No jeśli 35mm jest bez fajerwerków to chyba coś jest nie tak z moim kitem. Bo gdy sobie porównałem obydwa to zaliczyłem lekki opad szczęki widząc jak kapitalnie ostra jest 35tka. Także, dziękuję, jeśli 23 1.4 jest podobna to dla mnie więcej nie potrzeba..Aczkolwiek nie planuję zakupu.
![]()
Hmm, no to w takim razie albo mam świetnego kita albo spapraną 35keMoje odczucia co do tych dwóch szkieł są podobne do tego co pokazują na photozone.de czyli, że jest bardzo ale to bardzo blisko. Z tym, że możemy mieć inne odczucia to wcale nie żart. Właśnie na photozone przy okazji testu zooma pisali, że 2 na 5 egzemplarzy XFów miało zauważalne defekty...
U mnie 35-tka na pełnej dziurze jest bardziej miękka, a po przymknięciu ostrzejsza, niż zoom. Oba obiektywy są po prostu ostre, a jeden z nich z pięć razy jaśniejszy od drugiego![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Co by nie mówić podoba mi się to w jaki sposób fuji buduje swoją szklarnię.![]()
Ja czekam na 10-24mm, potem 56mm 1.2. Jak będzie wszystko - a raczej wątpię, żeby było inaczej - ładnie "kroić" to dslr obrośnie w kurz.
56 1.2 zapowiada się smakowicie. Ciekawe tylko czy byłoby mnie na niego stać? Szkiełka są fajne. Jasne i o ciekawych ogniskowych. Optycznie chyba najbardziej mi się ten system podoba ze wszystkich bezlusterkowców, niestety mój portfel ma na ten całkowicie odwrotne zdanie.
Oj, ja mimo, że nie wpadam w zachwyty to nie zmieniłbym Fujika na nic innego choć muszę przyznać, że ostatni zoom od Olka bardzo mi się podoba i gdyby nie przyzwyczajenie do obsługi Fuji to spokojnie zamieniłbym szklarnie Fuji na Olkową. Co do następnego szkiełka to też czekam na tego 10-24 ale chyba i tak ostatecznie kupię 14ke bo uwielbiam robić nocne miejskie krajobrazy z ręki.
Do nocnych krajobrazów lepszy pewnie będzie 10-24. Ciemniejszy o jedną działkę, ale stabilizacja powinna mieć skuteczność ok. 3 EV.
Pojawiają się już pierwsze zdjęcia z 23ki na dpreview normalnych użytkowników więc pewnie tak za tydzień lub dwa będzie dostępny w Europie.
No to trochę zbiłeś mnie z tropu. Przyznam się szczerze, że przy 18-55 nocne zdjęcia raczej robiłem na 18ce i f2,8. Ciekawe jaki będzie maksymalny czas pozwalający zrobić ostre zdjęcia tym nowym zoomem z użyciem stabilizacji.
Nowy Fuji jest już testowany przez fotografów. Will Crocket opowiada: