Tylko Samyang to manual.
Tylko Samyang to manual.
Mnie ta 14-tka od Fuji jakoś nie przekonuje. Wolę mieć zoom 10-24. Uniwersalność dużo większa, stabilizacja jest, rozmiar też nie jest szokująco duży, a tylko działkę ciemniej... Używanie stałki dla samej idei, jeśli wyraźnie nie zyskuje się przy tym na świetle albo nie ma żadnego innego dodatkowego bonusa, mija się z celem.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dla mnie bonus 14-ki bylby taki, ze na 99% dzialalby z nia Cokin P i to z uchwytem na 3 filtry. Z tym zoomem i jego filtrem 72mm na 99% trzebaby przejsc juz na idace w setki zlotych filtry z serii Cokin Z... Akurat dla mnie, amatora, to calkiem powazna wada
Kazdy ma inny styl fotografowania. Np. w Olku wolalbym kupic sobie np. 10/2.8 (gdyby istnialo) niz 9-18/4-5.6![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
No i makro 60 mm im wyszło średnie:
http://www.optyczne.pl/271.11-Test_o...sumowanie.html
Może "średnie" to złe określenie... Nie ma się do czego przyczepić, ale fajerwerków nikt nie puszcza.
E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8
Po aktualizacji firmware'u niecelność AF przestaje być problemem. Po użyciu jakiejkolwiek sensownej wołarki dystorsja też przestaje być problem. Pozostaje praca pod światło, która, jak wiadomo, w obiektywie makro musi być perfekcyjna. Cóż, kolejny obiektyw bez fajerwerków![]()
Ostatnio edytowane przez LuiN ; 6.10.12 o 02:00
E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8