Strona 168 z 258 PierwszyPierwszy ... 68118158166167168169170178218 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.671 do 1.680 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Maciek_WM - z praktyki odpowiem, że to nie jest mały kompaktowy aparat. Moim zdaniem raczej zakwalifikowałbym go do wiekszych (niekompaktowych). Jak ma być w miarę mały ale jdnocześnie wygodny to moim zdaniem OMD bedzie lepszy. Ale co racja to racja ergonomia i przyjemność robienia zdjęć jest ogromna w przypadku X-E1.

Jasand - ja 14ke mialem w rekach (w Azji) i nawet chciaem ją kupić - pani juz podbijala gwarancje ale okazalo sie, że moja VISA nie ma już wystarczajacych srodków a z Maestro cos sie podzialo i mam problemy z wyciagnieciem jakiejkolwiek kwoty. Po negocjcjach cena byla w przeliczeniu 2600 zł. Fizycznie szkło bardzo mi sie podobało, zdjęć niestety nie miałem okazji zrobić.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Jak ma być w miarę mały ale jdnocześnie wygodny to moim zdaniem OMD bedzie lepszy.
    Tyle, że OM-D jest tylko pozornie mniejszy. Mam teraz oba te aparaty przed sobą, więc wiem, o czym mówię. Olek byłby dużo mniejszy, gdyby nie miał kominka. Objętość jest mniejsza, ale obrys aparatu już nie. Oba zajmują tyle samo miejsca w torbie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

OMD też macałem, to fajny aparat. Świetny wizjer i ekran. Dużo guzików i możliwości, może nawet za dużo? Niestety, o ile w X-E1 stylistyka retro ma wpływ na ergonomię aparatu, to w OMD chociażby ten kominek to taka trochę sztuka dla sztuki. Z dokręconym 12-50 wygląda jak "mikro" lustrzanka. Oczywiście ten obiektyw nie jest obowiązkowy, można dokręcić coś innego... Ale z jakiegoś powodu patrząc na tego olympusa czułem, że to zabawka nie pode mnie.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Musisz sam zobaczyć i ocenić. Jak zobaczysz to pewnie pokochasz pomimo tego, że kompaktowe toto nie jest Ja też pierwotnie szukałem czegoś małego "do kieszeni" i ostatecznie staneło n X-E1 z zoomem, który do kieszeni nawet z jakaś stałka trudno byłoby upchnąć - no chyba, że kurtki ale to chyba tylko czysto teoretycznie. Tak wiec torba to raczej musowy zkup ale na szczescie moze byc mala

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Tak wyglądają rozmiary X-E1 w porównaniu do OM-D:

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Za to polubiłem to forum, zawsze się znajdzie ktoś kto ma oba modele ;d
    Jak widać na załączonym powyżej obrazku żaden nie jest przesadnie kompaktowy

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tak wyglądają rozmiary X-E1 w porównaniu do OM-D:

Patrząc na to zdjęcie można by pomyśleć, że uchwyt jest wygodniejszy w OMD, ale z większości opinii wynika, że jest odwrotnie (moje pobieżne wrażenia tez to potwierdzają).
    Ja byłem na 99% zdecydowany na X-E1. Piszę byłem bo jak pojawiła się oferta na g-5 + 12-35 to jestem zdecydowany tak na 90-85%.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Patrząc na to zdjęcie można by pomyśleć, że uchwyt jest wygodniejszy w OMD, ale z większości opinii wynika, że jest odwrotnie...
    Potwierdzam, jest odwrotnie Niby Olek powinien być wygodniejszy, ale ten jego grip jest wygładzony i obły, a w Fuji wyczuwa się wyraźną krawędź, na której można oprzeć palce.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Obmacałem X-E1 - jak dla mnie uchwyt, gabaryty, i pokrętła wygrywają z OMD. Mam jednak słabość do Olka i dam mu jeszcze jedną szansę. Nie śpieszy mi się, więc zamierzam poczekać na E-P5. Jak mi się nie spodoba to biorę Fuji

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Fuji jest specyficzny i jeżeli bardziej Ci sie podoba od tego co ma do zaoferowania obecnie Olympus to wątpie aby nowy model Ci podszedł. To jednak zupełnie innna koncepcja dot. tak zwanej ergonomii i tu raczej nic sie nie zmieni.