www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Teleobiektyw dlatego nazywa się tele, ponieważ jest krótszy niż jego ogniskowa. Np. taki 45-175 ma raptem jakieś 90mm długości.
Bezlusterkowy tele może być mniejszy niż do lustrzanki, ale wymaga to odpowiedniego projektu.
Jasne teleobiektywy są duże i tutaj faktycznie fizyki się nie oszuka i szkło 200 mm f/2 musi mieć te 100mm apertury, ale wcale nie musi mieć 200 mm długości od soczewek do matrycy.
Ostatnio edytowane przez grzyboo ; 11.09.14 o 09:47
No jeśli będzie mieć budowę teleskopową, to może być krótszy. Ale zaawansowane szkła mają konstrukcję zamkniętą, która nie zmienia swoich rozmiarów.
O tych centymetrach nie pomyślałem, pozostaje jeszcze drobne ćwierć kilo do rozliczenia. Wychodzi na to, że ta bezlusterkowa rewolucja ma sens tylko w tym zakresie ogniskowych, gdzie odpada retrofokus. Mnie w każdym razie najnowsze premiery Fuji wyleczyły z myślenia o bezlusterkowcu.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Widocznie ma więcej szkła lub metalu, powinno się to przekładać na jakość. Może to te trzy silniki AF? Ołowianych ciężarków tam raczej nie dali.
Jeśli bierzesz pod uwagę jedynie rozmiar obiektywu, to tak, to było wiadomo od początku. Ale "bezlusterkowa rewolucja" to nie tylko rozmiar szkieł, ale też i puszek, zalety podglądu na żywo (pełnosprawnego, a nie upośledzonego jak w lustrzankach), ciche fotografowanie. Choć nawet gdyby sprowadzić ją tylko do obiektywów, to oprócz dwóch czy trzech teleobiektywów w ofercie, wszystkie pozostałe są zazwyczaj mniejsze i lżejsze.
---------- Post dodany o 10:33 ---------- Poprzedni post był o 10:30 ----------
Jeszcze mu tylko brakuje światła f/2. Gdy już taki obiektyw wyprodukują, to zobaczymy jaki będzie kompaktowy![]()
Mam dwa pytania
Pierwsze - z jakich trybów będzie można korzystać po podpięciu szkła z serii XC do np X-E1 operując tylko kółkiem nastaw czasów na body bo obiektywy te nie maja przełacznika ??
Drugie - rozumiem , że po podpięciu manuala np Samyanga kółko nastaw czasów jest tylko tym z nazwy??
Można korzystać ze wszystkich trybów - tylne kółko przejmuje wtedy funkcję pierścienia przysłony. Nie wiem, jak się przełącza przysłonę w tryb auto, ale na pewno jakoś się da.
Nie, dlaczego? Nawet jak nie podepniesz żadnego obiektywu, to nadal kółko to będzie służyć do sterowania szybkością migawki.
Zadam powtórnie pytanie które zadano już dość dawno temu ale linki z odpowiedziami (podpowiedziami) do ofert się zdeaktualizowały .Otóż chce zakupić osłonę GGS do ekranu LCD w X-E1. Nie ma dedykowanych więc jaka będzie pasować z uniwersalnych ?? 2.8 cala czy tez 3 cale ?? I o jakich proporcjach bo o ile sie nie myle to ekran LCD jest w proporcjach raczej 4:3 (~ 58 mm x 44 mm )