NEX to najbrzydsza linia aparatow.
NEX to najbrzydsza linia aparatow.
E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków
Ten nowy NEX ma chyba wreszcie jakieś kółko nastaw. Dla mnie wszystkie NEX-y poza Siódemką to pokraki, ale muszę przyznać, że sporo zdolnych osób używa NEXów ze świetnymi rezultatami.
Pokraki nie pokraki, kwestia gustu. Caly problem w tym, ze korpusy takie jak NEX7 sa calkiem fajne dla wymagajacych, ale niestety jakosc i dostepnosc szkiel w tym systemie poza megadrogim Zeissem 24/1.8 to na chwile obecan porazka :-/
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
dzarro, a do czego Ci te kółka potrzebna? W przerwie między kadrami grasz w ruletkę? Wierz mi, albo nie jak nie chcesz, ale mi w NEX-3 naprawdę nie brakuje żadnego kółka do sprawnego i wygodnego robienia fotek.
sylwiusz, Twoje uwagi przypominają mi argumenty przeciwników systemu 4/3 we wczesnej fazie jego rozwoju ... "no przecież C i N to dopiero mają szkieł" ... "no normalnie taczkami można to wozić". I co? I nic, kupiłem 14-54 i ma mam do tej pory, nie muszę zmieniać bo i po co? Kupiłem 7-14 ... i to samo. Kupiłem 35-100 ... i to samo ... itp itd.
Teraz mam NEX-3 z najbardziej ubogą szklarnią wśród bezluster, i co? Nic, mam E16, S30 i M42 55mm/1,4 i mi styka, po co mi więcej, jak więcej nie potrzebuję. NEX'a kupiłem jak z E16 kosztował 900zł, nic nie było tak taniego, kupiłem jak wielu, bo tanio i się ostał. PEN'a kupię i owszem, ale jak będzie obsługiwał szkła 4/3 co najmniej tak dobrze jak NEX obsługuje M42 i szkła z bagnetem A.
Vindex, obawiam się, że po zaaplikowaniu czujników fazowych na matrycy NEX'a, przelotki z lustrem odejdą do lamusa ...
Mi bardziej chodzi o jakosc. To co jest nie wyrabia sie na matrycy NEX7, praktycznie zostaje drogi Zeiss i w miare 50/1.8. Dwa uzyteczne szkla to jednak troche malo jak na 2 letni system![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 5.09.12 o 13:51
Ja jednak zgodziłbym się z sylwiuszem. Szkieł do NEXa jest za mało i nie wysokich lotów. Traktując NEXa jako drugi aparat może być jeszcze ok ale jako samodzielny system to dla zaawansowanego amatora może być mało. Jeżeli chodzi o manuale - mnie to osobiście nie interesuje. Dlatego właśnie jestem w μ4/3 bo są szkiełka, drogie często ale są. Czekam ,zbieram, kombinuję i w końcu kupuję bo mam co kupić.
Acha w tej nowej 5-ce jest jedno kółko jak w 7-ce. Mnie się kółka podobają mam nawyki z Nikona z dwoma kółkami i między innymi też dlatego zakochałem się w OM-D.
Ostatnio edytowane przez ayu ; 5.09.12 o 13:58
Lubię sobie popstrykać.
Tyle, ze patrząc na sytuację Olka, Panasa, Sony, C, N, P to jedynie Olek i Panas z tego towarzystwa, muszą tworzyć bezlustra w sposób taki aby były one jedynym i podstawowym sprzętemPozostali nadal, i to z powodzeniem, tłuka DSLR'y i zaawansowany fotoamator ma dla siebie alternatywę ...
PS
ayu, Twoje podejście, jak dla mnie, jest przechylone w stronę sprzętową zagadnienia.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 5.09.12 o 14:14
No tak alternatywa jest tylko trochę większa gabarytowo, a dzisiejsze bezlusterkowce oferują już naprawdę sporo w małym/mniejszym opakowaniu.
Lubię sobie popstrykać.