Strona 19 z 21 PierwszyPierwszy ... 91718192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 202

Wątek: e-system reaktywacja

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: e-system reaktywacja

Uhu..
    Ale sie nakreciliscie nie ma co.
    @Dobas: gdzie ja pisalem o fufu? Pisalem o nowych technologiach bo przeciez gdyby nie one to nie zszedlbys pod wode, latawcami polatal z podwieszonym aparatem, czy w koncu zrobil poklatkowo jakis projekt.
    Moja riposta byla do tematu zmarginalizowania sprzetu, bo zeby pomysl uskutecznic cza miec tez czym to zrobic.

Kwestie Qbic'a, juz Karol wyjasnil do czego potrzebowal bezkompromisowej jakosci, bo tam latwo wylaza wszelkie niedoskonalosci.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 23.09.12 o 19:59
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Niee o fufu nigdzie, ale myślałem że rozmawiamy o korpusach, zastoju w e systemie rozwoju e systemu i innych zaawansowanych technologicznie korpusach, które pozwalają na więcej lepiej szybciej...

Jeśli pisząc o zaawansowanych technologiach nie wychwalałeś tylko zaawansowanych korpusów porównując je do korpusów systemu tkwiącego w zapaści
    Co więcej chciałeś zwrócić ludziom uwagę, że mając aparat z systemu, który tkwi w zapaści bez iskierki nadziei dzięki nowym technologiom mogą z takim stareńkim aparatem nurkować latać, fotografować nietoperze w locie i mieć z tego masę radochy tudzież nowych fajnych ujęć. Ujęć przy których mało kto będzie marudził że są z E3 a nie z D4 - to przepraszam. źle Ciebie zrozumiałem -

W takiej sytuacji myślę dokładnie to samo: nie koniecznie pogoń za zaawansowaną technologią w puszcze bo zdecydowanie więcej można zyskać inwestując w dziesiątki rzeczy dookoła... czyli w tą zaawansowaną technologię nie koniecznie przypisaną do korpusu

No chyba, że nie musimy iść na żaden kompromis i możemy sobie pozwolić na co tylko chcemy

pozdrawiam !

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Ale myslac logicznie i zdroworozsadkowo to jakie widzisz plusy wchodzac w system, ktory praktycznie nie jest rozwijany.
    Majac do wyboru za te same pieniazki inny system gdzie nowosci sa co chwila prezentowane, a dostepnosc jest praktycznie nieograniczona.
    Jaki argument trzeba wytoczyc by wejsc w system ciezko dostepny (poza olyjedi) i taki gdzie za te same pieniazki dostanie wiele gorszy jakosciowo obrazek. Nawet jak go nie wykorzysta, a jak sie pasja rozwinie to moze akurat doceni to co oferuje.
    Gdyby to jeszcze cenowo bylo konkurencyjne, to czemu nie, sam tak kiedys kupilem 520 w dual tele kicie (to byl zestaw z krotkim kitem i 70-300), bo byla to najtansza opcja z tele 300, konkurencja byla gruubo drozsza i wtedy system sie jakos jeszcze rozwijal wiec dostepnosc wieksza wiele.
    Zgoda, ze niekoniecznie zrobi lepsze zdjecia i ze nie mozna tego nie zrobic ajfonem, ale jak juz pisalem, skoro mozna miec cos lepszego za te same pieniadze to WHY NOT?

pozdro

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Ale myslac logicznie i zdroworozsadkowo to jakie widzisz plusy wchodzac w system, ktory praktycznie nie jest rozwijany.
    Majac do wyboru za te same pieniazki inny system gdzie nowosci sa co chwila prezentowane, a dostepnosc jest praktycznie nieograniczona.
    Jaki argument trzeba wytoczyc by wejsc w system ciezko dostepny (poza olyjedi) i taki gdzie za te same pieniazki dostanie wiele gorszy jakosciowo obrazek. Nawet jak go nie wykorzysta, a jak sie pasja rozwinie to moze akurat doceni to co oferuje.
    Gdyby to jeszcze cenowo bylo konkurencyjne, to czemu nie, sam tak kiedys kupilem 520 w dual tele kicie (to byl zestaw z krotkim kitem i 70-300), bo byla to najtansza opcja z tele 300, konkurencja byla gruubo drozsza i wtedy system sie jakos jeszcze rozwijal wiec dostepnosc wieksza wiele.
    Zgoda, ze niekoniecznie zrobi lepsze zdjecia i ze nie mozna tego nie zrobic ajfonem, ale jak juz pisalem, skoro mozna miec cos lepszego za te same pieniadze to WHY NOT?

pozdro
    Gdybym wchodził teraz - ja osobiście olałbym zapewne lustra i od razu łyknął jakieś OMD... Pewnie OMD.
    Póki nie było OMD pewnie jakiegoś panasa mikro może nexa gdyby nie był taki brzydki

Ktoś kto potrzebuje dobrej lustrzanki. rzeczywiście potrzebuje i rzeczywiście dobrej - pewnie w ogóle Olympusem by sobie nie zawracał głowy
    Ktoś kto potrzebuje małą lustrzankę żeby fotografować ot tak dla siebie - o ile w ogóle potrzebuje lustrzanki a nie koniecznie myśli że potrzebuje bo ma tak zakodowane - pewnie nawet jak kupi E510 będzie zadowolony. Oczywiście może kupić analogiczny aparat z innej stajni. Być może kupi ze stajni N lub C bo przecież światowa czołówka używa N lub C więc zdjęcia od razu będą lepsze

Argumenty za tym systemem u nas w kraju i wg mnie to: Oly Jedi / serwis Olympusa / wypożyczalnia / stabilizacja w puszce

może to, ze ludzie goniąc za nowinkami i marketingiem często zmieniają system porzucając Olympusa
    W ten sposób po minimalnych kosztach stałem się między innymi posiadaczem 9-18 jak i 14-54.
    To dla mnie tez plus

Łatwiej znaleźć pewnie wyprzedaże w systemie innym niż C i N

Stabilizacja w korpusie ma duże zalety w sensie finansowym. Jednak szkło z a szkło bez stabilizacji różni się od siebie trochę kosztami. Uważam, że mając IS w puszcze więcej się zyskuje niż traci.

i crop :

ćwierć sekundy z ręki bez zamrażania błyskiem z byle szkłem... Dla mnie argument. Nie koniecznie tylko za Olympusem ale za czymś innym niż pierwsza dwójka stawki... Za czymś co ma stabilizację w korpusie a nie czymś czemu stabilizacji w korpus nie opłaca się wkładać bo mają szkła ze stabilizacją...

W Nikonie czy Canonie z wypożyczeniem szkła czy puszki jest już problem dla zwykłego zjadacza chleba
    NPS nie jest tak dostępny jak to co oferuje Olympus

Przychylność serwisu i jakieś gratisowe pogwarancyjne naprawy też są plusem zwłaszcza jak to się zestawi z historiami z http://zoltyserwisfotograficzny.info/ - oczywiście też trzeba patrzeć na to przez pryzmat marketingu szeptanego choć nie przypuszczam aby historie były wielkimi ściemami

OJ miałem nie wymieniać to tak wspomnę pro forma..

Kontakt z OPL dla tych, którzy jakoś tu zagoszczą też jest wyborny. Jacek wielokrotnie różnym osobom bardzo pomagał ale nie tylko prywatnie ale też jako człowiek z firmy Olympus... Rzecz raczej nie do ugrania na canonboard czy nikoniarzach ( który wręcz musiał zmienić nazwę coby nie używać słowa nikon)

To są rzeczy dookoła całej dyskusji o systemach i porównywania puszek - choć uważam, że na tyle istotne, że nie do pominięcia.

Być może ( nawet nie być może tylko tak ) mam gorszą puszkę ale czuję, że nie ginę w tłumie miliardów userów i nie jestem anonimowym użytkownikiem tylko jakoś moge liczyć na wsparcie i pomoc mimo, że nie musze mieć legitki prasowej, dwóch profesjonalnych korpusów i trzech profesjonalnych szkieł.
    Wiem, że mając coś z Nikona czy Canona już tak różowo by nie było. Nie mam wiedzy jak jest w pozostałych systemach - być może podobnie choć chyba raczej nie... Tu moim zdaniem ten system wygrywa jeśli porównujemy same parametry aparatów sprawa jasna, ale jeśli dorzucimy do tego "poziom obsługi" też jest to ważnym argumentem. Chyba

To takie moje przemyślenia dlaczego może akurat ładować się w Olka. Podkreślam, że moje przemyślenia i nie wykluczam, że są ludzie, którym żadna z wymienionych rzeczy do niczego nie jest potrzebna. Też ich prawo

Argumenty w czasach gdy ja wybierałem system były takie, że za te same pieniądze miałem dużo więcej niż w N czy C
    bo miałem E1 zamiast jakiegoś EOSa 300d za takie same pieniądze. Inna jakość... Więc byłem w podobnej sytuacji co Ty - było więcej za mniejsze pieniądze.
    Teraz pewnie jest inaczej..

Nie wiem czy wchodząc w DSLR teraz bym w ogóle wchodził w Olka. Jednak mając Olympusa takie E3 z powodzeniem używałem tydzień temu.
    bez jakiejś potrzeby zmian. Ba gdybym był posiadaczem 510tki miał bym w perspektywie jeszcze przesiadkę na E3 może E5..

Stresowałbym się zapewne mając E5 w którym dużo by mi brakowało...

W każdym razie ja dziś w ogóle bym nie wchodził w lustrzankę
    Ciężko mi powiedzieć jak dużo osób wchodzi w lustrzanki 4/3 skoro jedyne co jest w cenniku to E5. Nie wiem na ile jest to duża grupa ludzi - sądzę ze nie duża... Problem raczej dotyczy tych co w systemie już są.

w/g mnie najlepszy myk jaki firma może zrobić to zapewnić coś klasy PENa już nie koniecznie OMDa dobrze śmigające z obiektywami które właściciele już mają tak aby łatwiej im było wskoczyć w mikro. Ale tu znów pojawia się pytanie co fotografujesz...

Ja jestem zdania że lustrzanka na prawdę nie jest konieczna w bardzo wielu przypadkach i doskonale sprawdza się idea mikro w większości dziedzin a dslr dopiero w jakiejś wąskiej dziedzinie tego sportu zajmuje całą niszę więc lustrzankami autentycznie coraz mniej się interesuję...

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

kontynuując wcześniejszą zabawę:
    "Najlepszy aparat to ten na który Cię nie stać"
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

@dobas: kwestie serwisu O. nigdy nie mialem z nim problemow i byl to wzorzec, jednak ostatnio juz tak rozowo nie bylo (nawet pozwolilem sobie opisac) i tez niby jedna jaskolka wiosny nie czyni, ale pomimo w koncu pozytywnego zalatwienia sprawy no cos tam pozostalo w mej pamieci.
    Zolty serwis to inna bajka, kazdy kto choc troche zetkna sie z N. wie, ze to akurat nie jest mocna strona tego systemu, ale bez przesady bo na te ilosci sprzetu to pewnie promil tych nie zalatwionych jak nalezy jest.
    Jak juz pisalem inna kwestia jest wejscie od zera w nowy system, a co innego jak sie juz ma troche lepszego szpeja rozwinac system i tutaj brawa dla OJ bo to jest zacna inicjatywa.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 24.09.12 o 21:18

darkelf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Buzz Zobacz posta
    ... piszecie, ze kazdy fotografuje tym czym lubi a to nie jest prawda, dotyczyc to moze jedynie tych ktorych stac na kazdy sprzet ktory chca, reszta zawsze bedzie musiala wybrac kompromis.
    Niestety najbardziej sfrustrowane sa osoby, ktorych nie stac na cos, ale sa przekonane, ze gdyby ich bylo stac to dopiero by mogly rozwinac skrzydla. Te osoby oczywiscie zakladaja, ze wszyscy inni mysla podobnie - ze tez marza o jak najdrozszym sprzecie. I potem sie zaczyna "nie stac Cie na pelna klatke, no skoro juz wybrales olka to rob olkiem, olek na Tobie trzebie kase, fizyki nie oszukasz, bla bla bla", a wystarczy spojrzec na zdjecia osoby, ktora tak mowi, by sie przekonac, ze zapewne sni po nocach o srednim formacie, bo pelna klatka nie pozwala jej robic zdjec.

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

brawa dla OJ bo to jest zacna inicjatywa.
    Nyny, jestem tego samego zdania i przyłączam się do braw.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar TomP24
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Jak juz pisalem inna kwestia jest wejscie od zera w nowy system, a co innego jak sie juz ma troche lepszego szpeja rozwinac system i tutaj brawa dla OJ bo to jest zacna inicjatywa.

pozdro
    A gdyby tak przypadkiem pojawił się tam korpus 4/3 na dobrym przetworniki (np. OMD) to już by była pełnia szczęścia.
    Ostatnio edytowane przez TomP24 ; 24.09.12 o 21:51
    E-30, ZD 11-22, ZD 14-54, ZD 50-200, ZD 35, FL-50 & XZ-1

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomP24 Zobacz posta
    A gdyby tak przypadkiem pojawił się tam korpus 4/3 na dobrym przetworniki (np. OMD) to już by była pełnia szczęścia.

To jest akurat niemożliwe, ten nowy korpus powinien się pojawić za rok do dwóch i przez ten czas będą trwaly prace nad poprawą oprogramowania tej matrycy lub jej następcy, zatem te ew. nowe puszki powinny być jeszcze lepsze od tych już istniejących na rynku.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro