Te ceny są już dawno znane i cena samego body nie dziwi. Dziwi za to cena 4750 zł z kitem bo na przykład w Niemczech taki zestaw wychodzi 1300Euro i jak by nie przeliczać nie ma szans na taką cenę. Zna ktos ten sklep?
Te ceny są już dawno znane i cena samego body nie dziwi. Dziwi za to cena 4750 zł z kitem bo na przykład w Niemczech taki zestaw wychodzi 1300Euro i jak by nie przeliczać nie ma szans na taką cenę. Zna ktos ten sklep?
Mi te 4750 zł wygląda na ściemę.
Rekomendowane ceny detaliczne:
XE1 body 4099 PLN (srebrny i czarny)
XE1 body + 18-55 - 5699 PLN
XF1 -1929 PLN
ja stawiałem właśnie za zestaw body+kit = 5700.
runner
Czyli tak jak się w sumie spodziewaliśmy. Biorąc pod uwagę obecną cenę mojego drugiego faworyta czyli OMD postawie jednak na Fuji. Moim zdaniem warto dopłacić chocby dla tego zooma i rewelacyjnej ergonomii. Co nie zmienia faktu, ze OMD w wielu aspektach wydaje się lepszym i bardziej dopracowanym aparatem od X-E1.
wydaje mi się, że już niedługo ceny OMD pójdą znacznie w dół, bo konkurencja nie śpi i z cenami lepiej stoi. a sprzedaż OMD chyba nie jest wysoka.
***Olympus Stylus 1s***
Spadek cen na OMD już był dawno wieszczony i jakoś ciągle nic z tegoRaczej nie sądzę by z powodu Fuji Olympus miał zmienić swoją politykę cenową...
Ciekawe jak będzie się rozwijała konkurencja między tymi dwoma korpusami. Oba w stylu vintage ale o ile u Olympusa jest to tylko zewnętrzna forma to w Fuji poszaleli na maxa - kółko z czasami + pierścień przesłony na obiektywie + skala odległości ze znacznikami głębi... Do pełni szczęścia brakuje dźwigienki przesuwania filmu![]()
![]()
![]()
Do tego, co tu dużo gadać, zaprezentowane zdjęcia z "kita" 18-55 i 35-tki są naprawdę bardzo, bardzo eleganckie. Z drugiej strony - Olympus ma przewagę liczebną w szkłach a do Fuji ciągle nie ma nic "długiego", żadnego tele-zooma.
Ja myślę, że swoje plany zakupowe odłożę do stycznia - lutego przyszłego roku. Może zobaczymy PENa E-P5 a la X-E1 z wizjerem? może będzie sprzedawany w zestawie z zapowiadanym 17/1,8? może nie będzie tak drogi jak e-M5? a może wręcz przeciwnie, to Fuji zaskoczy jeszcze czymś i decyzja o zmianie systemu nie będzie taka bolesna?
pierwsza jaskółka to promocja związana z OMD czyli 45 f1.8 za złotówkę, myślę, że po nowym roku coś ruszy w dół. fakt jest taki, ze po wypuszczeniu nowych penów z matrycą taką jak w OMD, cena OMD wydaje się bardzo wygórowana.
fuji ma swój styl, styl mocno retro, co może się podobać, aparaty (design) tej firmy są trochę "inne".
***Olympus Stylus 1s***
Ciekawe porównanie
http://www.dslrmagazine.com/images/s...00_ISO_AAA.jpg
Mnie najbardziej zacikawiła różnica obrazka z X-E1 i XP1. Niby powinno byc tak samo a moim zdaniem nie jest.
Jest podobnie. Różnice są minimalne. Przez ten czas, jaki upłynął od wypuszczenia X-Pro1, można było nieco zmienić silnik jpeg.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
tak samo jak w niektórych nikonach było, niby to samo w środku ale soft robił coś sporo lepszego.