Też wydaje mi się, że popełnili jakiś błąd.
Ja wprawdzie nie mam 35-ki, ale na 18-55 mam ostre prawie wszystkie zdjęcia. Specjalnie sprawdziłem wszystkie dotychczasowe i odsetek nieostrych oscyluje wokół 1%.
Pozdrawiam
Tomek
E-M1, RX100, 12-40, 45.
Wszystko się zgadza, tylko trzeba umieć czytać testyBez przyrządów pomiarowych nikt nie zauważy różnicy ok. 10%, czyli spokojnie można uznać cztery pierwsze słupki za trafione. Jak się rozkładają trafienia w tym obszarze, to raczej ciekawostka techniczna, niż praktyczna informacja. Nic też dziwnego, że z zooma prawie wszystkie zdjęcia są ostre. Ile zdjęć zrobiłeś zoomem z f/2,8? Pewnie sporo było z mniejszą dziurką, a wtedy ilość trafień szybko rośnie.
Mnie zastanawiają wyniki zakresu dynamicznego. Z oglądania zdjęć przykładowych i zdjęć scenek testowych a także zdjęć zamieszczanych w tym wątku, byłem przekonany że wyniki X-E1 będą o około 1eV wyższe od OMD. Optycznym wyszło że są na tym samym (wysokim) poziomie. Czy wrażenie które miałem wynika li tylko ze skuteczniejszego działania algorytmów produkowania jpg'a przez Fuji? Wprawdzie większość zdjęć z Fuji jest robiona na tzw. DR400. Czy to jest odpowiednik gradacji "Auto" u Olympusa? Tyle że gradacja Auto w PENach (i czasami nawet na OMD) to degradacja jakości zdjęcia, zaś w przypadku DR400 niepożądanych efektów jakoś nie udało mi się zaobserwować...
Co serwis, to inne wyniki. Tym bardziej nie traktowałbym wyników otrzymanych z dcrawa, kiedy wiadomo, że z matrycy Fuji nie da się uzyskać dobrych rezultatów z byle jakiej wołarki. Sposób demozaikowania X-Transa tak pogmatwany, że tutaj musi być pełna współpraca między Fuji i producentem softu.
Poczekaj na test dpreview, oni mierzą DR w jpegach.
Auto gradacja działa (a przynajmniej działała w E-30) maksymalnie jako ekwiwalent tego, co w Fuji nazywa się DR200%. DR400% to o jeszcze 1 EV więcej zapasu w światłach.
To wypadkowa jakości matrycy i algorytmów odszumiania.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ponoć jutro ma wyjść kolejny update firmware'u:
http://www.fujirumors.com/leaked-x-e...ased-tomorrow/
Już zacieram ręce, bo znowu pojawią się poprawki w działaniu AF, zarówno w korpusie X-E1, jaki w obiektywie 35 f/1,4.
Jeśli możesz to zrób video z działania AF przed i po aktualizacji. Jestem ciekaw różnicy. Myślę, że nie tylko ja.
Ech, x100s (tylko czekam) i x-e1 z 35tką. Mniaaam..![]()
Może kogoś interesują aparaty. Albo modelki. Albo lubi fotografować
"Warzone z pasją" to bezpłatne warsztaty fotograficzne prowadzone przez Tomasza Lazara, laureata World Press Photo 2012. Spotkania odbędą się w styczniu i lutym w sześciu polskich miastach - Lublinie, Łodzi, Chorzowie, Gdyni, Bydgoszczy i Słupsku w godzinach wieczornych. Na warsztatach będzie możliwość przetestowania aparatów Fujifilm z serii X z udziałem modelek.
Terminarz warsztatów:
21.01 - Lublin
28.01 - Łódź
04.02 - Chorzów
11.02 - Gdynia
18.02 - Bydgoszcz
25.02 - Słupsk
Więcej informacji i formularz głoszeniowy znajdziecie na stronie www.pl.fujifilm.pl
przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...