Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 5-bój fotopolis.pl 2012

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

5-bój fotopolis.pl 2012

Witam,

Z wielu konkursów fotograficznych organizowanych przez media - ten chyba najbardziej mi się podoba. Ze względu na pewną abstrakcyjność tematu - który z jednej strona bardzo ściśle określony z drugiej pozwala na olbrzymią dowolność.

Obserwuję ten konkurs od bodaj trzech sezonów (niestety, nie jestem aż tak kreatywny by brać w nim udział) i zawsze zaskakuje mnie jak bardzo niekonwencjonalnie i nieszablonowo uczestnicy rozwiązują zadany temat. To trochę tak jak z poezją, gdy poeta to co nieoczywiste zauważy, w słowa ujmie i oczywistym uczyni, tak i tu fotograf winien pokazać to, na co wszyscy patrzą ale nikt nie widzi.

Tak ja odbieram ten konkurs a ciekaw jestem jak Towarzystwo z OlympusClub go postrzega. Może ktoś w nim uczestniczył bądź uczestniczyć zamierza? Wprawdzie nagrody funduje Nikon, ale przecież Forumowicze z OC już wielokrotnie dowiedli że nie są sprzętowymi szowinistami

Tegoroczne tematy:

1. runda I - SŁODKI (24.08-13.09.2012)
    2. runda II - SŁONY (14.09-4.10.2012)
    3. runda III - UMAMI (5.10-25.10.2012)
    4. runda IV - GORZKI (26.10-15.11.2012)
    5. runda V - KWAŚNY (16.11-6.12.2012)

czyli synestezja smaku i obrazu
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...topolispl-2012

pozdrawiam

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: 5-bój fotopolis.pl 2012

No cóż nasze własne zdjęcie miesiąca, OlyRulez, PopRawka , niezaczęte pojedynki fotograficzne , zaniechane 4 Pory Roku leża w dryfie i kwiczą, a dośwadczeni userzy piszą mi na PW , że nudno i co i rusz z forum wyskakują.
    Będziemy się zatem emocjonować się tylko cudzymi konkursami , bo na nasze nam zapału i energii nie stało?
    Ostatnio edytowane przez apz ; 25.08.12 o 19:53
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Smutna prawda, ale myślę że każdy powinen swój rachunek sumienia zrobić. Za siebie powiem że z naszych konkursów biorę udział tylko w DITLu z racji jego bardzo przystępnej formuły. Pozostałe - no cóż - za wysokie progi, chociaż zdjęcie - kandydata do kalendarza dodałem Pozostałe konkursy to tak jak i 5-bój - tylko przeglądam czasami głosuję jeśli coś fajnego naprawdę mi się w oczy rzuci.

| OlyJedi Awatar Bambus81
    Mieszka w
    Raszyn
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Smutna prawda, ale u Nas dyskusja na temat kalendarza rozwinęła się na tyyyle stron

Będziemy się emocjonować, bo energię i zapał rozmieniamy na dyskusję, a niektórzy na zniechęcanie - niestety.

Może powołamy wąskie gremium do spraw konkursów, tylko jaką metodą wybierzemy kapitułę

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Dopóki nikt nie będzie przestrzegał terminów, zasady regulaminu będą mocno płynne i zmieniane dowolną ilość razy w trakcie trwania "konkursów", a sami organizatorzy będą podchodzić do sprawy jakby robili to z musu i pod karą grzywny, dopóty będzie tak jak jest.

5-bój fajny, ale i wymagający.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Smutna prawda, ale myślę że każdy powinen swój rachunek sumienia zrobić. Za siebie powiem że z naszych konkursów biorę udział tylko w DITLu z racji jego bardzo przystępnej formuły. Pozostałe - no cóż - za wysokie progi, chociaż zdjęcie - kandydata do kalendarza dodałem Pozostałe konkursy to tak jak i 5-bój - tylko przeglądam czasami głosuję jeśli coś fajnego naprawdę mi się w oczy rzuci.
    Za wysokie progi? Tego to ja nie rozumie? OR czy popRAWka to ciężkie konkursy?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

A co dalej z kalendarzem? Wrzesień za pasem a nawet wybórp zdjęć nie rozpoczęty. Na kiego grzyba te regulaminy jak i tak ich się nie przestrzega?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Za wysokie progi? Tego to ja nie rozumie? OR czy popRAWka to ciężkie konkursy?
    To już wyjaśniam. Ze mnie taki zwykły photo-pstrykacz. Czasem coś fajnego wyjdzie, czasem nawet, gdy ośmielę się to wrzucić do DITLa czy do "Zabawy z m4/3" to ktoś pochwali (banana mam potem na gębie przez tydzień). Ale zdaję sobie sprawę ze swoich ograniczeń - tak niskiej wrażliwości artystycznej jak i braków warsztatowych. Dla przykładu - będąc kiedyś zimą w Cieszynie bardzo spodobał mi się taki ocembrowany drewnem kanał doprowadzający wodę bodaj do jakiś starych przydomowych warsztatów. Tam tak pięknie współgrała woda, lód i drewno. Próbowałem to sfotografować i lipa, zmarzłem tylko a zdjęcia do niczego. Niedawno zaś zobaczyłem to miejsce na zdjęciu bodaj TOKIN-ki. No rewelacja po prostu i trochę mi zazdrość że ja nie wpadłem na taki pomysł by tak się ustawić...

Świadomość swoich ograniczeń nie sprawia jednak że nie próbuję sił w konkursach. Pamiętam - dosyć ambitnie podchodziłem do "krajobrazu nizinnego" ale znów - wyszła taka kaszana że zdjęcia poszły na /dev/null/ Po co wstawiać zdjęcia które nie wykraczają po za krąg mierności? Jest i na tym Forum kilku takich którzy wstawiają badziew i oczekują samych szóstek...

DITL - to przypadek szczególny - tu liczy się chwila, ujęcie jakiegoś dnia. Choć staram się by zdjęcia które wrzucam były jak najlepsze to nie ma tam napinania się na "fotki artystyczne". Ma być zapisany ślad dnia a to mam nadzieję jakoś mi się udaje i dlatego bardzo ten konkurs lubię i odkąd udzielam się na OlympusClub tylko jedną edycję opuściłem.

pozdrawiam