@epicure
Nieźle, ba b. dobrzeA jak ten "kit" porównasz do tego z e30, 14-54/2.8-3.5 II ? jestem ciekaw opini.
@epicure
Nieźle, ba b. dobrzeA jak ten "kit" porównasz do tego z e30, 14-54/2.8-3.5 II ? jestem ciekaw opini.
runner
Na tym zdjęciu ciężko będzie cokolwiek powiedzieć o rogach, bo nie ma tam żadnej tekstury. Jeszcze nie robiłem żadnego testu rozdzielczości, ale na tych zdjęciach, które już przejrzałem, rogi są naprawdę przyzwoite.
---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post był o 23:06 ----------
O obiektywie Olka nie miałem dobrego zdania, niestety. Był dobry do momentu, kiedy zacząłem rozumieć, czym jest ostrość zdjęćDo tego zooma Fuji nie mam żadnych zastrzeżeń.
Lightroom trochę się ślimaczy z rawami z Fuji. Otwierając w nim zdjęcie przez pierwsze sekundy widać jeszcze nieostrą fotkę, ale z widocznymi aberracjami chromatycznymi. Po chwili robi się ostro i aberracje znikająLR obrabia wszystko w locie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Trochę?? Daje i to zdrowo.
Jak to Kazik śpiewał "aż pękają oczy"
Jest bardzo wyraźne. Według mnie to najsłabszy punkt tego wizjera po krótkim teście w sklepie.
Podobno do wszystkiego można się przyzwyczaić...
(ale aparat generalnie bardzo fajny)
epicure - bardzo fajne zdjęcia
Wiesz, ja po moich krótkich testach z Sony Alfa jestem zachwycony bo w soniaczu moim głównym zmartwieniem było to aby cokolwiek widzieć - nie nie chodzi o to, że obraz był nieostry ale jako okularnik miałem problem aby zobaczyć całość i cały wysiłek wkładałem nie w kadrowanie tylko w patrzenie w ten wizjer. Troche się obawiałem, że z Fuji bedzie podobnie ale na szczęscie nie ma z tym problemu. Co do łapania kadru to nic mnie nie odstrasza ale na pewno przy szybkim panoramowaniu wizjer traci ostrość i może być problem z robieniem zdjęć szybko poruszających się obiektów.
Zmieniając ustawienia pokretłem ekspozycji obraz w wizjerze się zmienia ale na pewno nie jest taki jaki bedzie na zdjeciach.
Po tych kilku dniach zgadzam się z TOKINą, że to jest aparat typu kochaj lub nienawidź. Jak ktoś szuka na przykład szybkiego AF to moim zdaniem powinien zapomnieć o tym aparacie, jak chce miec mały komputerek z setkami opcji to to tez nie bedzie aparat dla niego. Mysle, że prawie w kazdym elemencie można znaleźć coś co w innym aparacie bedzie lepsze. Ale szczerze to zupełnie nie interesuje mnie czy aparat X ma 2 razy szybszy AF a Y 5 razy lepsze odświeżanie wizjera. Powiem więcej nawet przestałem czytać na innych forach opinie o tym aparacie zamieszczane przez uzytkowników i mało interesuje mnie to jakie wyniki bedzie miał w testach czy też jak bedzie oceniana jego matryca.
Moim zdaniem ten aparat trzeba koniecznie zobaczyc samemu i zdecydować czy nam odpowiada czy też nie bo na forach jak to na forach cześć bedzie zachwycona, inni stwierdzą, że beznadzieja i do niczego się nie nadaje. I moim zdaniem i jedni i drudzy paradoksalnie mogą mieć rację![]()
Obraz w wizjerze skacze w czasie panoramowania w gorszym świetle, nie ma co tego ukrywać. Pierwszego dnia byłem nawet trochę rozczarowany tym wizjerem, chociaż i tak nie spodziewałem się cudów. Wiedziałem, że to nie będzie jakość wizjera optycznego i już się nastawiłem psychicznie do tego, że tam w środku jest jedynie mały telewizorAle wczoraj, jak już zacząłem robić zdjęcia, kompletnie przestałem na to zwracać uwagę. Jak się myśli o kadrze i jest się skupionym na fotografowaniu, to się tego po prostu nie zauważa - nie ma czasu na takie pierdoły. W praktyce zalety tego wizjera (widoczność w słabym oświetleniu, histogram, siatka trójpodziału itp.) są dla mnie dużo bardziej przydatne, niż dokuczliwe są jego wady.
Dzięki![]()
ten wizjer też jest w technologii oled , jak w a77 ?
E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków
Tak, pewnie to nawet ten sam OLED produkcji Sony (chyba nawet przy premierze X-E1 byla jakas notka prasowa), bo parametry podjerzanie identyczne![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Sam wyświetlacz w wizjerze ponoć ten sam.
nawet fajnie to szkiełko rozmywa ( + aspc)
runner