Strona 7 z 258 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

bisoft_x
    Gość

Odp: Fuji X-E1

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Nie da się mówić o jasności obiektywu bez informacji o wielkości matrycy.
    Czyli uważasz że obiektyw przyłożony do mniejszej matrycy ciemnieje ?

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Matko, dajcie spokoj zanim zrobi sie krwawa rzeź z liczbami w roli głównej
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Albo liczymy ekwiwalent ogniskowej i jasności, ani nie liczymy wcale. Obiektyw przyłożony do mniejszej matrycy ani nie ciemnieje, ani się nie wydłuża. W obu przypadkach mozna mówić o ekwiwalentach, a nie o zmianie parametrów obiektywu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

A teraz jak to sie przekłada na tematykę Waszych fotek.
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Wartość przysłony już sama w sobie jest ekwiwalentem. Pokazuje ona, jaki jest otwór względny, czyli podzielony przez ogniskową. Nie trzeba już liczyć ekwiwalentu od ekwiwalentu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Dlaczego? Nie da się mówić o jasności obiektywu bez informacji o wielkości matrycy. Matryce nie muszą być identyczne. Już nawet dpreview rysuje tabelki z ekwiwalentem ogniskowej i jasności. Niedługo będzie to norma Fujik ma ekwiwalent f/4,2-6,0 , a Panas ma f/5,6.

---------- Post dodany o 21:29 ---------- Poprzedni post był o 21:28 ----------

Ekwiwalent DOF - to jest tylko jeden z elementow rownania. Jasnosc obiektywu w polaczeniu z DR i SNR obu matryc jest w stanie cokolwiek powiedziec o ekwiwalencie - inaczej znamy tylko pol prawdy.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Sądzę, ze jeśli wygłasza się orzeczenie o ekwiwalentach jasności obiektywów konstruowanych dla sensorów o różnych wymiarach (w mm), to należałoby przedtem rzetelnie wyjaśnić o co chodzi z tymi ekwiwalentami. Wypowiedzenie tylko jednego zdania z użyciem terminu „ekwiwalent jasności” sprawia wrażenie jakby autor zdania był przekonany, ze wszyscy wszystko wiedzą.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Ekwiwalent DOF - to jest tylko jeden z elementow rownania. Jasnosc obiektywu w polaczeniu z DR i SNR obu matryc jest w stanie cokolwiek powiedziec o ekwiwalencie - inaczej znamy tylko pol prawdy.
    Jeśli "ekwiwalent DOF" to dodaj jeszcze "ekwiwalent dyfrakcji". DR i SNR to inna bajka. Możemy pisać o równej ilości światła docierającego do matryc z ekwiwalentnymi obiektywami, a jaki DR i SNR producent z tego wyciągnie, to w dużej mierze zasługa softu i technologii produkcji matrycy. Matryce jednej wielkości z tym samym obiektywem mogą mieć różne DR i SNR, ale DOF i dyfrakcję będą miały identyczną.

---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post był o 23:08 ----------

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Sądzę, ze jeśli wygłasza się orzeczenie o ekwiwalentach jasności obiektywów konstruowanych dla sensorów o różnych wymiarach (w mm), to należałoby przedtem rzetelnie wyjaśnić o co chodzi z tymi ekwiwalentami. Wypowiedzenie tylko jednego zdania z użyciem terminu „ekwiwalent jasności” sprawia wrażenie jakby autor zdania był przekonany, ze wszyscy wszystko wiedzą.
    Pzdr, TJ
    Ekwiwalentny, czyli równoważny, a więc dający taki sam obraz w zakresie parametrów zależnych od obiektywu, czyli kąt widzenia i głębia ostrości. Plus wpływ dyfrakcji. Co ciekawe, wyrównują się wtedy też szanse w zakresie DR i SNR, bo mniejsza matryca pracuje z obiektywem ekwiwalentnym przy mniejszym ISO, jeśli czas naświetlania jest identyczny.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Niestety nic nie zrozumiałem z tej zawiłej definicji.
    Zacznę od tego, ze ekwiwalent ogniskowej obiektywu, to jedna sprawa, a ekwiwalent jasności, to druga.
    1) Ekwiwalent ogniskowej, to pojęcie już ugruntowane. Jest to ogniskowa obiektywu FF, który daje ten sam kat widzenia, co ogniskowa rozpatrywanego obiektywu skonstruowanego dla mniejszego formatu sensora. Dla przykładu, dla sensora APS, aby wyliczyć ekwiwalentną ogniskową zakładanego do niego obiektywu APS należy ją przemnożyć przez "crop",czyli 1,5.

2) Ekwiwalent ogniskowej dotyczy równości kątów widzenia w obiektywach dla różnych formatów sensora. Ekwiwalent jasności dotyczy równości głębi ostrości w obiektywach dla różnych formatów sensora, o jednakowym kącie widzenia.
    Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 30.08.12 o 00:15

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Ekwiwalent jasności dostarcza takiej samej ilości światła bo światło wpada wtedy przez dokłądnie taką samą dziurę, taka sama GO to już tylko przy okazji Przysłona i ogniskowa są powiązane prostą zależnością, jak zmieniasz jedno, to zmienia się drugie, cudów nie ma Przysłona = f/średnica dziury w obiektywie, ekwiwalent przysłony =ekwiwalent f/średnica dziury w obiektywie.