Strona 120 z 258 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130170220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.191 do 1.200 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    289
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Dzisiaj zaszedłem do sklepu cyfrowe.pl obejrzeć sobie co nieco. Zdecydowanie jednak wolałem zostawić fuji X e1/pro za szybą by się nie zarazić. Wystarczyło mi przez chwilę "posiadanie" X100 na sobotnim gdańskim plenerze by przeszła mi przez głowę burza różnych pomysłów. Na szczęście sprzęt jest stosunkowo drogi jak na amatora . Ale popstrykałem sobie XF1 i nikonem P7700 dla porównania i stwierdzam że ten mały fujik jest bardzo fajnym aparatem kieszonkowym.
    Jacek

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Kupowanie niepotrzebnych rzeczy to jedyne, co ratuje nas przed głębokim kryzysem gospodarczym. Ja bym takim ludziom dawał ordery i pod żadnym pozorem nie podważał ich decyzji zakupowych, nawet zachęcałbym ich do dalszych nieprzemyślanych zakupów
    Kogo ratuje? Bo chyba nie nasz przemysł, którego praktycznie nie ma bo został rozgrabiony i rozsprzedany. No fakt co niektórzy w naszym kraju otrzymują ordery zasługi o Niemców za ratowanie ich przemysłu i rynku zbytu. Kryzysy powodują ubożenie i już za chwileczkę już za momencik dla niektórych gadżetem nie będzie kolejny aparat a 1 kg szynki. A Ty myślisz czemu jest taka wrzawa wokół Ukrainy i Białorusi? Nie z powodów demokratycznych czy innych wzniosłych celów. Należy tam wprowadzić "NASZYCH", rozwalić co się da a jak już się rozwali to mamy kolejny rynek zbytu dla jedynie słusznych towarów i marek a motłoch nie robi za głodowe pensje i w dodatku te gadżety kupuje de facto 2 x drożej niż w kraju zachodniego dobrobytu. Ja cały czas i zawsze przytaczam przykład TZMO w którym pracowałem. Swego czasu zgodzono się na prywatyzacje pracowniczą tej firmy tylko dla tego, że firma był na zakręcie. Teraz jest to jedna z bogatszych firm w Polsce z fabrykami po świecie a minister który wtedy był odpowiedziany za prywatyzację bodajże Boni czy Lewandowski po latach we "Wprost" się wypowiedział, że gdyby wiedział, że oddaje taką perełkę to by ją sprzedał komuś zza granicy. I co jakby ją sprzedał? A no to, że teraz kobiety kupowałyby podpaski po 12 zł a nie po 5 zł z powodu braku rodzimej konkurencji.
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 28.11.12 o 17:18
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    On jest pozbawiony jakichkolwiek bajerów, które obecnie stanowią o fajności aparatu dla wiekszości ludzi - nie ma dotykowego ekranu, a nawet nie ma detekcji twarzy, absolutna prostota.
    coooo? nie ma detekcji twarzy? znaczy się "fotograf" musi sam umieć punkt na którym ustawi ostrość wybrać? jeszcze mi powiesz że wykrywania uśmiechu też nie ma i że znów "fotograf" musi sam zadecydować w którym momencie spust migawki docisnąć?

Jasny gwint, a ja myślałem że te pokrętełka przesłona/czas to tylko taka koncepcja stylistyczna jest a tu się okazuje że w tym się jakaś głębsza filozofia zasadza

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Jasny gwint, a ja myślałem że te pokrętełka przesłona/czas to tylko taka koncepcja stylistyczna jest a tu się okazuje że w tym się jakaś głębsza filozofia zasadza
    Nie wiesz jaka filozofia? Kręcimy w lewo lub prawo ot i cała filozofia hihi
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    ....absolutnie mam gdzieś czy jakis inny aparat jest lepszy/gorszy bo ten jest skrojony na moją miarę i nie zamieniłbym go na nic innego pomimo jego ewidentnych wad
    Wiesz, gdybyś to pisał z maju, sierpniu czy listopadzie... przyszłego roku, to pewnie wzięłabym to na poważnie...
    Tydzień po zakupie nie brzmi to wiarygodnie.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Najlepszy to jest samochód który akurat mamy, aparat którym akurat focimy, kobiety które obecnie.........(mamy) itd, itp. Lepszych rzeczy na świecie nie wymyślono. A ja się zapytam po co co niektórym super gadżeciarskie aparaty jak nie potrafią wykorzystać nawet 5% możliwości odpalanych programów a nawet tego co mają w aparacie. No tak zaraz usłyszę, że aparat super fotki sam z siebie robi. Oczywiście aparat robi takie super fotki jak super mamy monitor i jak super mamy drukarkę a po za tym może się okazać, że poPSuty soft do aparatu pisał danego dnia programista, który dzień wcześniej zalał ryja i mu się numery na suwaczkach pomyliły
    Fotografia to jest hobby a jak do tego podchodzimy to kwestia indywidualna. Jeden lubi paprać się starociami i reanimuje aparaty sprzed 50-ciu lat, ktoś inny ma taki sobie aparat z jednym lepszym obiektywem ale komplet lamp studyjnych bo lubi się pobawić światłem a innemu wystarcza tylko kompakt z dobrym jpg i robi nim świetne zdjęcia uliczne. Niektórzy też śledzą nowości techniczne bo to lubią - ja sam mam starszy aparat ale lubię sobie poczytać o sprzęcie. Może jeszcze załatwię sobie coś mniejszego ale to mnie interesuje - lubię mieć aparat przy sobie i coś pstryknąć przy okazji.

Piszesz o samochodach - ja z widzę, że to jest "hobby" dla 80% Polaków. Nie kwestionuję tego ale czasem tego nie rozumiem bo np. znajomi pokupowali sobie 3-4 letnie Audi 3 lub Landrowery a jeżdżą nimi tylko do pracy do której dotarcie zajmuje 5 minut a po kilka godzin tygodniowo siedzą przy nich, coś w nich dłubią, czyszczą itd... Dziwne?? Ja kupiłem 10-letnią Corolle i nawet nie wiem jaki olej mechanik wlał do silnika - zupełnie minie to nie interesuje a jeżdżę najwięcej ze wszystkich.

Każdy robi to co lubi
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    ... nawet nie wiem jaki olej mechanik wlał do silnika - zupełnie minie to nie interesuje..
    Kur** olej! Dzięki, zapomniałbym zmienić..

Wróćmy do tematu wątku..

Czekam na więcej fotek od kolegów. Gołych jpg (astia profil), człowieki - kolor skóry i scenki z dużym kontrastem (na profilu provia, velvia). Czy x-e1 tak jak x100 ma opcję ustawiania "przyciemnij/rozjaśnij ton: małe, standard, duże"? Bardzo to sobie chwaliłem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pamaru Zobacz posta
    Czy x-e1 tak jak x100 ma opcję ustawiania "przyciemnij/rozjaśnij ton: małe, standard, duże"? Bardzo to sobie chwaliłem.
    Tak, ma.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    coooo? nie ma detekcji twarzy? znaczy się "fotograf" musi sam umieć punkt na którym ustawi ostrość wybrać? jeszcze mi powiesz że wykrywania uśmiechu też nie ma i że znów "fotograf" musi sam zadecydować w którym momencie spust migawki docisnąć?

Czy aby na pewno zrozumiałeś kontekst mojej wypowiedzi?

Zmieniając temat dwa nocne pstryki. Ten z iso200 powinien mieć czas dłuzszy od 30s. Prosto z puszki bez wyostrzeń. Chyba wąskim gardłem w tych zdjęciach oprócz operatora był statyw a w zasadzie jego brak (Joby 800)

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nocka.jpg
Wyświetleń:	202
Rozmiar:	185,7 KB
ID:	75299Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	noc2.jpg
Wyświetleń:	209
Rozmiar:	332,4 KB
ID:	75300
    Ostatnio edytowane przez pers ; 28.11.12 o 18:51

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Wiesz, gdybyś to pisał z maju, sierpniu czy listopadzie... przyszłego roku, to pewnie wzięłabym to na poważnie...
    Tydzień po zakupie nie brzmi to wiarygodnie.
    Tokina, ale ja nie jestem maniakiem foto. Poprzedni aparat - zwykłą małpke miałem pona 7 lat. Ja juz tak mam, ze przed zakupem mocno się zastanawiam, porównuje ale po już tego nie robię. Teraz chce się skoncentrować na nauce jak zrobić lepsze zdjęcia, w watkach sprzetowych innych aniżeli X-E1 już się nie bedę udzielał