Strona 181 z 258 PierwszyPierwszy ... 81131171179180181182183191231 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.801 do 1.810 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Nie wiem nic o Zeissie, ale na stronie Fuji pojawiła się ciekawa informacja:

http://www.fujifilm.com/news/n130417_02.html

Niebawem pojawi się nowy firmware, który zapewnić ma współpracę 55-200 z X-E1 i X-Pro1. Ma on też poprawić działanie AF z wszystkimi istniejącymi obiektywami.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Mnie zastanawiają te obiektywy Zeissa, a zwłaszcza 32/1.8 - pewnie będzie konkurował ze świetnym 35/1.4. Obiektyw Fuji jest jaśniejszy i świetny optycznie. Patrząc na plotki o cenie tego Zeissa (1000 dolarów/euro) to będzie prawie dwa razy droższy od Fuji. I teraz jako osoba, która nigdy nie miała obiektywu Zeissa zastanawiam się czy one naprawdę są tak świetne i pomimo gorszego światła będą (mogą być) lepsze od tego co oferuje Fuji?

Macie jakieś doświadczenie z obiektywami Zeissa z innych systemów? Chodzi mi o to czy faktycznie coś zyskaliście (poza poczuciem, że to Zeiss) na obrazku zamieniając dobry lub bardzo dobry obiektyw Zeissem?
    Zeissy są kultowe, od lat Zeiss robi drogie i b.dobre optycznie obiektywy. Są ludzie którzy go kupią ze względu na samą markę i nawet nie spojrzą na cenę.
    Samo światło to nie wszystko liczy się jeszcze aberracja, ostrość na brzegach, powłoki...
    Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 20.04.13 o 22:05
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Mnie zastanawiają te obiektywy Zeissa, a zwłaszcza 32/1.8 - pewnie będzie konkurował ze świetnym 35/1.4. Obiektyw Fuji jest jaśniejszy i świetny optycznie. Patrząc na plotki o cenie tego Zeissa (1000 dolarów/euro) to będzie prawie dwa razy droższy od Fuji. I teraz jako osoba, która nigdy nie miała obiektywu Zeissa zastanawiam się czy one naprawdę są tak świetne i pomimo gorszego światła będą (mogą być) lepsze od tego co oferuje Fuji?

Macie jakieś doświadczenie z obiektywami Zeissa z innych systemów? Chodzi mi o to czy faktycznie coś zyskaliście (poza poczuciem, że to Zeiss) na obrazku zamieniając dobry lub bardzo dobry obiektyw Zeissem?
    Miałem tylko jednego Zeissa do tej pory: 16-80 3.5-4.5, jak na zeissowskie standardy to niemalże budżetowe szkiełko, ale było fajne, w sumie to chyba najlepszy zoom tego typu, może z wyjątkiem Olympusa 12-60 2.8-4.0

Przeglądnąłem sobie jednakże testy i sample z Fuji 35 1.4 i prawdę powiedziawszy to o ile potwierdzi się spekulowana cena nie wiem jak świetny musiałby być ten obiektyw żebym był skłonny zapłacić za niego prawie dwa razy tyle co z jaśniejsze Fuji...

Przy czym nie obawiam się o sprzedaż, chętni na pewno się znajdą
    Zapraszam do albumu i galerii

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nie mylcie Zeissa z Zeissem Jest prawdziwy Zeiss i Zeiss będący luksusowym brandem Sony, tak jak Lexus dla Toyoty. Znaczek ten sam, a jednak to co innego. Dobre szkła często są drogie, a Sony nie sprzeda drogich szkieł pod swoją marką, bo kto by zapłacił grubą kasę na obiektyw z napisem Sony? A Zeiss, to brzmi dumnie... Te szkła powstały do NEXów, więc Sony maczał w tym palce. Przecież ten 32 f/1,8 nie powstał po to, żeby konkurować z Fuji, tylko żeby zapełnić dziurę w systemie NEX. A że Fuji jako jedyny ma mniejszy flange distance od NEXów, to łatwo zaadoptować te szkła do obu tych systemów - dzięki temu małym kosztem można jednym rzutem na taśmę zgarnąć więcej klientów. Chociaż w przypadku Fuji i tak pewnie będzie ich niewielu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie mylcie Zeissa z Zeissem Jest prawdziwy Zeiss i Zeiss będący luksusowym brandem Sony, tak jak Lexus dla Toyoty. Znaczek ten sam, a jednak to co innego. Dobre szkła często są drogie, a Sony nie sprzeda drogich szkieł pod swoją marką, bo kto by zapłacił grubą kasę na obiektyw z napisem Sony? A Zeiss, to brzmi dumnie... Te szkła powstały do NEXów, więc Sony maczał w tym palce. Przecież ten 32 f/1,8 nie powstał po to, żeby konkurować z Fuji, tylko żeby zapełnić dziurę w systemie NEX. A że Fuji jako jedyny ma mniejszy flange distance od NEXów, to łatwo zaadoptować te szkła do obu tych systemów - dzięki temu małym kosztem można jednym rzutem na taśmę zgarnąć więcej klientów. Chociaż w przypadku Fuji i tak pewnie będzie ich niewielu.
    Ja zdaję sobie sprawę z tego że Zeiss dla Sony jest dokładnie tym samym co Leica dla Panasonica, nie zmienia to faktu że właściwie wszystkie te szkła to bardzo dobre obiektywy (przynajmniej optycznie, bo do mechaniki Zeissów dla Sony można mieć pewne uwagi).

Co do dziury w systemie NEX, to o ile jest ich jeszcze sporo, to akurat ten Zeiss 32mm 1.8 dość słabo którąś zapycha, choćby z powodu istnienia szkła: Sony 35mm f/1.8 OSS.
    Zapraszam do albumu i galerii

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

A faktycznie, Sony już ma taki obiektyw. No cóż, decyzje producentów bywają głupie...

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nowy manualny obiektyw Miatacośtam 35 f/0,95:

http://fujiklub.pl/aktualnosci/281-m...pro-i-1-e.html

Jd
    Gość

Cena tez ładna . Do mojego "czarnucha" wolałbym czarny kolor

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Marka szkła japońska, a producent z chin. Się porobiło na tym świecie.
    Sam obiektyw wygląda interesująco, ale brak AF jest dla mnie sporą wadą.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A ja właśnie żem sobie zakupił fisheye'a Samyanga 8 mm f/2,8 do Fuji. Jest jeszcze ciepły, rozpakowany na szybko w drodze do domu, ale po pierwszych pstrykach nawet na wyświetlaczu praca pod słońce i ostrość w całym kadrze robią wrażenie. Czuję, że się polubimy