A miej sobie ile tam chcesz, chłopie.Po prostu gdybym ja miał dwa niemal identyczne zestawy to na bank jeden z nich bym praktycznie nie używał. No chyba, że w jednym miałbym stałki a w drugim zoomy, albo zestawy uzupełniały by się ogniskowymi. Ale to ja, także nie zawracaj sobie tym głowy.
![]()
Jasand, a mógłbyś zrobić dla mnie mały teścik? Włóż tę szybką kartę do OM-D, a wolniejszą do Fuji i zrób obydwoma tymi aparatami zdjęcie w dokładnie tym samym momencie. W którym z nich szybciej pojawi się podgląd wykonanego zdjęcia na wyświetlaczu?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Sprawdziłem i mogę powiedzieć, że w pojawieniu się podglądu wykonanego zdjęcia nie ma różnicy. Wpływ na to mają chyba podobne bufory pamięci RAM obydwu aparatów. Różnica jest natomiast w czasie zapisu z bufora na kartę . Bardzo dobrze można to zauważyć w OM-D , gdzie zapis z bufora na kartę jest sygnalizowany mruganiem ikonki karty na wyświetlaczu LCD.
Testowi poddałem trzy karty:
1.Kingston SDHC 8 GB Class 4 o prędkości zapisu do 4 Mb/s
2.SanDisc Extreme SDHC I 8 GB Class 10 o prędkości zapisu 30 Mb/s
3.SanDisc Extreme Pro SDHCI 8 GB Class 10 o prędkości zapisu 90 Mb/s
W przypadku pierwszej karty zapis to 6-7 "mrugnięć", w przypadku drugiej to 2 "mrugnięcia" , a w przypadku ostatniej 1 "mrugnięcie".
A u mnie w OM-D na wyświetlenie podglądu zdjęcia (tego automatycznego, zaraz po jego zrobieniu) trzeba czekać blisko 2 sekundy, niezależnie od szybkości karty. A w Fuji podgląd pokazuje się od razu, też niezależnie od karty. Sam zapis na kartę to inna sprawa.
Jaka wersja oprogramowania body? 1.6 ? U mnie podgląd jest w mgnieniu oka.
1.4, taka wersja była najnowsza w Olympus Viewerze.
http://www.olympus.pl/site/pl/c/came..._download.html
Przed chwila sprawdzałem w Olympus Viewer i w aparacie pokazuje mi , że mam 1.6
Ostatnio edytowane przez Jd ; 6.03.13 o 22:54
Nie mogę zainstalować tego firmware'u, bo Olympus Viewer mi go nie wykrywa.
[edit]
A nie, sorry. Teraz pokazuje najnowszy firmware, ale jeszcze wczoraj nie pokazywał
[edit]
Bez zmian...
Ostatnio edytowane przez epicure ; 6.03.13 o 23:00
Coś masz nie tak - ja wgrałem zaraz jak się ukazało 19 lutego 2013 r. i OV zaraz wskazywał ,że jest 1.6
...bez zmian..
Może sie mylę ale dla mnie różnica pomiedzy X-E1 a OM-D jest taka, że w OM-D po zrobieniu zdjęcia ekran gaśnie na ciut dłuższy ułamek sekundy niż w Fuji.
Ostatnio edytowane przez Jd ; 6.03.13 o 23:14