Strona 11 z 21 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 202

Wątek: e-system reaktywacja

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Odp: e-system reaktywacja

Kolejną? To chyba w kółko ta sama
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Kolejną? To chyba w kółko ta sama
    Też mi się tak wydaje, już chyba na przykładzie E-5 nauczyli się jak optymalnie zrobić upgrade matrycy w aparacie.

PS
    Zmieniając E-3 czy E-5 nawet guzikologi się nie będzie trzeba uczyć na nowo

| OlyJedi Awatar TomP24
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez krisder Zobacz posta
    Czytając ten wątek nie do końca trybię o co chodzi. Biorąc sobie do serca wywody miłośników Nikona powinienem strzelić sobie w łeb gdyż trzy dni temu nabyłem nową puchę E- systemu. Mam się smucić że wydałem kupę kasy skazując się na wegetację w umierającym systemie? Gdy jak twierdzą co niektórzy, system padnie to moja zawartość plecaka zwiędnie razem z nim? Biorąc pod uwagę to że kupiłem nowe body (E-5) o solidnej konstrukcji oraz typowo amatorskie podejście do fotografii, tego sprzętu wystarczy mi do śmierci. To że może konkurencja poszła do przodu dla mnie nie ma znaczenia, to co oferuje Olympus dla mnie jest wystarczające a nawet powiem więcej, będę szczęśliwy kiedy stwierdzę że potrafię w stu procentach wykorzystać to co potrafi mój sprzęt.
    Kupując ponad dwa lata temu E-30 myślałem dokładnie tak samo, ale jeśli będziesz się fotograficznie rozwijał, to szybko zauważysz, że twój aparat ma spore problemy w trudnych warunkach oświetleniowych i znając jego ograniczenia będziesz musiał iść na kompromis. Mówię przede wszystkim o dynamice i zakresie tonalnym.
    Do swojej E-30 kupiłem sporo szkła, lampe FL50 i tak naprawdę mam dylemat, czy czekać na „reinkarnacje E systemu” z dobrym przetwornikem, czy pożegnać go ze łzami w oczach i przejść na coś bardziej rozwojowego
    Ostatnio edytowane przez TomP24 ; 21.09.12 o 14:47

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez krisder Zobacz posta
    Czytając ten wątek nie do końca trybię o co chodzi. Biorąc sobie do serca wywody miłośników Nikona powinienem strzelić sobie w łeb gdyż trzy dni temu nabyłem nową puchę E- systemu. Mam się smucić że wydałem kupę kasy skazując się na wegetację w umierającym systemie? Gdy jak twierdzą co niektórzy, system padnie to moja zawartość plecaka zwiędnie razem z nim? Biorąc pod uwagę to że kupiłem nowe body (E-5) o solidnej konstrukcji oraz typowo amatorskie podejście do fotografii, tego sprzętu wystarczy mi do śmierci. To że może konkurencja poszła do przodu dla mnie nie ma znaczenia, to co oferuje Olympus dla mnie jest wystarczające a nawet powiem więcej, będę szczęśliwy kiedy stwierdzę że potrafię w stu procentach wykorzystać to co potrafi mój sprzęt.

I masz rację. Nim toto ulegnie biodegradacji minie sporo lat. Foty robi calkiem dobre. Dla poszukiwaczy pikseli, szumów, Go i innych pierduł żaden aparat nie bedzie dobry. A jak się okaże, że to ostatni model z tej serii, to nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić inny. I to by było tyle w temacie.

---------- Post dodany o 14:48 ---------- Poprzedni post był o 14:44 ----------

Cytat Zamieszczone przez majeczek78 Zobacz posta
    No to mamy kolejną tajemniczą zapowiedź nowego body. Chyba coś jest na rzeczy. Trzeba cierpliwie poczekać.

Cierpliwi będą nagrodzeni.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomP24 Zobacz posta
    Kupując ponad dwa lata temu E-30 myślałem dokładnie tak samo, ale jeśli będziesz się fotograficznie rozwijał, to szybko zauważysz, że twój aparat ma spore problemy w trudnych warunkach oświetleniowych i znając jego ograniczenia będziesz musiał iść na kompromis. Mówię przede wszystkim o dynamice i zakresie tonalnym.
    Do swojej E-30 kupiłem sporo szkła, lampe FL50 i tak naprawdę mam dylemat, czy czekać na „reinkarnacje E systemu” z dobrym przetwornikem, czy pożegnać go ze łzami w oczach i przejść na coś bardziej rozwojowego
    Więc słabo przygotowałeś się do zakupów. Przecież ogólnie wszystkim wiadomo, że system 4/3 w kategorii "fotografia w trudnych warunkach oświetleniowych" zajmuje ostatnie miejsce. Jeśli ktoś preferuje taką tematykę, to inne systemy a właściwie FF będą jedynym dobrym wyjściem. I ewentualne E-7 tego nie zmieni. Ot w tym zakresie dojdzie do Nikona 5100, Pentaxa K-7/5/30 ... Mi i wielu innym to nie będzie przeszkadzało bo i tak nie używam więcej niż ISO 800, a jak dojdzie używalne 1600 i 3200 to będę miał dodatkowy bonus, i czekanie na 3200 czy 6400 nie jest absolutnie podstawowym celem.

| OlyJedi Awatar TomP24
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Więc słabo przygotowałeś się do zakupów. Przecież ogólnie wszystkim wiadomo, że system 4/3 w kategorii "fotografia w trudnych warunkach oświetleniowych" zajmuje ostatnie miejsce. Jeśli ktoś preferuje taką tematykę, to inne systemy a właściwie FF będą jedynym dobrym wyjściem. I ewentualne E-7 tego nie zmieni. Ot w tym zakresie dojdzie do Nikona 5100, Pentaxa K-7/5/30 ... Mi i wielu innym to nie będzie przeszkadzało bo i tak nie używam więcej niż ISO 800, a jak dojdzie używalne 1600 i 3200 to będę miał dodatkowy bonus, i czekanie na 3200 czy 6400 nie jest absolutnie podstawowym celem.
    Teraz to i ja jestem taki mądry jak wybierałem E-30 do wyboru był C 50D i N 90, no i Pentax K-7, ale sentyment do Olka wygrał. Ja też się staram nie przekraczać ISO 800, ale problemy z ciemnymi partiami obrazu i tak występują.

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez TomP24 Zobacz posta
    Teraz to i ja jestem taki mądry jak wybierałem E-30 do wyboru był C 50D i N 90, no i Pentax K-7, ale sentyment do Olka wygrał. Ja też się staram nie przekraczać ISO 800, ale problemy z ciemnymi partiami obrazu i tak występują.
    używam ISO 3200 w E-3 i nie marudze (aczkolwiek staram się po za ISO 1600 nie wychodzić)

oczywiście wiem że, są aparaty które mogą więcej... jednak nie przeceniajmy wpływu sprzętu na zdjęcie...

PS.

jeżeli pojawi się takowy E-7 z matrycą od OM-D, cena będzie jaka będzie, znowu będą dylematy... że w innych systemach za tą kasę można kupić...

więc po co wogóle strzępić języki ?

robić zdjęcia czym się ma i cieszyć się życiem

PS.

prawdopodobnie najlepsze zdjęcia już zostały zrobione dawno temu, w dodatku aparatami na film,

aż się sam dziwie - jak Oni dali radę

---------- Post dodany o 16:03 ---------- Poprzedni post był o 15:59 ----------

coś mi się jeszcze przypomniało...

w okresach kiedy dużo skupiam się na sprzęcie (różne dylematy, czy taki albo inny aparat będzie dla mnie lepszy) - robie zdecydowanie słabsze zdjęcia...

z kolei, kiedy zapominam o "dylematach" sprzętowych - zdjęcia wychodzą mi o wiele lepiej

więc być może to jest najlepsza rada, z cyklu: jak robić lepsze zdjęcia, poprostu skupić się na zdjęciach, zapomnieć o sprzęcie

| OlyJedi Awatar TomP24
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    używam ISO 3200 w E-3 i nie marudze (aczkolwiek staram się po za ISO 1600 nie wychodzić)

oczywiście wiem że, są aparaty które mogą więcej... jednak nie przeceniajmy wpływu sprzętu na zdjęcie...

PS.

jeżeli pojawi się takowy E-7 z matrycą od OM-D, cena będzie jaka będzie, znowu będą dylematy... że w innych systemach za tą kasę można kupić...

więc po co wogóle strzępić języki ?

robić zdjęcia czym się ma i cieszyć się życiem

PS.

prawdopodobnie najlepsze zdjęcia już zostały zrobione dawno temu, w dodatku aparatami na film,

aż się sam dziwie - jak Oni dali radę

---------- Post dodany o 16:03 ---------- Poprzedni post był o 15:59 ----------

coś mi się jeszcze przypomniało...

w okresach kiedy dużo skupiam się na sprzęcie (różne dylematy, czy taki albo inny aparat będzie dla mnie lepszy) - robie zdecydowanie słabsze zdjęcia...

z kolei, kiedy zapominam o "dylematach" sprzętowych - zdjęcia wychodzą mi o wiele lepiej
    Mieli wyobraźnię i widzieli, a nie tylko patrzyli.
    Ale do sprzętu i obróbki rownież przykładali ogromną wagę np. Ansel Adams (mistrzostwo świata)

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez majeczek78 Zobacz posta
    A mnie się wydaje że Olek na razie bawi się głównie w micro ponieważ jet to teraz temat na topie i starają się "odkuć" trochę finansowo a dopiero później pokażą puszkę dużego E.
    No chyba że się mylę ...
    Finansowo Olek zarabia gdzie indziej. Nie jestem ekspertem, ale chyba nawet teraz w dobie relatywnego sukcesu PENów i OMD Olympus nie zbija kokosów na dziale FOTO, bardziej chodzi tu chyba o pozostanie w grze niż o walkę o zwycięstwo. W E-Systemie wyraźnie odpuścił.

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Więc słabo przygotowałeś się do zakupów. Przecież ogólnie wszystkim wiadomo, że system 4/3 w kategorii "fotografia w trudnych warunkach oświetleniowych" zajmuje ostatnie miejsce.
    W takim razie na miejscu jest pytanie: w jakiej fotografii się teraz liczy? Wcześniej mógł konkurować mniejszymi rozmiarami i masą. Teraz ten atut przeszedł na coraz bardziej wszechstronne bezlusterkowce.
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

| OlyJedi Awatar tadzik1231
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez glos_ludu Zobacz posta
    Finansowo Olek zarabia gdzie indziej.
    Nie ma firm które zarabiają "gdzie indziej" - akcjonariusz nie lubią słowa strata, natomiast lubią słowo dywidenda. Dział foto musi dowieść że potrafi robić aparaty, które ludzie chcą kupować i których sprzedaż generuje zyski inaczej zostanie zaorany. Prognoza roku fiskalnego 2012/2013 pokazuje iż pierwszy raz od ładnych kilku lat "camera division" będzie na plusie więc jest nadzieja na rozwój konstrukcji odłożonych na półkę.
    OMD E-M1 + małe co nieco czyli:
    "Ach Kubusiu żeby nam się tak chciało jak nam się nie chce"