Strona 88 z 258 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138188 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A czy litr kefiru za 3 zł jest dość drogi w porównaniu do pół litra za 2 zł? Fuji kosztuje więcej, ale za tą cenę dostajesz więcej. A gdy będziesz chciał w innym systemie skompletować sprzęt oferujący podobną jakość, to może okazać się, że Fuji jest tańszy.
    Nie lubię tylko uogólniania, że Drogie = Dobre.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

dzarro
    Gość

A czy litr kefiru za 3 zł jest dość drogi w porównaniu do pół litra za 2 zł? Fuji kosztuje więcej, ale za tą cenę dostajesz więcej. A gdy będziesz chciał w innym systemie skompletować sprzęt oferujący podobną jakość, to może okazać się, że Fuji jest tańszy.
    Sporo wskazuje na to, że epicure ma rację. Cena kita E-X1 będzie niemal identyczna co cena na starcie kita OM-D. Olek wygrywa uniwersalnością(uszczelki, lepszy AF, szerszy zakres zoom-a, uchylny dotykowy OLED, itd.), ale jeśli wziąć pod uwagę podstawowe parametry dla jakości obrazu - matryca + jasność i jakość optyczna zooma to raczej na pewno wygra Fuji. Jak ktoś nastawia się na stalki - to już może być odwrotnie bo wszystkie stałki Fuji są po ponad 2,5 kpln/sztuka co w m4/3 jest raczej wyjątkiem od reguły.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Jak ktoś nastawia się na stalki - to już może być odwrotnie bo wszystkie stałki Fuji są po ponad 2,5 kpln/sztuka co w m4/3 jest raczej wyjątkiem od reguły.
    Wcale nie jest to taki wyjątek. Makro Panas i 25 f/1,4 też przekraczają ten pułap. Olkowy 75 f/1,8 chyba też. A co z 12 f/2 i 17 f/1,8? Wyjątkiem za to są stałki f/1,4 w mikro 4/3, które po kolejnych zapowiadanych premierach w Fuji staną się standardem (23, 35 i 56 f/1,4).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Tak, zgadzam się, że OMD jest bardziej uniwersalne i ma sporo zalet.

Co do cen stałek to mimo wszystko te od Fuji paradoksalnie są tańsze od odpowiedników w m4/3. Trzeba pamiętać, że Fuji dodaje do swoich obiektywów osłony przeciwsłoneczne a do Olympusowych trzeba za ten dla wielu niezbedny "gadżet" zapłacić dodatkowo. Co nie zmienia faktu, że w systemie m4/3 możemy wybierać i przebierać w obiektywach od kilkuset do kilku tysiecy złotych a w systemie Fuji mamy obecnie tylko 4 obiektywy z cenami 2400+.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Gdybym nie miał już swojego systemu to miałbym problem czy wybrać Fuji, OMD czy ew. Samsunga NX20.
    Znam z grubsza wady i zalety wszystkich w.w. i miałbym niezłą zagrychę - Fuji wygrywa ale brak mu jasnej stałki 70-85mm; pozostałe szkła są dobre może za wyjątkiem 35-tki która mogła by być lepsza, zdjęcia z kita też wyglądają dobrze ale trzeba poczekać na więcej ujęć z różnych ogniskowych. Chciałbym też aby Lightroom lepiej radził sobie z Raw z Fuji.
    W OMD brakowało by mi jasnego zooma i czasem pracy z GO.
    Samsung NX20 jest interesujący i ma tanie dobre obiektywy które by mi b.pasowały ale to spory bezlusterkowiec a z kolei NX200 nie ma wizjera a przede wszystkim AF nie jest już taki pewny.

Obserwuję Nexy (Nex 6, Nex 7 i Nex 5R) bo liczę, że cena ich body może tradycyjnie sporo spaść a potrzebuję tylko body z sensownym kitem i stałki 30-35mm a tutaj w sukurs przychodzi mi taniutka i dobra Sigma 30mm. Sony też umożliwia mi dobrą manualną współpracę z większością moich szkieł do Pentaxa.

Teraz oferty wszystkich wymienionych producentów są b. zbliżone do siebie - odstaje chyba tylko trochę NEX tylko ze względu na optykę bo aparaty b.poprawił w ostatnim czasie. Samsung ma dobre i tanie obiektywy ale aparaty trochę mi nie pasują. OMD i Fuji? chyba każdy już zna wady i zalety obu.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Na zachodzie już można kupić zestaw kitowy. Na dpreview co chwilę ktoś się chwali nowym nabytkiem. Na razie wszyscy są zgodni co do jakości obiektywu i szybkości AF.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    pozostałe szkła są dobre może za wyjątkiem 35-tki która mogła by być lepsza,
    Hmm, ciekawe bo to najlepiej oceniane pod wzgledem optycznym szkło z tego systemu. Sporo czytam o tym systemie i jesteś pierwszą osoba, która cos takiego napisała. Owszem uzytkownicy narzekają na AF ale nie na optyke. Najmniej pozytywnych opini ma 18/2.0

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Sporo czytam o tym systemie
    A wyczytałeś gdzieś może informację jak rozkłada się światłosiła w tym zoomie? Tzn. - 2.8 jest tylko na 18 mm czy czy utrzymuje się jeszcze w jakimś zakresie?
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 14.11.12 o 11:18

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Na zachodzie już można kupić zestaw kitowy. Na dpreview co chwilę ktoś się chwali nowym nabytkiem. Na razie wszyscy są zgodni co do jakości obiektywu i szybkości AF.
    Jak ktoś kupuje to zazwyczaj przez jakiś czas widzi same zalety a żadnych wad taka natura człowieka że chce się utwierdzać w dokonaniu słusznego wyboru... na bardziej wyważone opinie przyjdzie jeszcze poczekać
    Bardzo jestem ciekaw jak wypadnie matryca Fuji w procedurze testowej dxomark...

---
    ps. proszę powyższego nie traktować że jakoby uważam że X-E1 jest zły lub niefajny etc...

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Chyba nie chcesz powiedzieć, że obiektyw jest wolny i kiepski optycznie, ale wszyscy ulegli zbiorowej pozakupowej halucynacji?