Strona 89 z 258 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199139189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    A wyczytałeś gdzieś może informację jak rozkłada się światłosiła w tym zoomie? Tzn. - 2.8 jest tylko na 18 mm czy czy utrzymuje się jeszcze w jakimś zakresie?
    Tak, ktos na targach to sprawdzał i podał takie wartości:

2.8 til 23
    3.2 til around 30
    3.6 til around 40
    4.0 thereafter

PS. Oczywiście nie mogę zagwarantować, że sie nie pomylił. Podaje tylko to co kiedys znalazłem.
    Ostatnio edytowane przez pers ; 14.11.12 o 11:42

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Chyba nie chcesz powiedzieć, że obiektyw jest wolny i kiepski optycznie, ale wszyscy ulegli zbiorowej pozakupowej halucynacji?
    nie, nie, nie, absolutnie nie, ale pamiętam jak się wszyscy zachwycali mZD 17/2,8 gdy debiutował, a teraz uważany jest za najsłabszą stałkę w m4/3... zresztą po co szukać w m4/3. Gdy debiutował X-pro wraz z zestawem 3 stałek entuzjazmowi też nie było końca - po testach okazało się że o ile 35-tka jest bardzo dobra to 18stka i makrówka 60tka trochę odstają...

Na pewno ten "kit do X-sa" ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim jak na kita to ma wcale niekitowe parametry (światło 2,8!!!) ale na pewno ma też jakieś wady bo na tym świecie nie ma rzeczy idealnych... Jakie będą to wady i na ile poważne one będą to się dowiemy dopiero za jakiś czas - gdy obiektyw stanie się bardziej popularny i początkowy entuzjazm opadnie.

Wszakże, by ten ton sceptyczny trochę złagodzić, mam głębokie przekonanie że bilans wad i zalet tego obiektywu będzie wyraźnie dodatni..

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

W pełni się zgadzam z Jan_S. Na razie jest tylko kilka opinii o tym szkle a to stanowczo za mało aby twierdzić, że jest świetne albo złe. Co nie zmienia faktu, że trudno obecnie znaleźć w systemach bezlusterkowych lepszą alternatywę dla tego zooma (pod wzgledem parametrów).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Właśnie złożyłem rezerwację na jedną z dwóch sztuk, jakie trafią do mojego osiedlowego sklepiku fotograficznego, w którym często robię zakupy. Przy okazji dostałem 5% rabatu Cena wyszła około 5.500 zł.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

W takim razie gratuluję i czekam na wrażenia z użytkowania wraz z zdjęciami
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Gratulki, pisz na biezaco o pierwszych wrazeniach Cena niezla, w sumie jak na poczatek z zoomem 2.8-4 nie gorsza niz OM-D, nawet mimo promocji z 45mm, bo wszedzie Olek przez to pozdrozal o ladnych kilkaset zl...
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Na razie to dopiero rezerwacja, więc jeszcze trochę cierpliwości Jeszcze czekam na ostateczną informację, czy Fuji wyrobi się z dostarczeniem towaru do sklepu na 16 listopada. Jeśli nie, a w innym sklepie znajdę ten sprzęt wcześniej, to chyba nawet ten rabat przekona mnie do tego, że warto czekać
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Cena niezla, w sumie jak na poczatek z zoomem 2.8-4 nie gorsza niz OM-D, nawet mimo promocji z 45mm, bo wszedzie Olek przez to pozdrozal o ladnych kilkaset zl...
    no właśnie, OMD wygrywa tu z fujikiem tylko (aż) stabilizacją, uszczelnieniami & Serwisem ( to co wyprawia FP-serwis-nie tylko z SAB,) z resztą dobrze tu ujął z forum fuji szwayko.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.JPG
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	114,2 KB
ID:	73891Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.JPG
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	190,1 KB
ID:	73892

życzę sobie, żeby XE-1 nie dotknęło go jakieś babole, jak w X-Pro1, który okazał się sprzętem beta a klienci frajerami Jakby FP serwis był na poziomie Olka to bym stał już w kolejce za xe1. A tak nie chce zostać gratis testerem ani nie chcę, żeby mi przybyło siwych włosów z cudnym FP serwis(kolejny raz). Sylwiusz Ty nic nie tracisz Chociaż myślałem, że już omd kupiłeś. Ta "słynna" promocja 1 zł / 45 to powinna inaczej brzmieć: 799z/45/1.8
    Ostatnio edytowane przez chreasy ; 14.11.12 o 15:06
    runner

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Hehe, pewnie kupilbym OM-D juz dawno, ale mam na glowie jednoczesnie sezon w robocie (12-14h/dobe minimum), pilnowanie wykonczenia nowego mieszkania i jeszcze wyzywienie Malzonki, ktora caly wolny czas uczy sie do egzaminu Wiec troche malo czasu zostaje na hobby :-/
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Na razie to dopiero rezerwacja, więc jeszcze trochę cierpliwości Jeszcze czekam na ostateczną informację, czy Fuji wyrobi się z dostarczeniem towaru do sklepu na 16 listopada. Jeśli nie, a w innym sklepie znajdę ten sprzęt wcześniej, to chyba nawet ten rabat przekona mnie do tego, że warto czekać
    Skoro cena sugerowana jest na poziomie 5700 to wydaje mi się, że w sklepach powinno byc właśnie coś koło 5500, a w sklepach internetowych nawet mniej. Tylko, ze problem z dostepnością może spowodować, że pierwsze kilkanascie sztuk bedzie sprzedawane po maksymalnej cenie. Sam jestem ciekawy jak to bedzie.Co do serwisu to racja, Fuji odstaje i z jakością i jeszcze bardziej z okresem gwarancji. Olympus tu zdecydowanie wygrywa ale też spotkałem się z opiniami, że po okresie gwarancji jak się coś w Olympusie zepsuje to koszty są tak ogromne, że nie opłaca się naprawiać. Ponoc obowiazuje jakiś ryczałt. Nie wiem jak to jest ale kilkanascie dni temu widziałem na naszym Forum wycene naprawy jednego obiektywu i faktycznie lepiej było kupic nowy. Nie wiem jak to wygląda w przypadku drogiego sprzetu typu OMD.