Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 202

Wątek: e-system reaktywacja

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: e-system reaktywacja

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    I zawsze o te cirka 2 lata za pozno wychodzily, i juz na starcie odstawaly od konkurencji.

pozdro
    Co prawda, to prawda, ale do moich 4 szkiełek, które na pewno zostają, milo by było mieś czasem puszkę z normalnym AF i odpowiednią do rozmiarów masa i objętością. Kwestia wizjera czy rodzaju pomiaru ma dla mnie marginalne znaczenie. E- 5 niestety już się mocno jak dla mnie zestarzało, mentalnie.

Aktualizacja matrycy i mocno bym się zastanawiał. Gdyby był wymienny bagnet , to w ogóle bym się nie zastanawiał. tym bardziej, że jakieś kurduple i tak mam ze szklarnią pod ręka.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 18.09.12 o 23:55
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Odkąd pamiętam, to na tym forum już ileś razy padały przepowiednie, że Olympus i E-System wyzionie ducha zaduszony przez Canona, Nikona i Sony - a tymczasem nic takiego się nie stało.
    Zduszony to byl zawsze.
    Jednak agonia trwa w najlepsze, potwierdza to fakt, ze nic sie w tym systemie nie dzieje i to ze konkurencja odjechala tak daleko, ze jakos nie wyobrazam sobie aby ja dogonic poki co.

Zauważ, że to właśnie Olympus od kilku lat wyznacza trendy w rynku - uszczelnienia, LiveView, bezlusterkowce. Tak naprawdę gdyby nie to, że ktoś kiedyś podjął jednął złą decyzję dotyczącą dot. fizycznej wielkości matrycy, którą później wzmocniły niepochlebne recenzje i szumy, to Olympus mógłby być znacznie potężniejszym systemem. Prawda jest taka, że Olek nigdy nie miał topowej puchy z prawdziwego zdarzenia, która przebijałaby jednocyfrówki C i N. Ale jest coś w tym systemie (m.in. szkła, jakość i trzymanie się zdala od wojen systemowych), że ludzie przychodzą do Olka i z tego co widzę, to rzadko odchodzą - albo naprawdę muszą mieć lepszy korpus i chcą większej pewności albo ulegną panikarzom (jak na giełdzie )
    Kazdy jakies trendy wyznacza wiec to zadne nowum, ze sobie firmy wymyslaja co rusz jakies rozwiazania by dopiescic userow.
    O odchodzeniu i przychodzeniu nie bede dyskutowal gdyz to bardzo sliski temat.
    Konkluzja jest taka, ze duzy system jest praktycznie martwy, tkwia w nim ludzie, ktorzy kiedys utopili troche wiecej kasy w szkla, i nowicjusze dla ktorych to jest poczatek zabawy, bo za nieduze pieniadze mozna teraz kupic uzywane szpeje duzego 4/3.
    Cala reszta juz dawno dokupila inny system, albo w calosci sie wyprzedala i polazla do konkurencji.
    Inaczej nieco sprawa sie ma z micro, bo to faktycznie powiew nowego, bo z nowymi matrycami i poprawionym AF calkiem ciekawa opcja do rozwazenia.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Konkluzja jest taka, ze duzy system jest praktycznie martwy, tkwia w nim ludzie, ktorzy kiedys utopili troche wiecej kasy w szkla, i nowicjusze dla ktorych to jest poczatek zabawy, bo za nieduze pieniadze mozna teraz kupic uzywane szpeje duzego 4/3.
    pozdro
    Tutaj się nie zgodzę - jakoś nie widzę ton ofert sprzedaży pro szkieł i puszek za pół darmo. Nie ukrywam, że po newsach o aferach i upadku liczyłem na dozbrojenie systemu za niewielkie pieniądze, ale się mocno przeliczyłem. Body i szkła pro i semi-pro nawet używane trzymają wysokie ceny co tylko potwierdza ich jakość. Co by nie mówić tym systemem robi się zdjęcia dla przyjemności - nie dla szpanu. Aczkolwiek m4/3 zazdroszczę tych jasnych stałek - to jest coś co Olympus obiecywał już chyba z 9-10 lat temu gdy rozkręcał E-system i ostatecznie się nie wywiązał
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    przełożyć bebechy z OMD ale nowa matryca niech ma 12 milionów... te 4 dodatkowe tyko zaszumią mi w głowie
    Widzisz.. w D800 jest tego 36Mega i szumi mniej niz OM-D

T.

---------- Post dodany o 01:38 ---------- Poprzedni post był o 01:26 ----------

Tutaj się nie zgodzę - jakoś nie widzę ton ofert sprzedaży pro szkieł i puszek za pół darmo. Nie ukrywam, że po newsach o aferach i upadku liczyłem na dozbrojenie systemu za niewielkie pieniądze, ale się mocno przeliczyłem. Body i szkła pro i semi-pro nawet używane trzymają wysokie ceny co tylko potwierdza ich jakość.
    Raczej wynika to z tego, że mały udział w rynku miał ten system, a już szczególnie w sektorze PRO. Więc nie ma co się spodziewać spadku cen (pro obiektywów) wywołanych masową wyprzedażą, bo jej, masowej, nigdy nie będzie, bo tego sprzętu było za mało.
    Bo powiedzmy sobie szczerze nie za dużo jest osób dysponujących szkłami klasy HG (High Grade) takimi jak 14-35 f/2 czy 35-100 f/2. Nawet na tym forum... kilka? Kilkanaście?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    ...
    Bo powiedzmy sobie szczerze nie za dużo jest osób dysponujących szkłami klasy HG (High Grade) takimi jak 14-35 f/2 czy 35-100 f/2. Nawet na tym forum... kilka? Kilkanaście?

T.
    Przepuściłem przez swoje ręce dużo szkieł Olympusa i Sigmy do 4/3.
    Te szkiełka o których piszesz nie są mnie specjalnie potrzebne. Od dłuższego czasu mam na uwadze 35-100, ale Olkowego do małej puszki nie kupię , zaś na Lumixa muszę poczekać - obawiam się aberracji z ich programową korekcją. I tak czekam sobie w rozkroku któryś kolejny kwartał i zastanawiam się czy warto. Następca E-5 mógłby mnie zachęcić do zakupu, a na razie nic nie wiem.
    A w międzyczasie delektuję się możliwością utrwalania piękna krajobrazu świetną Olkową dużą pro optyka na małym EM-5.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Tutaj się nie zgodzę - jakoś nie widzę ton ofert sprzedaży pro szkieł i puszek za pół darmo. Nie ukrywam, że po newsach o aferach i upadku liczyłem na dozbrojenie systemu za niewielkie pieniądze, ale się mocno przeliczyłem. Body i szkła pro i semi-pro nawet używane trzymają wysokie ceny co tylko potwierdza ich jakość. Co by nie mówić tym systemem robi się zdjęcia dla przyjemności - nie dla szpanu. Aczkolwiek m4/3 zazdroszczę tych jasnych stałek - to jest coś co Olympus obiecywał już chyba z 9-10 lat temu gdy rozkręcał E-system i ostatecznie się nie wywiązał
    Nie rozumiem co ma jedno z drugim wspolnego?
    Ceny sie maja nijak do sytuacji systemu.
    Baaa, smiem twierdzic, ze wlasnie przez to iz jest tego jak na lekarstwo to sie utrzymuja, bo nikt za pol darmo nie odda sprawnego sprzetu.
    Jakosc szkiel to inna sprawa, jest ich tyle, ze z bieda mozna na palcach dwoch rak wyliczyc, co w przypadku innych producentow nie nastrecza zbytnio problemow.
    Kolejna sprawa, po co szkla jak nie ma do czego sensownego podpiac, E3s w postaci E5tez tego nie zmienia.
    Dlatego ten system jest martwy, a biadolenie i entuzjazm fanatykow Olka tego nie zmieni.

pozdro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

nyny uspokój się, bo jak czytam twoje wypowiedzi to mi jad przecieka przez monitor na biurko

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    nyny uspokój się, bo jak czytam twoje wypowiedzi to mi jad przecieka przez monitor na biurko
    Alez ja jestem spokojny, gdzie ty tutaj jad widzisz.
    Po zatym jak sie nie podobaja wypowiedzi zawsze mozesz nie czytac, badz dodac do ignorowanych czlowieka i po klopocie.

pozdro

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Nie czytaj, to jedyna metoda, uwierz.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

...jeśli robisz biznes to zrób też i pieniądze...
    Może być w tym trochę polityki, że nie ma E7 . Zobaczcie co się dzieje w Chinach. Canon się zwija, bo są wystąpienia antyjapońskie. Może Olek być w podobnej sytuacji. Tego nie wiemy. Sytuacja z przekrętami finansowymi zarządu Olka też mu nie pomogła. To że Olympus istnieje to już sukces sam w sobie. To że wychodzi na prostą to tylko może nas użytkowników cieszyć Wierzę, że prace nad nową puszką 4/3 zostaną przywrocone. W końcu szkła do 4/3 dalej się produkuje. Skoro się produkuje to ktoś ich potrzebuje. I interes się kręci.
    Ps
    Nie ma systemu idealnego. Ostatnio widzę np migracje fotografów pro z Nikona do Canona. Powód: stary jak świat - szumy, nieprzewidywalny AF, odklejające się gumy i chlapanie olejem po matrycy ... Czy z tego powodu Nikon upadnie? Na pewno nie
    XZ-2|D800E|moje 500px