Strona 151 z 258 PierwszyPierwszy ... 51101141149150151152153161201251 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.501 do 1.510 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Głupoty piszą. Sądzę, że bym zauważył, gdyby 3/4 moich zdjęć było nieostrych.
    Tak tez myślałam

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Też wydaje mi się, że popełnili jakiś błąd.
    Ja wprawdzie nie mam 35-ki, ale na 18-55 mam ostre prawie wszystkie zdjęcia. Specjalnie sprawdziłem wszystkie dotychczasowe i odsetek nieostrych oscyluje wokół 1%.

Pozdrawiam
    Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Wszystko się zgadza, tylko trzeba umieć czytać testy Bez przyrządów pomiarowych nikt nie zauważy różnicy ok. 10%, czyli spokojnie można uznać cztery pierwsze słupki za trafione. Jak się rozkładają trafienia w tym obszarze, to raczej ciekawostka techniczna, niż praktyczna informacja. Nic też dziwnego, że z zooma prawie wszystkie zdjęcia są ostre. Ile zdjęć zrobiłeś zoomem z f/2,8? Pewnie sporo było z mniejszą dziurką, a wtedy ilość trafień szybko rośnie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Mnie zastanawiają wyniki zakresu dynamicznego. Z oglądania zdjęć przykładowych i zdjęć scenek testowych a także zdjęć zamieszczanych w tym wątku, byłem przekonany że wyniki X-E1 będą o około 1eV wyższe od OMD. Optycznym wyszło że są na tym samym (wysokim) poziomie. Czy wrażenie które miałem wynika li tylko ze skuteczniejszego działania algorytmów produkowania jpg'a przez Fuji? Wprawdzie większość zdjęć z Fuji jest robiona na tzw. DR400. Czy to jest odpowiednik gradacji "Auto" u Olympusa? Tyle że gradacja Auto w PENach (i czasami nawet na OMD) to degradacja jakości zdjęcia, zaś w przypadku DR400 niepożądanych efektów jakoś nie udało mi się zaobserwować...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Mnie zastanawiają wyniki zakresu dynamicznego. Z oglądania zdjęć przykładowych i zdjęć scenek testowych a także zdjęć zamieszczanych w tym wątku, byłem przekonany że wyniki X-E1 będą o około 1eV wyższe od OMD. Optycznym wyszło że są na tym samym (wysokim) poziomie.
    Co serwis, to inne wyniki. Tym bardziej nie traktowałbym wyników otrzymanych z dcrawa, kiedy wiadomo, że z matrycy Fuji nie da się uzyskać dobrych rezultatów z byle jakiej wołarki. Sposób demozaikowania X-Transa tak pogmatwany, że tutaj musi być pełna współpraca między Fuji i producentem softu.

Czy wrażenie które miałem wynika li tylko ze skuteczniejszego działania algorytmów produkowania jpg'a przez Fuji?
    Poczekaj na test dpreview, oni mierzą DR w jpegach.

Wprawdzie większość zdjęć z Fuji jest robiona na tzw. DR400. Czy to jest odpowiednik gradacji "Auto" u Olympusa?
    Auto gradacja działa (a przynajmniej działała w E-30) maksymalnie jako ekwiwalent tego, co w Fuji nazywa się DR200%. DR400% to o jeszcze 1 EV więcej zapasu w światłach.

Tyle że gradacja Auto w PENach (i czasami nawet na OMD) to degradacja jakości zdjęcia, zaś w przypadku DR400 niepożądanych efektów jakoś nie udało mi się zaobserwować...
    To wypadkowa jakości matrycy i algorytmów odszumiania.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Co serwis, to inne wyniki. Tym bardziej nie traktowałbym wyników otrzymanych z dcrawa, kiedy wiadomo, że z matrycy Fuji nie da się uzyskać dobrych rezultatów z byle jakiej wołarki. Sposób demozaikowania X-Transa tak pogmatwany, że tutaj musi być pełna współpraca między Fuji i producentem softu.....
    dlatego raczej się nie spodziewam testu na DxOMark
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ponoć jutro ma wyjść kolejny update firmware'u:

http://www.fujirumors.com/leaked-x-e...ased-tomorrow/

Już zacieram ręce, bo znowu pojawią się poprawki w działaniu AF, zarówno w korpusie X-E1, jaki w obiektywie 35 f/1,4.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Jeśli możesz to zrób video z działania AF przed i po aktualizacji. Jestem ciekaw różnicy. Myślę, że nie tylko ja.
    Ech, x100s (tylko czekam) i x-e1 z 35tką. Mniaaam..

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pamaru Zobacz posta
    Jeśli możesz to zrób video z działania AF przed i po aktualizacji.
    Dobry pomysł. Zobaczę, co da się zrobić.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Może kogoś interesują aparaty. Albo modelki. Albo lubi fotografować

"Warzone z pasją" to bezpłatne warsztaty fotograficzne prowadzone przez Tomasza Lazara, laureata World Press Photo 2012. Spotkania odbędą się w styczniu i lutym w sześciu polskich miastach - Lublinie, Łodzi, Chorzowie, Gdyni, Bydgoszczy i Słupsku w godzinach wieczornych. Na warsztatach będzie możliwość przetestowania aparatów Fujifilm z serii X z udziałem modelek.

Terminarz warsztatów:
    21.01 - Lublin
    28.01 - Łódź
    04.02 - Chorzów
    11.02 - Gdynia
    18.02 - Bydgoszcz
    25.02 - Słupsk

Więcej informacji i formularz głoszeniowy znajdziecie na stronie www.pl.fujifilm.pl
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...