Strona 109 z 258 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119159209 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.081 do 1.090 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

@epicure

Nieźle, ba b. dobrze A jak ten "kit" porównasz do tego z e30, 14-54/2.8-3.5 II ? jestem ciekaw opini.
    runner

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Na tym zdjęciu ciężko będzie cokolwiek powiedzieć o rogach, bo nie ma tam żadnej tekstury. Jeszcze nie robiłem żadnego testu rozdzielczości, ale na tych zdjęciach, które już przejrzałem, rogi są naprawdę przyzwoite.

---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post był o 23:06 ----------

Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    A jak ten "kit" porównasz do tego z e30, 14-54/2.8-3.5 II ? jestem ciekaw opini.
    O obiektywie Olka nie miałem dobrego zdania, niestety. Był dobry do momentu, kiedy zacząłem rozumieć, czym jest ostrość zdjęć Do tego zooma Fuji nie mam żadnych zastrzeżeń.

Lightroom trochę się ślimaczy z rawami z Fuji. Otwierając w nim zdjęcie przez pierwsze sekundy widać jeszcze nieostrą fotkę, ale z widocznymi aberracjami chromatycznymi. Po chwili robi się ostro i aberracje znikają LR obrabia wszystko w locie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wizjer nie ma żadnego zauważalnego opóźnienia. Ma jednak dość małą częstotliwość odświeżania i przy panoramowaniu w słabym oświetleniu trochę klatkuje.
    Trochę?? Daje i to zdrowo.

Nie da się tego nie zauważyć,
    Jak to Kazik śpiewał "aż pękają oczy"

ale jakoś mnie to nie odstraszyło. Z tego, co pamięta, OM-D i NEX-7 miały dokładnie tę samą przypadłość, chociaż może w Fuji jest bardziej wyraźne.
    Jest bardzo wyraźne. Według mnie to najsłabszy punkt tego wizjera po krótkim teście w sklepie.
    Podobno do wszystkiego można się przyzwyczaić...

(ale aparat generalnie bardzo fajny)

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

epicure - bardzo fajne zdjęcia

Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    @epicure, pers

To prawda, że opóżnienie w wizjerze elektronicznym przy "łapaniu kadru" jest odstraszające ? jeśli tak, to chyba lepiej wygląda to w nexie 6,7 & OM-D
    Wiesz, ja po moich krótkich testach z Sony Alfa jestem zachwycony bo w soniaczu moim głównym zmartwieniem było to aby cokolwiek widzieć - nie nie chodzi o to, że obraz był nieostry ale jako okularnik miałem problem aby zobaczyć całość i cały wysiłek wkładałem nie w kadrowanie tylko w patrzenie w ten wizjer. Troche się obawiałem, że z Fuji bedzie podobnie ale na szczęscie nie ma z tym problemu. Co do łapania kadru to nic mnie nie odstrasza ale na pewno przy szybkim panoramowaniu wizjer traci ostrość i może być problem z robieniem zdjęć szybko poruszających się obiektów.

Zmieniając ustawienia pokretłem ekspozycji obraz w wizjerze się zmienia ale na pewno nie jest taki jaki bedzie na zdjeciach.

Po tych kilku dniach zgadzam się z TOKINą, że to jest aparat typu kochaj lub nienawidź. Jak ktoś szuka na przykład szybkiego AF to moim zdaniem powinien zapomnieć o tym aparacie, jak chce miec mały komputerek z setkami opcji to to tez nie bedzie aparat dla niego. Mysle, że prawie w kazdym elemencie można znaleźć coś co w innym aparacie bedzie lepsze. Ale szczerze to zupełnie nie interesuje mnie czy aparat X ma 2 razy szybszy AF a Y 5 razy lepsze odświeżanie wizjera. Powiem więcej nawet przestałem czytać na innych forach opinie o tym aparacie zamieszczane przez uzytkowników i mało interesuje mnie to jakie wyniki bedzie miał w testach czy też jak bedzie oceniana jego matryca.

Moim zdaniem ten aparat trzeba koniecznie zobaczyc samemu i zdecydować czy nam odpowiada czy też nie bo na forach jak to na forach cześć bedzie zachwycona, inni stwierdzą, że beznadzieja i do niczego się nie nadaje. I moim zdaniem i jedni i drudzy paradoksalnie mogą mieć rację

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Obraz w wizjerze skacze w czasie panoramowania w gorszym świetle, nie ma co tego ukrywać. Pierwszego dnia byłem nawet trochę rozczarowany tym wizjerem, chociaż i tak nie spodziewałem się cudów. Wiedziałem, że to nie będzie jakość wizjera optycznego i już się nastawiłem psychicznie do tego, że tam w środku jest jedynie mały telewizor Ale wczoraj, jak już zacząłem robić zdjęcia, kompletnie przestałem na to zwracać uwagę. Jak się myśli o kadrze i jest się skupionym na fotografowaniu, to się tego po prostu nie zauważa - nie ma czasu na takie pierdoły. W praktyce zalety tego wizjera (widoczność w słabym oświetleniu, histogram, siatka trójpodziału itp.) są dla mnie dużo bardziej przydatne, niż dokuczliwe są jego wady.

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    epicure - bardzo fajne zdjęcia
    Dzięki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

ten wizjer też jest w technologii oled , jak w a77 ?
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Tak, pewnie to nawet ten sam OLED produkcji Sony (chyba nawet przy premierze X-E1 byla jakas notka prasowa), bo parametry podjerzanie identyczne
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Sam wyświetlacz w wizjerze ponoć ten sam.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Epicure pokazał fajne fotki na wysokim ISO to ja teraz wstawię kilka pstryków na niskim i na pełnej dziurze.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF0316.jpg
Wyświetleń:	341
Rozmiar:	202,7 KB
ID:	74707Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF0322.jpg
Wyświetleń:	333
Rozmiar:	144,5 KB
ID:	74708Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF0349.jpg
Wyświetleń:	338
Rozmiar:	148,7 KB
ID:	74709
    Ostatnio edytowane przez pers ; 22.11.12 o 18:58

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

nawet fajnie to szkiełko rozmywa ( + aspc)
    runner