Witam
Na innym forum proszono mnie o zdjęcie porównujące szumy na ISO 3200 przy tym samym ujęciu
A więc proszę: ISO 3200, ta sama przesłona i czas. Balans bieli ustawiony ręcznie, w pliku są jpgi i rawy.
Link tutaj.
Wnioski wyciągnijcie sami, ale jak dla mnie to różnica jest mniejsza niż myślałem.
Pozdrawiam
Tomek
E-M1, RX100, 12-40, 45.
Dzięki za pliki. Odpaliłem te rawy w LR4 i specjalnych różnic nie widzę. Delikatnie odszumiłem orfa i śmiem twierdzić, że zdjęcie z OM-D wygląda lepiej. Szum drobniejszy (szczególnie w ciemniejszych partiacg) a poziom szczegółów podobny. Za to balans bieli fuji ustawia znacznie lepiej.
Mi się bardziej podoba zdjęcia z fujika (nie mam omd ani xe1. Fota z fujika jest jakaś czystsza, milsza dla oka, kolorystycznie i ISO lepiej stoją ( WB swoją drogą)
runner
Uważajcie z porównaniem ABW - sporo osób piszę o WB, że słabszy w takiej to a takiej puszce a z doświadczenia wiem, że aparat może mieć genialny ABW w normalnych warunkach który dopiero "świruje" w gorszym świetle. Czasem można też przeczytac w dokładniejszych testach, że dany aparat słabo się zachowuje w swietle sztucznym itd...
Sam pamietam własne porównanie ABW Panasa LX5 i Canona s90 - Canon ma wg mnie lepszy ABW w normalnych warunkach, dobrze radzi sobie też w sztucznym oswietleniu do pewnego momentu bo potem nagle wariuje i wszystkie zdjęcia wychodzą żółte. Panas w tym samym swietle jeszcze mieści się w granicy błędu - tylko w kiepskim sztucznym świetle bywa lepszy od rywala.
W słabszych warunkach i tak warto sprawdzić poprawność ABW za pomoca szarej karty czy wzorca bieli - dla mnie jest natomiast istotne jak aparat zachowuje się w normalnych codziennych warunkach.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Ja bym wcale o ABW nie wspominal,przyjdzie Tomek i sie skoncza zarty,Wreczy dudki na strychu abo wystrychne na dudka.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Hehe - fakt
Ja w zasadzie do pewnego momentu olewałem WB bo i tak wszystko zapisuję do RAW a aparat ma dobry AWB ale na ostatnim wyjeździe spotkala mnie mała niespodzianka:
https://forum.olympusclub.pl/threads...m-%C5%9Bwietle
Od tej pory uważniej się przyglądam WB a czasem odpuszczam zabawę i idę "na piwo".
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)