Strona 40 z 258 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090140 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Sorry a ile takich zdjęć do tej pory zrobiłeś? To nie jest kwestia rozmiaru sprzętu tylko nastawienia fotografującego. Jest tu jeden kolega nowy na forum, który bez ceregieli błyska lampą ulicznym obywatelom po oczach i świetne efekty uzyskuje. Ja śledzę twórczość jednej fotografistki co robi ludziom zdjęcia lustrzanką w wagonach metra - raczej bez ich wiedzy. Jest wielu streetowców i innych foto-szpiegów, którzy robią zdjęcia dużymi korpusami. Ja bym w życiu takich zdjęć nie zrobił bo by mnie to bardziej stresowało niż obiekty moich niedoszłych fotograficznych molestacji. Tego rodzaju zdjęcia w 99% sytuacji są wynikiem determinacji i odpowiednich predyspozycji fotografa. Sprzęt jakąś tam rolę może odgrywać - ale najpierw trzeba być w ogóle graczem w takiej konkurencji.
    Ile zrobiłem zdjęć nocą po jakims wyjściu z knajpy? Sporo. Ile się nadawało do oglądania. Niewiele. I bynajmniej nie dlatego, że mi się rece trzesły bo przeważnie wypijam jedno piwko lub drinka i pozostałe napoje to głównie soki

Dzarro tylko, ze nie możesz zakładać, że wszyscy, którym zależy na dobrej fotografii nocnej (niekoniecznie typowy street) zależy na tym aby stac się graczem. Nie wszyscy planując zakup nawet drogiego aparatu muszą od razu zakładać, że staną się świetnymi fotografami. Mnie w moim dotychczasowym kompakcie doskwierał właśnie brak mozliwości zrobienia dobrych zdjęć w nocy. A zdjęcia nocne najcześciej robię w takich miejscach do których raczej juz nie bedę miał szans wrócić - stąd moja obsesja w tym wzgledzie.

Wydaje mi się, że rozmawiając na forum mamy tendencję do sprowadzania wszystkiego do własnych preferencji i doświadczeń. A każdy ma inne zarówno preferencje jak i potrzeby. To co jednemu wydaje się dziwne dla innego jest normalne i oczywiste.

dzarro
    Gość

To jakieś nieporozumienie - ja myślałem, że tych chcesz tzw. dyskretne foty ludziom w knajpach robić. Dalej zresztą nie kumam o co chodzi - dlaczego do fotografii nocnej musi być naleśnik a nieduża stałka to już nie? I dlaczego te zdjęcia mają być robione akurat po wyjściu z knajpy? Nie, żeby w tej koncepcji miało być coś złego - ale kumać, nie kumam...

PS. Jest książka Freemana o fotografii nocnej. Kupiłem kiedyś ale jeszcze nie czytałem. Ale jak to u niego wygląda na rzeczową i metodyczną - są na przykład szczegółowo opisane sposoby stabilnego trzymania aparatu i różne gadżety, które można stosować zamiast statywu, żeby uzywać dłuższy czas naświetlania.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Wiesz bo ja trochę nietypowy jestem Moim głównym hobby to podróże a najbardziej ulubiony kierunek to Azja. I w tamtejszych metropoliach jest sporo knajpek w których obawiałbym się pokazać z aparatem na szyi lub też z torbą fotograficzną. A po wyjściu z takich knajpek jest sporo okazji do zrobienia fajnych zdjęć. Na przykład rozświtlonych ulic, panoramy miasta, bawiących się ludzi, itp. A wieczorami lubie skoczyc na jedno piwko, a w zasadzie to jest ono pretekstem aby poczuć klimat tamtejszych ulic bo jest specyficzny. Dodatkowo przy piwku łatwiej nawiązać kontakt z innymi czesto ciekawymi osobami. I dlatego chciałbym mieć mozliwość posiadania aparatu, który mi umozliwi takie wypady. Ot i cała tajemnica.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Mnie trochę martwi brak dobrego naleśnika u Fuji. Bo dla mnie tego typu aparat to trochę takie dwa w jednym. Mozna iść na "poważne" fotografowanie ale też i do knajpy z aparatem w kieszeni kurtki. I tu m4/3 ma moim zdaniem przewage nad fuji.
    Mikro 4/3 ma bardzo dużo zalet, ale za naleśnikami akurat nie tęsknię. Miałem jednego (14 f/2,5 Panasa) i nie byłem zadowolony z jakości, a i przekonałem się, że mobilność aparatu z takim szkłem w sytuacjach towarzysko-barowo-imprezowych jest pozorna. Do kieszeni kurtki taki sprzęt wejdzie, ale to znaczy, że ciągle musisz siedzieć w kurtce, żeby mieć aparat przy sobie Jak kurtkę gdzieś powiesisz, to nie robisz nic innego, oprócz pilnowania, czy aparat nie zniknął z kieszeni. Możesz mieć go przy sobie, ale wtedy ciągle trzymasz go ręku - do kieszeni w spodniach go nie wciśniesz, bo będziesz wyglądał jak podniecony idiota, a na stole też nie położysz, bo zaraz wszyscy zaczną go macać, aż w końcu ktoś go obleje piwem albo puści na niego pawia Najwygodniej jest mieć saszetkę biodrową, o której nie trzeba ciągle myśleć - nie krępuje ruchów, nie zwraca uwagi, nie zastanawiasz się, czy wystarczy Ci miejsca w kieszeniach... A jak masz taką saszetkę, to nie ma znaczenia, czy obiektyw ma 2 cm grubości, 5 czy 10 - i tak się zmieści, a do tego jeszcze wejdzie zapasowy akumulator lub nawet druga stalka na zmianę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

epicure - to akurat mam sprawdzone. Lekka kurtka w chłodne wieczory lub spodnie z bocznymi kieszeniami. Specjalnie kupując spodnie sprawdzam czy boczne kieszenie są na tyle przestronne aby zmieścić coś większego. No i nie moga być na gumke bo mogłyby nam spaść

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    No i nie moga być na gumke bo mogłyby nam spaść
    Jak obwiążesz sznurkiem to nie spadną - sznurek może też posłużyć za pasek do aparatu
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Jd
    Gość

Chyba jednak OM-D (nawet z 20mm Panasa) czy też X-E1 nie nadają się do noszenia w kieszeni Najbardziej minimalistyczne rozwiązanie to propozycja Epicure - szaszetka biodrowa.

dzarro
    Gość

albo RX-100

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Tak pod tym wzgledem na pewno RX-100 jest najlepszym rozwiazaniem.

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Nie wyobrażam sobie kieszeni (i nie chodzi wcale o obecność lub brak gumki), w której zmieści się aparat wielkości EP3, OMD, XE1 nawet z naleśnikiem.
    Przy takich wymaganiach warto zainteresować się nowym XZ1.