Strona 115 z 258 PierwszyPierwszy ... 1565105113114115116117125165215 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.141 do 1.150 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ciekawe porównanie zdjęć w pełnej rozdzielczości:

http://forums.dpreview.com/forums/post/50344976

D600 kontra X-E1 kontra OM-D na pełnej dziurze @50 mm ekw. Zwróćcie uwagę na różnicę w ekspozycji. Zdjęcie z Fuji jest mniej więcej o działkę jaśniejsze (na oko), mimo podobnych parametrów ekspozycji (a to ponoć Fuji zawyża iso). Zdjęcie z Nikona ma podobną ekspozycję, co z Olka, mimo że obiektyw był ciemniejszy, a czas naświetlania krótszy.
    Zdjęcie z Fuji jest troszkę jaśniejsze względem OMD ale też i czas naświetlania jest troszkę dłuższy (1/52 vs 1/60)
    w porównaniu OMD z Nikonem wychodzi że Nikon ma "czulsze ISO" od OMD - różnice w czasach i czułościach (obie po 1/3 eV) się kompensują ale Nikon ma obiektyw 1,8 vs 1,4 OMD
    porównanie N vs Fuji czas +2/3 ev, przesłona +2/3eV, czułość -1/3 eV - wychodziłoby że Fuji jest na ISO o 1eV do tyłu względem Nikona ale że zdjęcie nieco jaśniejsze więc pewnie realne czułości są takie jak w OMD -2/3 eV w tył do lustrzanek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Zdjęcie z Fuji jest troszkę jaśniejsze względem OMD ale też i czas naświetlania jest troszkę dłuższy (1/52 vs 1/60)
    Czas naświetlania jest dłuższy o 1/3 EV, a zdjęcie jest jaśniejsze o co najmniej o 2/3 EV. Stawiam na około 1/2 EV różnicy między Fuji a OM-D.

w porównaniu OMD z Nikonem wychodzi że Nikon ma "czulsze ISO" od OMD - różnice w czasach i czułościach (obie po 1/3 eV) się kompensują ale Nikon ma obiektyw 1,8 vs 1,4 OMD
    W Nikonie przysłona o 2/3 EV większa, a czas o 1/3 EV. Jeśli zdjęcia są takie same, a mniej więcej są, daje to o 1 EV wyższą czułość w Nikonie, niż w Olku.

porównanie N vs Fuji czas +2/3 ev, przesłona +2/3eV...
    Parametry ekspozycji wskazywałyby, że Nikon ma o 1 1/3 EV wyższą czułość. Ale zdjęcie z Fuji jest wyraźnie jaśniejsze, sądzę że około 2/3-1 EV. To daje o 1/2 EV wyższą czułość w Nikonie.

...wychodziłoby że Fuji jest na ISO o 1eV do tyłu względem Nikona ale że zdjęcie nieco jaśniejsze więc pewnie realne czułości są takie jak w OMD -2/3 eV w tył do lustrzanek
    Nie do końca. Wychodzi tak: Nikon 0 EV (umownie przyjmujemy, że to jest punkt wyjście), Fuji -1/2 EV, Olek - 1 EV. Oczywiście wszystko na oko.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez motoko Zobacz posta
    Minimalna wielkosc punktu AF.
    Nie dało się tego obejść sposobem, który działa na PENY?

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez piozet Zobacz posta
    Przy okazji, epicure jak oceniasz akumulator w nim?
    Wczoraj na wpełni naładowanym akumulatorze zrobiłem około 300 zdjeć (raw+jpg) - mam wyłączony podglad zdjęć i tryb stabilizacji "tylko zdjecia". robiłem głównie zdjecia i nie bawiłem się ustawieniami.

Mnie specjalnie AF nie przeszkadza bo ponad 90% zdjęć robie w dobrych warunkach i na zewnątrz. W pomieszczeniach nie jest dobrze ale mnie i tak w złych warunkach oswietleniowych bardziej od AF przeszkadza auto ISO. Tak to ustawili, ze preferuje ustawianie czasu na 1/30 przy iso 6400. Zrobiłem mały eksperyment i ustawiłem recznie iso 6400 i uzyskałem czas 1/100.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta

W Nikonie przysłona o 2/3 EV większa, a czas o 1/3 EV. Jeśli zdjęcia są takie same, a mniej więcej są, daje to o 1 EV wyższą czułość w Nikonie, niż w Olku.
    zapomniałeś że Nikon jechał na ISO o 1/3 eV wyższym więc wychodzi 2/3 eV różnicy... co do porównania OMD i X-E1 to nie będę się sprzeczał ale jak dla mnie czułości obu aparatów są podobne

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ten koleś z dpreview to jednak patałach. Poprosiłem go o zdjęcia przy tych samych parametrach ekspozycji, to powrzucał kupę jakichś pstryków, różniących się każdym możliwym parametrem. Sorry za zaśmiecenie wątku tamtym linkiem Nie zaglądajcie tam, szkoda czasu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Jakoś można to zrobić. Ja mam ustawne zmniejszenie af na funkcyjnym w kicie 12-50. Jest to związane z powiększeniem podglądu.

Wysłane z telefonu
    Lubię sobie popstrykać.

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    A jaki to sposob?
    I cyfra i analog...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez motoko Zobacz posta
    A jaki to sposob?
    Podpinasz pod klawisz funkcyjny opcję"powiększenie", ustawiasz jego maksymalną wartość czyli 14 i możesz cieszyć się punktem af o powierzchni około 1/3 standartowej ramki. Ma ona kształt prostokąta. Mniejsze ramki ma np. panas G3 (G5 pewnie też). Tam ramka jest kwadracikiem o powierzchni mniejszej niż 1/4 ramki w OM-D.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytuję samą siebie z innego wątku - dotyczy EPL1, ale we wszystkich następnych PENach działa tak samo - nie wiem czy w OMD też?

* w normalnym trybie aparatu wciskamy lupę
    * wciskamy INFO
    * w lewym dolnym rogu pojawia się krotność powiększenia i jednocześnie obszar AF się zmniejsza
    * klikając wybierakiem góra-dół możemy jeszcze zmniejszyć obszar AF o dwa stopnie
    *Po uzyskaniu obszaru jaki nas interesuje wciskamy OK
    * od tego momentu możemy przesuwać ten kwadracik (dużo mniejszy od startowego) po całym kadrze
    *ponowne wciśnięcie OK powoduje powrót do oryginalnego dużego obszaru AF (wciśnięcie lupy powoduje powrót do wybranego wcześniej zmniejszonego obszaru AF)