albo o nim czytały, albo miały przez kilka chwil w ręku.
    Dla mnie problem AF w ogóle nie istnieje. Mam 5DII i X10 - według opinii w internecie te aparaty w ogóle nie mają AF, a jakoś dziwnym trafem nie narzekam, a nawet jestem z niego zadowolony. O hiperfokalnej to było ironicznie do czerwonegoautobusa

Nosząc go w kieszeni bojówek w czasie wakacji, zrobiłem zdjęcia, których czymś "nie płaskim" bym nie zrobił gdy np. właziłem po drabinie z dzieckiem na ręku na poddasze stodoły...
    Heh, też kiedyś właziłem na poddasze stodoły z niepłaskim Canonem i jakoś dało radę...

Ale spoko, tylko się droczę Wiem, o co chodzi.

A tu jeszcze przykład jak fajnie pracuje z lampami (SB800, SB900) na najtańszych wyzwalaczach phottix (140zł za zestaw 1+2).
    Ciekawe jak X-E1 będzie się sprawował z lampami Canona.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Po tym co na Photokinie zaprezentował Olympus stwierdzam, że E-PL5 bo E-PM2 mnie nie interesuje, jest całkiem fajnym aparatem. Takie OM-D zamknięte w dużo mniejszym body. Szkoda tylko, ze nie ma wizjera wbudowanego. Nie wiem jaki będzie koszt tego aparatu ale myśle ze z 3500 zł z kitem na początek sobie zarzycza jąkanie wiecej. Za taka kasę już mogę mieć X100. Bardzo ciekaw jestem X-E1 od Fuji. I tutaj wychodzi on na prowadzenie jeżeli chodzi o wybór aparatu.

Natomiast te aparaty na początek bedą drogie. I teraz pytanie czy nie lepiej wejść w tańszy aparat np. E-P2 bądź E-P3 jeżeli chodzi o Olka i inwestować w obiektywny. Niż kupić najnowszego OM-D bądź E-PL5. Body zawsze można zmienić, a obiektywny zostaną. Co do Fuji X100 to zauważyłem, ze mając wcześniejszy aparat (tani kompakt i właśnie dlatego pora na zmianę na coś lepszego i nowoczesniejszego) z zoom'a prawie wcale nie uzywalem. Natomiast cieżko jest mi powiedzieć czy ogniskowa 35mm w x100 jest dla mnie odpowiednia. Najlepiej jak bym dostał aparat na jakiś czas i mógł go wypróbować, ale tak się niestety nie da. Głownie interesują mnie zdjęcia w formacie RAW.
    Ostatnio edytowane przez Kamol3 ; 22.09.12 o 14:30

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Kamol3 Zobacz posta
    ... Natomiast cieżko jest mi powiedzieć czy ogniskowa 35mm w x100 jest dla mnie odpowiednia. Najlepiej jak bym dostał aparat na jakiś czas i mógł go wypróbować, ale tak się niestety nie da. Głownie interesują mnie zdjęcia w formacie RAW.
    Jesli miałeś tani kompakt i zooma nie używałeś, to jest duże prawdopodobieństwo, że przyzwyczaiłeś się do ekwiwalentu 35 mm, czyli na Fuji to by było w okolicach 23 mm.

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Na wejściu EPL5 z kitem będzie pewnie kosztował podobnie do X100, ale za pół roku stanieje.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

A nie podawali, że 700 Euro? X100 to wydatek ponad 800Euro