Spoko, firmware już mam. Ale nadal wyświetlenie zdjęcia trwa prawie 2 sekundy.
Spoko, firmware już mam. Ale nadal wyświetlenie zdjęcia trwa prawie 2 sekundy.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nie mam innego pomysłu![]()
Przez ostatnie trzy tygodnie trochę zaniedbałem X-E1, bo miałem do testów OM-D, któremu poświęciłem całą uwagę i wolny czas. Olka już odesłałem w ręce następnych testerów i wróciłem do Fuji. I po kilku godzinach spędzonych z tym aparatem czuje się jak po pierwszym dniu po jego zakupie - frajda na maksa![]()
fotopolis zamieścił mikro-wywiad z Makoto Oishi - konstruktorem Fuji X100s. Pada tam takie zdanie:
Nie chcę być złym prorokiem, ale to jakby zapowiedź, że jeśli pojawi się następca X-E1 korzystający w ostawianiu ostrości z detekcji fazy, to funkcja ta będzie działała tylko z firmowymi obiektywami. Wprawdzie, oferta obiektywów od producentów niezależnych jest w systemie X jeszcze mniejsza niż w m4/3 ale warto chyba będzie pamiętać o tej wypowiedzi.P: Czy w takim razie teraz istnieją trudności w zastosowaniu tej technologii w aparatach z wymienną optyką?
O: Rzecz w tym, że w tej technologii informacja o parametrach obiektywu jest bardzo ważna. Możemy zdobyć potrzebne informacje tylko o obiektywach, które my projektujemy. W przypadku systemów z wymienną optyką część obiektywów nie mogłaby wykorzystywać nowej funkcji.
Wszystko zależy od tego, czy firmy trzecie produkujące obiektywy dogadają się z Fuji w kwestii wykorzystania oryginalnego protokołu komunikacji, czy będą go "podrabiać" na własną rękę.
Na Fotopolis test obiektywu Fujinon XF 14mm f/2.8 R http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16816&skad=news . Tylko ta cena.![]()
Rozwaliły mnie "wady". Plastikową osłonę uważam wręcz za zaletę![]()
Fakt cena wysoka, ale jakość kosztuje.
Fuji dało radę zrobić 14mm bez wyraźnej dystorsji, a i ostrość też rewelacyjna.
Ło matko, co za bzdury....obraz jest ostry już od maksymalnego otworu względnego, do tego stopnia, że na odbitce 20x30 cm może się wydawać zbyt ostry.