Strona 210 z 258 PierwszyPierwszy ... 110160200208209210211212220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.091 do 2.100 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Cytat Zamieszczone przez puciu Zobacz posta
    A czy inaczej było w fotografii srebrowej?
    Można było zrobić świetna fotkę i ja całkowicie sknocić.
    Trzeba było odpowiednio wywołać negatyw (pomijając jakość samego) i zabawa w ciemni.
    A teraz ma wyjść ideał z puszki? Fajne by było, ale?
    Różnica jednak była taka, że jak założyłeś film BW to zapisywał tylko odcienie szarości. Czyli cyk i potem tylko wywołanie, bez większych zmian.

RAW daje nam zbyt dużo możliwości. Trzeba się trochę napracować, żeby dobrać obróbkę do konkretnej fotki. A najczęściej lepiej zastanowić się, czy w ogóle robić BW. Bo nie zawsze pasuje.
    A wszystko możemy sobie powybierać z piwkiem przed monitorem. Automat z puszki jest tylko jedną z bardzo wielu wersji.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Czyli cyk i potem tylko wywołanie, bez większych zmian.
    Oj nie.Ten sam film,tak samo naswietlony mozna wywolac na kilkanascie roznych nawet skrajnie odmiennych negatywow.Nie bede wspominal o roznicy w skladzie wywolywacza,bo to normalka,ale inna temperatura,czas,sposob krecenia filmem w koreksie juz daje roznice.Nastepny etap to kuwety i dalsza zabawa pod powiekszalnikiem i roznym papierem.Tak, ze to nie zwykle cyk.Taki zwykly cyk to byl wtedy kiedy film sie wolalo,aby zrobic po jednym z tych co wyszlo.Zeby przyoszczedzic to jak juz papiera nie ciagnal to go do tanku i filma jeszcze przez godzine dal rady wywolac.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez puciu Zobacz posta
    A czy inaczej było w fotografii srebrowej?
    Można było zrobić świetna fotkę i ja całkowicie sknocić.
    Trzeba było odpowiednio wywołać negatyw (pomijając jakość samego) i zabawa w ciemni.
    A teraz ma wyjść ideał z puszki? Fajne by było, ale?
    I nigdy nie będzie ale czasem wystarczy proste odwrócenie + 2 suwaczki a niekiedy musisz się pomęczyć.
    Leica wypuściła aparat wyłącznie do zdjęć B&W.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

jpg z aparatu, SY 8mm, f8, astia + pękna flarka w rogu.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Oj nie.Ten sam film,tak samo naswietlony mozna wywolac na kilkanascie roznych nawet skrajnie odmiennych negatywow.Nie bede wspominal o roznicy w skladzie wywolywacza,bo to normalka,ale inna temperatura,czas,sposob krecenia filmem w koreksie juz daje roznice.Nastepny etap to kuwety i dalsza zabawa pod powiekszalnikiem i roznym papierem.Tak, ze to nie zwykle cyk.Taki zwykly cyk to byl wtedy kiedy film sie wolalo,aby zrobic po jednym z tych co wyszlo.Zeby przyoszczedzic to jak juz papiera nie ciagnal to go do tanku i filma jeszcze przez godzine dal rady wywolac.
    Tak. Ale to wszystko w tej chwili mieści się na 4-5 suwaczkach. A mam ich jeszcze ze 30 na ekranie.
    Co więcej w analogu miałeś tylko jedno podejście do całego filmy. A teraz każdą klatkę możesz zrobić na 15 różnych sposobów. Większość ludzi się po prostu gubi i nie wie co wybrać.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Fajna ta rybka Flarka tez niczego sobie Ja spoglądam jednak z tęsknotą w stronę 14ki bo rybka zbyt wymagająca mi się wydaje.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

No wymagająca to jest. Dlatego myślę, że jak wyjdzie 10-24 to zamienią się rolami a kit choć fajny zamieni się w 35 1.4. Ale kiedy wyjdzie to uwa to już inna sprawa...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Jak byś czytał w moich myślach, ale zaczekajmy i zobaczmy co będzie wart ten słoik.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

O to akurat bym się nie martwił patrząc nawet na obecne tele i kita. Jest dobrze, dla mnie wystarczająco dobrze. Gorzej z ceną będzie..

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pamaru Zobacz posta
    O to akurat bym się nie martwił patrząc nawet na obecne tele i kita. Jest dobrze, dla mnie wystarczająco dobrze. Gorzej z ceną będzie..
    Szczególnie na naszym niezwykle produktywnym europejskim rynku foto. Patrzyłem na ebayowe ceny 14/2.8. Cena w HK, Japonii i USA oscyluje około 2400 zł. W UK i DE grubo ponad 3 a u nas prawie 4. Ciekawe po ile firmy amerykańskie kupują te obiektywy od producenta.