Nic nie pokręciłem, Fuji ma niższe iso, niż Canon o jakieś 2/3 EV. Który przekłamuje, to nie wiem. Pewnie żaden, skoro nie ma jednego standardu pomiaru czułości![]()
Nic nie pokręciłem, Fuji ma niższe iso, niż Canon o jakieś 2/3 EV. Który przekłamuje, to nie wiem. Pewnie żaden, skoro nie ma jednego standardu pomiaru czułości![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Którego czułość jest bardziej efektywna widać po czasie naświetlania i efekcie na zdjęciu. Tak jak napisałeś są przekłamania w iso i trudno powiedzieć, że to canon " ściemnia"i że jest właśnie ciemniejszy. Rozumiem, że potrzebujesz potwierdzenia, że nie warto już dłużej dźwigać lustrzanki
pozdr.
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz
A ja nie rozumiem, o co Ci chodzi. Canon ma ogromną winietę, a konstrukcja obiektywu nie ma nic wspólnego z telecentrycznością, przez co blokuje matrycy dostęp do światła. Po przymknięciu problem nie występuję, więc nie ma to nic wspólnego z iso.
Canon to staruszek z epoki filmu. Jego niewątpliwą zaletą jest cena, szczególnie na rynku wtórnym. Byłoby dziwne gdyby okazał się lepszy od nowej konstrukcji droższej od niego ze trzy razy. Ciekawe mogłoby być porównanie do podobnie kosztujacej Sigmy 35 1.4
Zgadza się. I wcale nie stawia to Canona w złym świetle, bo ostrość ma podobną do Fuji, a kosztuje dużo mniej. Niemniej jednak winietowanie, jakość wykonania i kultura pracy AFu już nie przystają do dzisiejszych czasów. Ja bym chętnie przetestował nowszą wersję tego obiektywu, ze stabilizacją, a nie Sigmę.
Tak w ramach niedzielnych ploteczek. Na forum Fuji pojawiła się informacja o planowanej promocji na obiektywy. Promocja miałaby obowiązywać w USA. Niby to plotka ale firmuje ją administrator tamtego forum. Pożyjemy zobaczymy czy się sprawdzi czy nie.
...
We'll know in a week for sure, but looks like:
14mm $700
18mm $400
23mm $750
27mm $200
35mm $450
60mm $400
50-200 $500
These are USA prices only.
....
Jeżeli te ceny by się sprawdziły to nic tylko pozazdrościć nawet gdyby zamienić dolary na euro. Zwłaszcza cena naleśnika byłaby w końcu na odpowiednim poziomie![]()
No super, tylko mnie to nie urządza, bo albo te obiektywy już mam, albo mnie nie interesują![]()
XF 56 f/1,2 będzie kosztował 4.199 zł. I to mnie urządza![]()