Wizjer w mocnym słońcu:
Wizjer w mocnym słońcu:
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
na tym ostatnim filmiku widać chyba skalę odległości - może mi ktoś pokazać przykład jak to jest rozwiązane? jak to w praktyce działa, co się wyświetla etc...
Jak gość wciśnie przycisk i aparat złapie AF to na tym pasku pokazuje czerwoną pionową linią odległość obiektu na którym AF złapał ostrość oraz przy pomocy białych pół na prawo i lewo od tej linii pokazuje głębię ostrości. Tak to powinno działać, ale w X100 nie działało. Nie wiem jak w nowych X-Pro1 i E-X1.
Rolleicord, Canon
flickr
nie rozumiem sformułowania "Tak to powinno działać, ale w X100 nie działało." czy to znaczy że X100 miał tę funkcję ale była uszkodzona?
Miałem x100 i głowy sobie uciąć nie dam, ale u mnie to chyba działało właśnie tak jak tu mówimy, tj. czerwona kreseczka i biały obszar GO i nawet pamiętam jak się cieszyłem z tego "banału".
p.s. Tak, jestem pewny, że tak było, ale nie wiem na 100% czy we wszystkich trybach działało (może stąd stwierdzenie, że nie działało).
Dokładnie tak to wyglądało jak na tym samplu z sieci Ale nie wiem czy w kolejnej wersji FW przypadkiem tego nie schrzanili - to by pasowało, --> http://www.realphotographersforum.co...than-used.html " I am 99% sure that in earlier firmwares, the white bar covers from 2m to infinity at F16..."
Ostatnio edytowane przez pamaru ; 4.11.12 o 10:25
Odległość wskazywana jest poprawnie, ale GO liczona jest inaczej i nie zgadza się np. ze wskazaniami kalkulatorów.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Z tego co opisuja na dpreview, to Fuji po prostu bardzo konserwatywnie liczyc DOF, nie biorac pod uwage krazka rozproszenia. Inaczej mowiac jakby liczyl 100% ostrosc, a nie akceptowalna dla nas. Ergo uzyteczne, ale czesciowo. Wiecej:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-pro1/10
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Tak sobie myślę, że jednak bardzo uzyteczne. Wystarczy porobic trochę zdjęć zwracajac uwagę na tą skalę i w łatwy sposób można nauczyć sie ile dodać aby było dla nas "akceptowalne". Oczywiście bez tej skali też można sę tego nauczyć ale dla mnie to jednak wielce pomocna funkcja.
Tez mi sie tak wydaje, ze to przydatna rzecz anyway. Na "analogowych", klasycznych obiektywach, dosc czesto korzystam ze skali DOF. Stad tez pisalem, ze fajnie, zeby Oly zaimplementowal te funkcje w OM-D, powinna to byc kwestia tylko firmware, tym bardziej, ze info o odleglosci jest zapisywane w jego EXIFach...
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
U mnie ta funkcja działa i jest przydatna.Co do precyzji wskazań DOF sie nie wypowiem.Nie testowałem.
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.