Strona 250 z 258 PierwszyPierwszy ... 150200240248249250251252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.491 do 2.500 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1 i X-E2

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Poza tym nie wymagam od Fuji cudów, ale jego szkło powinno być chociaż krótsze od Canona.
    I jest krótszy o komorę lustra Musi być odległość od matrycy do soczewek zgodna z ogniskową. Jak wycięli trochę tej odległości z puszki, to muszą dodać do obiektywu. Teleobiektywy były, są i będą duże, a w bezlusterkowcach mogą być nawet większe. Fizyki nie oszukasz.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Teleobiektyw dlatego nazywa się tele, ponieważ jest krótszy niż jego ogniskowa. Np. taki 45-175 ma raptem jakieś 90mm długości.
    Bezlusterkowy tele może być mniejszy niż do lustrzanki, ale wymaga to odpowiedniego projektu.
    Jasne teleobiektywy są duże i tutaj faktycznie fizyki się nie oszuka i szkło 200 mm f/2 musi mieć te 100mm apertury, ale wcale nie musi mieć 200 mm długości od soczewek do matrycy.
    Ostatnio edytowane przez grzyboo ; 11.09.14 o 09:47

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

No jeśli będzie mieć budowę teleskopową, to może być krótszy. Ale zaawansowane szkła mają konstrukcję zamkniętą, która nie zmienia swoich rozmiarów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    I jest krótszy o komorę lustra Musi być odległość od matrycy do soczewek zgodna z ogniskową. Jak wycięli trochę tej odległości z puszki, to muszą dodać do obiektywu. Teleobiektywy były, są i będą duże, a w bezlusterkowcach mogą być nawet większe. Fizyki nie oszukasz.
    O tych centymetrach nie pomyślałem , pozostaje jeszcze drobne ćwierć kilo do rozliczenia. Wychodzi na to, że ta bezlusterkowa rewolucja ma sens tylko w tym zakresie ogniskowych, gdzie odpada retrofokus. Mnie w każdym razie najnowsze premiery Fuji wyleczyły z myślenia o bezlusterkowcu.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez inkoguto Zobacz posta
    Z dużym zaskoczeniem obejrzałem podlinkowane zdjęcia nowego 56/1.2, zwłaszcza zaskoczyły mnie porównania do starszej wersji bez filtra. Nie widzę specjalnej różnicy na prezentowanych fotografiach. Dziwne.
    Minolta 135mm 2.8 STF jakoś bardziej mnie przekonuje efektami, ale może trzeba jeszcze dać szansę temu obiektywowi?
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    No jeśli będzie mieć budowę teleskopową, to może być krótszy. Ale zaawansowane szkła mają konstrukcję zamkniętą, która nie zmienia swoich rozmiarów.
    Jak już pisałem 45-175 Panasonica ma 90mm długości i nie zmienia rozmiaru wraz ze zmianą ogniskowej. Szkło niedrogie, ale zaawansowane

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

...pozostaje jeszcze drobne ćwierć kilo do rozliczenia.
    Widocznie ma więcej szkła lub metalu, powinno się to przekładać na jakość. Może to te trzy silniki AF? Ołowianych ciężarków tam raczej nie dali.

Wychodzi na to, że ta bezlusterkowa rewolucja ma sens tylko w tym zakresie ogniskowych, gdzie odpada retrofokus.
    Jeśli bierzesz pod uwagę jedynie rozmiar obiektywu, to tak, to było wiadomo od początku. Ale "bezlusterkowa rewolucja" to nie tylko rozmiar szkieł, ale też i puszek, zalety podglądu na żywo (pełnosprawnego, a nie upośledzonego jak w lustrzankach), ciche fotografowanie. Choć nawet gdyby sprowadzić ją tylko do obiektywów, to oprócz dwóch czy trzech teleobiektywów w ofercie, wszystkie pozostałe są zazwyczaj mniejsze i lżejsze.

---------- Post dodany o 10:33 ---------- Poprzedni post był o 10:30 ----------

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Jak już pisałem 45-175 Panasonica ma 90mm długości i nie zmienia rozmiaru wraz ze zmianą ogniskowej. Szkło niedrogie, ale zaawansowane
    Jeszcze mu tylko brakuje światła f/2. Gdy już taki obiektyw wyprodukują, to zobaczymy jaki będzie kompaktowy

Jd
    Gość
    Mam dwa pytania
    Pierwsze - z jakich trybów będzie można korzystać po podpięciu szkła z serii XC do np X-E1 operując tylko kółkiem nastaw czasów na body bo obiektywy te nie maja przełacznika ??
    Drugie - rozumiem , że po podpięciu manuala np Samyanga kółko nastaw czasów jest tylko tym z nazwy??

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Mam dwa pytania
    Pierwsze - z jakich trybów będzie można korzystać po podpięciu szkła z serii XC do np X-E1 operując tylko kółkiem nastaw czasów na body bo obiektywy te nie maja przełacznika ??
    Można korzystać ze wszystkich trybów - tylne kółko przejmuje wtedy funkcję pierścienia przysłony. Nie wiem, jak się przełącza przysłonę w tryb auto, ale na pewno jakoś się da.

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Drugie - rozumiem , że po podpięciu manuala np Samyanga kółko nastaw czasów jest tylko tym z nazwy??
    Nie, dlaczego? Nawet jak nie podepniesz żadnego obiektywu, to nadal kółko to będzie służyć do sterowania szybkością migawki.

Jd
    Gość
    Zadam powtórnie pytanie które zadano już dość dawno temu ale linki z odpowiedziami (podpowiedziami) do ofert się zdeaktualizowały .Otóż chce zakupić osłonę GGS do ekranu LCD w X-E1. Nie ma dedykowanych więc jaka będzie pasować z uniwersalnych ?? 2.8 cala czy tez 3 cale ?? I o jakich proporcjach bo o ile sie nie myle to ekran LCD jest w proporcjach raczej 4:3 (~ 58 mm x 44 mm )