Z ostatnich eksperymentów z filtrem dla mnie najlepsze 541, 542 - mnie osobiście za dużo się wydaje czegoś czerwonego (może to magnata) na tych trzcinach![]()
Z ostatnich eksperymentów z filtrem dla mnie najlepsze 541, 542 - mnie osobiście za dużo się wydaje czegoś czerwonego (może to magnata) na tych trzcinach![]()
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Magneta na zero, czerwone na -18, balans bieli aparatu wariuje przy filtrze mocno muszę ocieplac zdjęcia by wyszły w miarę poprawne kolory. U mnie na laptopie i kompie nie wygląda to na mocno przebarwione. Poszukam foty bez filtra jutro bo chyba właśnie lekko tak zabarwione te trzciny były.
Ostatnio edytowane przez yamada ; 9.05.15 o 09:44
Zauważyłem u siebie, że filtry szare mimo, że teoretycznie powinny być neutralne kolorystycznie, to różnie się zachowują. Najlepsze są B&W, natomiast Hoya bardzo ochładza mi zdjęcia.
542 jest cudowne.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Za jakość się płaci...Ja po to by czasem dla siebie coś sfocic nie wybralem drogiego filtra. Mój tez dość mocno schładza.
Mój Marumi DHG ND8 (taki) ma tendencję do niewielkiego ocieplania zdjęcia (chyba też nie zawsze) gdy w aparacie WB jest ustawione na auto. Jeśli WB ustawiony na sztywno, np. światło dzienne, nie widzę aby miał jakikolwiek wpływ na temp. zdjęcia. Specjalnie drogi nie był. Trochę się dziwię, że filtr szary Hoya bardzo ochładza bo to zdaje sie ta sama półka cenowa.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Mój to ND16, balans był z poczatku na auto, potem na cień ustawiony i faktycznie na auto mocniej barwy zmieniały się. Na sztywno jest lepiej choć nadal zmiana jest spora. Mam jeszcze ND4 i tym niewielkie zmiany są.
Ja kupiłem Marumi ND8 i B&W (ND1000) z tych tańszych w ofercie i co do kolorystyki jestem zadowolony, może nie jest idealnie neutralnie ale też nie widzę zafarbów.
Ostatnio edytowane przez alnico ; 9.05.15 o 17:14
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Ostatnio edytowane przez And.N ; 9.05.15 o 14:43
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
540, 542.
że można taką małą sikaweczkę tak ładnie we mgłę ubrać i pokazać
mi pasuje i kolor i bezkolor
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Mi również najbardziej podoba się 542.
Olympus OMD E-M5 II, M.Zuiko 12-40 mm F/2,8, HLD8G, Olympus E-510, ZD 14-42 mm, ZD 40-150 mm
http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=15182