Strona 178 z 258 PierwszyPierwszy ... 78128168176177178179180188228 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.771 do 1.780 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Piszą, że cena ma byc podobna do 18-55 wiec tak jak pisze Jasand w granicach 3000 zł. Swoją droga to lepiej było kupic sobie jakiegoś kompakta bo teraz to co nowy obiektyw to chęć zakupu ogromna Ja sobie obiecałem, że skończe na maksymalnie 3 obiektywach ale chyba bedzie trudno

Tak poważnie to szkoda trochę, ze ten nalesik jest niewiele jasniejszy od tego co ma zoom do zaoferowania. Ten 55-200 troche ciężkawy, a na ptaszki chyba sie sredni bedzie nadawał ale i tak mam na niego chrapke

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Im więcej obiektywów tym lepiej
    Osłona przeciwsłoneczna do 14 jest rozumiem z tworzywa?
    Ciekawe czy będzie dostępna opcjonalna wykonana z metalu, dla fanów przemysłu ciężkiego.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Całkiem fajny przewodnik po X-E1 dla poczatkujących (anglojezycznych)

http://fujifilm-x.com/app/x-e1/en/?link=FBXworld

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

No i telezoom już się oficjalnie pojawił:

http://www.dpreview.com/news/2013/04...hoto-zoom-lens

Dla mnie za duża krowa, na pewno go nie kupię. Ale przy okazji Fuji zaktualizował też swój roadmap i okazuje się, że zapowiadana na styczeń portretówka 56 mm będzie mieć światło nie f/1,4, tylko f/1,2! Oby tylko nie zabili ceną... A 23 f/1,4, na którego czekam, będzie pod koniec roku.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Tak sobie śledzę temat i stwierdzam, że Fuji wsłuchało się w głosy zaawansowanych fotografów.
    Nie poszli w kolory obudów, szesnaście wersji kitowych obiektywów, panoramiczne ekrany i inne zbędne duperele. Szkoda, że Olek tak nie postępuje. Jasnego zooma do m4/3 nadal brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Boję się, a nawet jestem przekonany, że jednak zabiją ceną.. :/
    Takie 14mm 2.8 + 23mm 1.4 + 56mm 1.2 = cudo zestawik, nie ma co.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

tylko pozazdrościć tym którzy system Fuji wybrali... niby wybór obiektywów na razie niewielki ale (prawie) każda sztuka grzechu warta...

Dziwne (a może nie dziwne) że Fuji jakoś potrafi zrobić standardowego zooma ze światłem od 2,8 a tele-zooma ze światłem 3,5-4,8 gdy nasz wujek raczy nas konstrukcjami z 6,7 na dłuższym końcu

Dobrze że w m4/3 mamy jeszcze Panasonica...

---

i taki off-topic...

Ciekawe że najambitniejsze szkła do bezlusterkowców oferują firmy raczej spoza głównego nurtu - Panasonic, Samsung (vide jedyna bodaj portretówka do bezlusterkowców ze światłem 1,4) czy teraz Fuji, a Olympus za którym olbrzymia tradycja fotograficzna stoi czy Sony za którym stoją jeszcze większe ambicje i kapitał, oferują obiektywy o bardzo zachowawczej konstrukcji...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    tylko pozazdrościć tym którzy system Fuji wybrali... niby wybór obiektywów na razie niewielki ale (prawie) każda sztuka grzechu warta...

.
    Nic nie ujmując Fuji - wybór między tym systemem a m4/3 jest czysto indywidualną kwestią. Różnica jest taka, że w m4/3 ma propozycje droższe i tańsze, a Fuji to tylko wyższa półka. Np. posiadacza E-M5 kupuje sobie 20/1.7 albo 17/1.7 i ma to samo co miałby kupując X-100s albo X-E1 ze spodziewanym 23/1.4. Cenowo też z grubsza wyjdzie chyba podobnie. Ja zostałem w m4/3 i nie żałuję. Jakbym kupił X-E1 też bym pewnie nie żałował.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Np. posiadacza E-M5 kupuje sobie 20/1.7 albo 17/1.7 i ma to samo co miałby kupując X-100s albo X-E1 ze spodziewanym 23/1.4.
    Różnica w wielkości matrycy i jasności obiektywów sprawia, że to może być to samo, ale tylko cenowo, bo jakość obrazu już nie będzie taka sama.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Nic nie ujmując Fuji - wybór między tym systemem a m4/3 jest czysto indywidualną kwestią. Różnica jest taka, że w m4/3 ma propozycje droższe i tańsze, a Fuji to tylko wyższa półka.
    no ja bym raczej powiedział że m4/3 ma propozycje drogie i bardzo drogie ale obiecałem sobie w tym roku na ceny nie narzekać więc nie będę wątku kontynuował
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"