Nie wiem, o co chodzi z tymi powiększeniami, ale na dpreview piszą, że wielkość wizjera jest pomiędzy NEX-7 a OM-D.
Nie wiem, o co chodzi z tymi powiększeniami, ale na dpreview piszą, że wielkość wizjera jest pomiędzy NEX-7 a OM-D.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Oczywiście z tą stabilizacją to ściema, jak zwykle. Jak będzie 2,5 EV, to będzie dobrze.
Jestem ciekaw jak w fuji jest skuteczny system czyszczenia matrycy.
E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków
Ciezko je porownywac przy roznej wielkosci matrycy. A Fuji jeszcze jakos sobie po chinsku liczy... Ale normalnie dzieli sie powiekszenia przez crop i wychodzi odpowiednik wielkosci obrazu w wizjerze na FF. Ergo:
wizjer NEX-7 powinien wielkoscia byc zblizony do wizjera w lustrzance FF z powiekszeniem 0.73x
wizjer OM-D powinien wielkoscia byc zblizony do wizjera w lustrzance FF z powiekszeniem 0.57x
Ale z Fuji nie wiem jak to policzyc, oni chyba cos odnosza do wizjera dalmierzy![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Dla lustrzanek powiększenie x1 oznacza, że po zapięciu obiektywu 50mm w wizjerze widać obraz taki sam jak gołym okiem.
Dla dalmierzy też podaje się powiększenie wizjera, w analogowych przybiera on wartość mniej więcej od x1 do x0.6
Mam podejrzenie, że powiększenie w lustrzance i dalmierzu dotyczy tego samego, czyli jak się mają proporcje tego co widzimy w wizjerze do tego co widzimy gołym okiem.
PS.
W lustrzance musimy odnosić do 50mm, bo tele przybliża/powiększa a uwa oddala/pomniejsza obraz w wizjerze.
Tyle, ze raczej nie jest to konkurencja pod względem AF. A i MF w porównaniu z manualnym lustrami b. mocno kuleje u Fuji.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 6.09.12 o 12:00